Δολοφονία Τοπαλούδη: Ένοχοι οι δυο κατηγορούμενοι

Δολοφονία Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχους έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τους δύο κατηγορούμενους για την φρικτή δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη

Ο 23χρονος Ροδίτης και ο 21χρονος αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενός του, κρίθηκαν ένοχοι και για ομαδικό βιασμό και για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού.

Πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών και εάν δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, αναμένεται να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Σημειώνεται πως κατά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, όσοι βρίσκονταν στο ακροατήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Οι δύο κατηγορούμενοι, από την πλευρά τους, άκουσαν αμίλητοι την δικαστική απόφαση για την ενοχή τους.

Δείτε τους δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη ΕΔΩ

Προηγουμένως, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή και των δύο. Κατά την είσοδό της στη δικαστική αίθουσα, η εισαγγελέας χειροκροτήθηκε από μέλη του ακροατηρίου.

Έξω από το δικαστήριο είχαν μαζευτεί δεκάδες άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους γονείς της αδικοχαμένης Ελένης και να αντιδράσουν σε μία ακόμη γυναικοκτονία.

Δολοφονία Τοπαλούδη
Μητέρα της Ελένης: “Ποιο ελαφρυντικό, δεν γυρνάει πίσω το παιδί”
Ξέσπασε η μητέρα της Ελένης: “Ποιο ελαφρυντικό, δεν γυρνάει πίσω το παιδί”

 

Ξέσπασε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Ροδίτη κατηγορούμενου ζήτησε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, μετά την ανακοίνωση ότι κρίθηκαν και οι δύο νεαροί ομόφωνα ένοχοι.

«Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό, 17 χρόνων, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου» φώναζε η μητέρα της άτυχης φοιτήτριας μέσα στη δικαστική αίθουσα. Αμέσως μετά αποχώρησε, εμφανώς αναστατωμένη συναισθηματικά, ενώ όσοι βρίσκονταν στο ακροατήριο την χειροκροτούσαν.

Σημειώνεται πως έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα, που φώναζαν στη μνήμη της αδικοχαμένης φοιτήτριας.

Οι δύο κατηγορούμενοι της υπόθεσης Τοπαλούδη κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για ομαδικό βιασμό από κοινού και ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Δολοφονία Τοπαλούδη: «Ο ένας έβρισκε τα κορίτσια και ο άλλος έβαζε τα λεφτά»

 

Σε μία σκηνή ενός λεπτού συμπυκνώθηκε όλη η αποδεικτική διαδικασία της δίκης για τον βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Η εισαγγελέας κάλεσε τους κατηγορούμενους να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να υποβάλουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον και εκείνοι επέλεξαν ακριβώς την ίδια ερώτηση: «Γιατί το έκανες;».

Μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμειναν να αλληλοκατηγορούνται, αλλά η εισαγγελική λειτουργός δεν έχει πειστεί από τους ισχυρισμούς τους και η σημερινή πρότασή της επί των ποινών αναμένεται να είναι καταπέλτης.

«Πώς νιώθεις;» ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανε χθες η εισαγγελέας στον κατηγορούμενο Α.Λ. και όταν εκείνος απάντησε «νιώθω ότι ήρθε η ώρα να πω την αλήθεια», τον ρώτησε: «Οπότε θες να αλλάξεις κάτι από αυτά που έχεις πει μέχρι τώρα στην απολογία σου; Επειδή λες ότι θα πεις την αλήθεια…».

Ο κατηγορούμενος δεν άλλαξε τίποτα, αλλά έχει αλλάξει σχεδόν τα πάντα από την πρώτη απολογία του στους λιμενικούς, όταν έλεγε ότι χτύπησε την Ελένη επειδή εκείνη αρνήθηκε να συναινέσει σε ερωτική πράξη.

Το ίδιο υποστήριζε λίγες μέρες αργότερα στην ανακρίτρια Ρόδου, παρουσία του δικηγόρου του, και χρησιμοποιούσε πρώτο πληθυντικό για να περιγράψει όσα ακολούθησαν. Ομως στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι τότε ήταν συγχυσμένος και όταν απομονώθηκε στη φυλακή σκέφτηκε καλύτερα.

 

Με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για κάθε λεπτό από τη στιγμή που γνώρισαν τη φοιτήτρια μέχρι την ώρα που προσπαθούσαν να εξαφανίσουν κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο, η εισαγγελέας φώτισε κάθε πτυχή της υπόθεσης και προανήγγειλε την καταδικαστική πρότασή της και για τον βιασμό και για τη δολοφονία.

«Δεν έχεις πατήσει ποτέ στο σπίτι της Ελένης, δεν μπορείς καν να το περιγράψεις, είναι όλα ψέματα», είπε χθες στον Α.Λ. που ισχυριζόταν ότι γνώρισε την Ελένη δύο μέρες πριν από τη δολοφονία και κοιμήθηκε στο σπίτι της.

Και όταν εκείνος παραδέχτηκε ότι με τον συγκατηγορούμενό του προσέλκυαν κοπέλες για να τις «μοιραστούν», η εισαγγελική λειτουργός είπε: «Αυτό ήταν το modus operandi. Εσύ έβρισκες τα κορίτσια και ο άλλος έβαζε τα λεφτά», και υποστήριξε ότι αφού έστησαν παγίδα στη φοιτήτρια, ήρθαν στο δικαστήριο για να την παρουσιάσουν ως «διεστραμμένη, σεξομανή, αλκοολική και παρανοϊκή».

