Σκάνδαλο Energa: Στοιχεία – «φωτιά» για την «αναπηρία» Φλώρου – Στον εισαγγελέα ο ύποπτος γιατρός

Σκάνδαλο Energa – Hellas Power | Αριστείδης Φλώρος: Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται πλέον όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στη σκανδαλώδη αποφυλάκιση του 39χρονου επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ενός από τους «πρωταγωνιστές» της πολύκροτης υπόθεσης Energa – Hellas Power

Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα πρωτόγνωρο δικαστικό «θρίλερ», καθώς η τεράστια κομπίνα που στήθηκε, για να βγει ο υπόδικος επιχειρηματίας από τη φυλακή ήταν κάτι παραπάνω από εξόφθαλμη. Ήδη το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασαν τη Δευτέρα (04/09/2018) ο διευθυντής κλινικής του Ευαγγελισμού και ο γιατρός που φέρεται να πλαστογράφησε τη γνωμάτευση.

Ειδικότερα, ανωμοτί κατάθεση, με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων, έδωσε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς, το απόγευμα της Δευτέρας (03/09), ο γιατρός που έχει καταγγελθεί από το διευθυντή της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Σπύρο Ζακυνθινό ως πλαστογράφος της κύριας γνωμάτευσης που χρησιμοποιήθηκε για την αίτηση αποφυλάκισης του επιχειρηματία ‘Αρη Φλώρου.

Μετά το σάλο που ξέσπασε και τις δηλώσεις συναδέλφων του ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει παραδεχθεί τις πράξεις του, ο πρώην υπότροφος του Ευαγγελισμού και συνεργάτης του νοσοκομείου προσήλθε αυτοβούλως, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση.

Οι Εισαγγελείς ενημέρωσαν το γιατρό, ο οποίος υπηρετούσε ως συνεργάτης – υπότροφος στον Ευαγγελισμό στο παρελθόν, ότι θα δώσει ανωμοτί κατάθεση καθώς έχει την ιδιότητα του υπόπτου. Κατέθεσε έτσι επί περίπου 3 ώρες, ενώ για την αποχώρηση του χρησιμοποιήθηκαν αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες της Αστυνομίας.

Αποχώρησε από το εισαγγελικό γραφείο στις 8 το βράδυ, με αυτοκίνητο της Ασφάλειας και συνοδεία 2 αστυνομικών με πολιτικά, με το δικηγόρο του να δηλώνει ότι, «ήθελε να αποφύγει δημοσιογράφους και κάμερες».

Νωρίτερα σήμερα τον κύκλο των καταθέσεων για την υπόθεση των πιστοποιητικών του ‘Αρη Φλώρου, ο οποίος επέστρεψε στις φυλακές Χαλκίδας, άνοιξε ο Διευθυντής της Α Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού κ. Ζακυνθινός ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παρέδωσε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς μεταξύ άλλων και δύο ακόμη γνωματεύσεις που φαίνεται να χρίζουν διερεύνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζακυνθινό, ο ύποπτος, πλέον, διάπραξης αδικημάτων συνάδελφος του, είχε πάει στο νοσοκομείο τον επιχειρηματία για εξέταση, γεγονός που έχει καταγραφεί σε βίντεο στο εργαστήριο για την μελέτη ύπνου.

Ο κ. Ζακυνθινός υποστηρίζει ότι έχει εντοπιστεί ήδη η πραγματική εξέταση που διενεργήθηκε στον ‘Αρη Φλώρο αλλά και αυτή που τελικώς παραδόθηκε στο φάκελο που πήρε το ΚΕΠΑ, και αφορά άλλον ασθενή, η οποία εμφανίζει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα υπνικής άπνοιας στον κρατούμενο.

Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς αναζητά στην υπόθεση των πιστοποιητικών του επιχειρηματία, ευθύνες για τη διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά της «έκδοσης ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδούς αναφοράς στην αρχή» (σσ δηλαδή προς το δικαστικό συμβούλιο Χαλκίδας που έκρινε την αίτηση αποφυλάκισης), καθώς και της «ενεργητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του ‘Αρη Φλώρου και αντιστοίχως της «παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος γιατρών.

«Ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από την πλαστογραφία»

Στο μεταξύ, ξετυλίγεται σταδιακά το «κουβάρι» με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο απίστευτο δικαστικό «θρίλερ» γύρω από την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power 39χρονου, Αριστείδη Φλώρου, καθώς ο διευθυντής στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Σπύρος Ζακυνθινός, αποκαλύπτει το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το πλαστογραφημένο πιστοποιητικό αναπηρίας του υπόδικου επιχειρηματία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο καθηγητής, ο οποίος φέρεται να έχει υπογράψει την σπιρομέτρηση, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή δείχνοντας τον βασικό «ύποπτο» που πλαστογράφησε τις γνωματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «γαϊτανάκι» των αποκαλύψεων ξετυλίχθηκε την περασμένη Πέμπτη (30/08/2018).

«Πήγαμε στο εργαστήριο Ύπνου και ερευνώντας τα αρχεία μας εντοπίσαμε τόσο την πραγματική εξέταση, στην οποία υποβλήθηκε ο Αριστείδης Φλώρος, όσο και την εξέταση που εμπεριέχεται στον φάκελο που παραδόθηκε στα ΚΕΠΑ», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Ζακυνθινός.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ο 39χρονος Φλώρος είχε όντως υποβληθεί σε σχετική εξέταση κατά το παρελθόν, τα αποτελέσματά της ήταν ότι ο ασθενής εμφάνιζε 27 υπόπνοιες σε διάστημα μίας ώρας.

Παρά το γεγονός ότι η η εικόνα της εξέτασης δείχνει μια προβληματική κατάσταση δεδομένου ότι το φυσιολογικό είναι έως και 10 άπνοιες – υπόπνοιες την ώρα, ο «ενορχηστρωτής» της υπόθεσης κατέφυγε στην πλαστογράφηση άλλης εξέτασης, που ανήκει σε άλλον άνθρωπο.

«Ο άλλος ασθενής παρουσίαζε σαφώς πιο βαριά εικόνα με 62 υπόπνοιες την ώρα. Σε ό,τι δε αφορά τη σπιρομέτρηση, το έγγραφο είναι γεγονός ότι φέρει το λογότυπο της κλινικής και την υπογραφή μου, πρόκειται όμως για κολάζ. Εμείς δεν εκδίδουμε αυτό το χαρτί», υπογράμμισε ο κ. Ζακυνθινός.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε όλοι ποιος το έκανε. Το παραδέχτηκε άλλωστε κατ’ιδίαν. Επρόκειτο για γιατρό, ο οποίος κατά το παρελθόν απασχολούνταν ως υπότροφος στον Ευαγγελισμό και έπειτα ως συνεργάτης της κλινικής μας. Είναι πολλά χρόνια μαζί μας και αυτό είναι το πιο λυπηρό».

«Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε φέρει τον Φλώρο για εξέταση στο νοσοκομείο. Η γνωμάτευση φέρει την δική του υπογραφή, ενώ υπάρχει και σχετικό βίντεο που αποδεικνύει ότι αυτός τον συνόδευε στη μελέτη ύπνου», κατέληξε ο κ. Ζακυνθινός.

Αυστηρή προειδοποίηση του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, φαίνεται πως αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η αναφορά στο βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Εφετών Εύβοιας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του Αριστείδη Φλώρου στις φυλακές Χαλκίδας. 

Σε αυτό, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ’ όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων “οιωνεί” αναπήρων από καταστήματα κράτησης».

Με απλά λόγια, οι δικαστικοί ζητούν να υπάρξε  στο εξής μεγαλύτερη σπουδή και πιο ενδελεχής έλεγχος στις διατάξεις του νόμου που οδηγεί κρατούμενους σε αποφυλάκιση υπό όρους, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.ΠΗΓΗ