Έφεση κατά της απόφασης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι άσκησε η Εισαγγελία Εφετών

Έφεση άσκησε η Εισαγγελία Εφετών κατά της δικαστικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για το έγκλημα στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή 104 ανθρώπων.

Ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς άσκησε έφεση τόσο για τις αθωώσεις, όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά που δόθηκαν.

Εξαίρεση αποτέλεσε η περίπτωση του Κωνσταντίνου Αγγελοπουλου, του ανθρώπου που έβαλε τη φωτιά, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 3 ετών, καθώς νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί.

Η δικαστική απόφαση για το έγκλημα στο Μάτι προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και θεωρούνταν αναμενόμενο ότι θα ασκούνταν έφεση.

Στην ελληνική κοινωνία έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί στο μέλλον και με το έγκλημα των Τεμπών.

Η έφεση αφορά το σύνολο της απόφασης, δηλαδή τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους πέντε εκ των 6 καταδικασθέντων, αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.

Κατά συνέπεια, η υπόθεση θα εξεταστεί από την αρχή για όλους σε δεύτερο βαθμό.

Υπενθυμίζεται, ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που έκρινε ενόχους μόλις 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους και μάλιστα με ποινές που μετατράπηκαν σε χρηματικές, η πρόεδρος του Αρειου Πάγου Ιωάννα Κλάπα με παρέμβαση της ζήτησε να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση η πρόεδρος της έδρας Μαρία Γκιαούρη, προκειμένου εντός του Μαΐου να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να προσδιοριστεί το Εφετείο ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

Πλέον, στόχος είναι να τηρηθούν οι προθεσμίες για τις επιδόσεις κλήσεων προκειμένου το Εφετείο να συνεδριάσει ακόμη και μέσα στον Ιούνιο ή σε τμήμα διακοπών τον Ιούλιο.

Στην αίτηση για άσκηση έφεσης που είχαν καταθέσει οι συγγενείς των θυμάτων την περασμένη εβδομάδα χαρακτήριζαν τις ποινές «χάδι» υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να καταδικαστούν άλλοι 9 κατηγορούμενοι.

«Η ενοχή των κατηγορουμένων, για όλα τα αδικήματα που κατηγορούνται, προέκυψε από το αποδεικτικό υλικό αδιαμφισβήτητα και έπρεπε να καταγνωσθεί (…) Η επαρκής τιμωρία των ενόχων είναι απαραίτητη για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς» αναφέρουν.

Πάντως, εκτός της έφεσης, οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες, έχουν γνωστοποιήσει ότι θα αποστείλουν επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, θα καταθέσουν αναφορά στην επιτροπή LIBE αλλά και θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αναζητώντας δικαίωση για τους νεκρούς τους.