Εισαγγελέας: Μας λες ότι η Ελένη σού έστειλε μήνυμα αν «ψήνεσαι για τρίο» και ότι με τον συγκατηγορούμενό σου πήγατε κάτω από το σπίτι της. Μετά;
Α.Λ.: Οταν ήμουν από κάτω, της έστειλα μήνυμα «φτάσαμε».
Εισαγγελέας: Σου απάντησε;
Α.Λ.: Ναι, με ρώτησε, «ποιοι φτάσατε;»
Εισαγγελέας: Δεν ήξερε ότι θα πάτε δύο δηλαδή;
Α.Λ.: Ανέβηκα πάνω να της εξηγήσω.
Αλλά την ώρα που ο Α.Λ. χτύπησε το κουδούνι, η φοιτήτρια μιλούσε στο τηλέφωνο με τη φίλη της Αριάδνη Λειβαδίτη, η οποία έχει καταθέσει ότι η Ελένη εξεπλάγη από το χτύπημα της πόρτας περασμένη ώρα και εκτίμησε ότι ήταν ο Α.Λ. με τον οποίο είχαν γνωριστεί και μιλούσαν με μηνύματα. Της είπε επίσης ότι μπορεί να πήγαιναν για φαγητό γιατί πεινούσε.
Εισαγγελέας: Υπάρχει ένα βίντεο που δείχνει ότι ο Μ.Κ. ήταν κρυμμένος στην καρότσα. Και εσύ εκεί που περιμένεις είσαι πολύ νευρικός, πολύ αγχωμένος. Γιατί; Αφού υποτίθεται ότι σας είχε προσκαλέσει για ομαδική συνεύρεση.
Α.Λ.: Δεν θυμάμαι, μπορούμε να κάνουμε μια διακοπή;
Εισαγγελέας: Οχι, εδώ δεν είναι το «Hilton», είναι δικαστήριο και έχω συγκεκριμένες ερωτήσεις. Γιατί δεν μπήκατε και οι τρεις στο αμάξι και ο Μ.Κ. μπήκε στην καρότσα που είναι καλυμμένη με ξύλο;
Α.Λ.: Δεν χωράγαμε.
Εισαγγελέας: Μια χαρά χωράγατε. Και ήταν και νύχτα και χειμώνας και είχατε πάνω από μια ώρα απόσταση για να πάτε στο εξοχικό του Μ.Κ.

 

Πολύ χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που ο κατηγορούμενος επιχείρησε να παρουσιάσει ότι από την πρώτη στιγμή που γνώρισε την Ελένη εκείνη του ζητούσε ομαδική συνεύρεση και εκείνος απευθύνθηκε σε άλλον φίλο του.

«Του τηλεφώνησα και τον ρώτησα αν μπορώ να πάω σπίτι του με ένα κορίτσι. Φυσικά και κατάλαβε τι εννοούσα, τι θα έκαναν δύο αγόρια με ένα κορίτσι;» ισχυρίστηκε ο Α.Λ., για να πάρει την απάντηση της εισαγγελέως: «Ομιλείτε την ίδια γλώσσα· τη γλώσσα των βιαστών».

Ο κατηγορούμενος Α.Λ. μπαίνει στη δικαστική αίθουσα για να απολογηθεί | EUROKINISSI

Αντίστοιχα καίριες ήταν οι ερωτήσεις της προέδρου και των τακτικών δικαστών, που ανάγκασαν τον κατηγορούμενο να παραδεχτεί ότι ήταν πάνω στο κρεβάτι, δίπλα στην Ελένη, όταν ισχυριζόταν ότι μόνο ο φίλος του άρχισε να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο και επιχείρησε να τη μαχαιρώσει και να τη στραγγαλίσει.

Δακτυλικό αποτύπωμα του Α.Λ. έχει βρεθεί στη βάση του σίδερου με το οποίο χτύπησαν την Ελένη στο κεφάλι, προκαλώντας της εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ, παρόλο που αρνείται ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο μαχαίρια, για να αποσείσει τη δική του ευθύνη, οι Αρχές εντόπισαν δύο μαχαίρια στο σημείο που ο ίδιος υπέδειξε ότι πέταξαν τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Δολοφονία Τοπαλούδη: Δεν βρέθηκε ποτέ το στρώμα

 

Αυτό που δεν βρέθηκε είναι το στρώμα του κρεβατιού που ήταν ποτισμένο με το αίμα της φοιτήτριας. «Τον ρώτησα τι θα κάνουμε το στρώμα. Μου είπε ότι θα το κανονίσει εκείνος», κατέθεσε απολογούμενος ο Α.Λ., ενώ ο συγκατηγορούμενός του έχει πει ότι «θα το πέταξε η μάνα μου».

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε ψευδομάρτυρες τον πατέρα και τη γιαγιά τού Μ.Κ., όπως και την αδελφή τού Α.Λ. και θα ζητηθεί να σταλούν τα πρακτικά της δίκης σε εισαγγελέα για να ελεγχθεί περαιτέρω ο ρόλος τους στην υπόθεση.