Aνακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας

Τη ρύθμιση τού ωραρίου των συναδέλφων τους ζητούν με έγγραφό τους προς τον Αστυνομικό Διευθυντή τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας, μετά τις κινητοποιήσεις της Κυριακής. Διαβάστε την ανακοίνωση:

 Κύριε Διευθυντά,
όσον αφορά το αντικείμενο του ανωτέρω θέματος, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι σχετικά με την «επιφυλακή» της Κυριακής 6-12-2015 λόγω των Αστυνομικών  μέτρων για τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ Αλέξανδρου, όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι μας εργάστηκαν πέραν του οχταώρου και μάλιστα  σε πολλές περιπτώσεις η υπερεργασία ξεπέρασε και τις δεκαέξι ώρες.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ηγεσία μας, φυσική και πολιτική , θεωρεί «αυτονόητο»  πως  ο Αστυνομικός είναι πρώτα άνθρωπος με ανάγκες και υποχρεώσεις και μετά Αστυνομικός υπάλληλος με δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Άρα η ηγεσία μας θα πρέπει να ενδιαφέρεται για το ωράριο εργασίας του Αστυνομικού προσωπικού και κατ’ επέκταση για την φυσική και ψυχική οντότητα του «Άνθρωπου» Αστυνομικού.
Συνεπώς η ηγεσία μας θα πρέπει να καθίσταται θεματοφύλακας  για την προάσπιση της βιολογικής οντότητας του ανθρωπίνου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας και εκτός από το να επιβάλλει και να προστατεύει τις υποχρεώσεις του αστυνομικού προσωπικού έναντι της υπηρεσίας θα πρέπει να προστατεύει και τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του αστυνομικού.
Σύμφωνα με τα  Π.Δ 141/1991 άρθρο 57 παρ.2 και του Π.Δ 394/2001 άρθρου 2 παρ.4 τα οποία αναφέρουν ότι: « Ο χρόνος εργασίας της επιφυλακής θεωρείται επιπλέον χρόνος εργασίας που υπολογίζεται κανονικά στην εβδομαδιαίο χρόνο υπηρεσίας , ο οποίος προσμετράται υποχρεωτικά και χωρίς να απαιτείται ειδική αναφορά από μέρους των αστυνομικών προς την υπηρεσία τους».

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ο Αστυνομικός εκτός των υποχρεώσεων του έναντι της πολιτείας έχει εμφανή και  αναγνωρίσιμα δικαιώματα,  νομικά και οικονομικά, θέλουμε να πιστεύουμε πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή όπου στην λέξη «δικαιώματα Αστυνομικών» οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί  παράγοντες    κωφεύουν.
Διότι μέχρι σήμερα ο Έλληνας Αστυνομικός εργάζονταν με την έννοια της λέξης «ΦΙΛΟΤΙΜΟ» που είναι πέρα και πάνω από τον οποιονδήποτε επαγγελματισμό.
Ως φιλική συμβουλή της Ενωσής μας προς τους ηγέτες μας είναι : «ΜΗΝ ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» λειτουργεί ως «μπουμερανγκ!!»
Κύριε Διευθυντά
Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους υφιστάμενους Διοικητές των υπηρεσιών σας να προβούν α) σε χορήγηση μίας ημερησίας ανάπαυσης πέραν της εβδομαδιαίας (ως υπερωριακό ρεπό) ,
β)  να διαθέσουν τους συναδέλφους μας σε υπηρεσίες με μειωμένο ωράριο ,στις οποίες θα έχει αφαιρεθεί ο χρόνος επιφυλακής σύμφωνα με το Π.Δ 394/2001 άρθρο 1.
Η Ένωση μας θέλει να καταστήσει σαφές προς οποιονδήποτε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση του ωραρίου ,θα προβεί σε έγγραφη καταγγελία και άμεση προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Αστυνομικών Υπάλληλων.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
1.Π.Ο.ΑΣ.Υ
2.Γ.Ε.Π.Ε.Δ.Α.Δ.Ε
3.Όλα τα μέλη μας
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                    Ο                                                                               Ο
Πρόεδρος                                                 Γενικός   Γραμματέας
ΡΑΥΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Δημήτριος                       ΚΩΣΤΑΚΗΣ  Αντώνιος