Χανιά: Οι μισοί μετανάστες στην Παλαιόχωρα αρνήθηκαν να αποβιβαστούν

Χανιά: Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, μεταφέρθηκαν με  λεωφορεία στο πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ που βρίσκεται στο λιμάνι της Παλιόχωρας

Αργά το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε η διαδικασία της μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών από το πλοίο που αγκυροβόλησε την Δευτέρα στην Παλαιόχωρα Χανίων. Οι περισσότεροι από αυτούς, μεταφέρθηκαν με τα λεωφορεία στο πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ που βρίσκεται στο λιμάνι της Παλιόχωρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews, αρκετοί από αυτούς αρνήθηκαν να κατέβουν από το πλοίο ζητώντας παράλληλα από τις Ελληνικές αρχές την προμήθεια ανταλλακτικού, ώστε να επισκευαστεί το σπασμένο πηδάλιο, που ήταν και η αιτία όλης της ταλαιπωρίας τους, ώστε να καταλήξουν τελικά στην Ιταλία, που ήταν και ο αρχικός τους προορισμός. Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί από αυτούς, όταν ξεκίνησε η διαδικασία της αποβίβασης, έδειξαν αντίσταση φωνάζοντας Italia, Italia.

Όσοι τελικά κατάφεραν να αποβιβαστούν από το πλοίο, δέχθηκαν τη βοήθεια κα τη συνδρομή του Δήμου Καντάνου Σελίνου, των Εθελοντών του Περιφερειακού Τμήματος Κισσάμου του ΕΕΣ αλλά κα την ομάδα πολιτικής προστασίας. Στο σημείο επίσης, βρέθηκαν και δύο ασθενοφόρα, το ένα από το Κέντρο Υγείας Καντάνου, τα οποία παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Υπολογίζεται πως στο πλοίο, υπάρχουν πάνω από 50 γυναίκες και παιδιά, όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν τους επιτράπηκε να αποβιβαστουν, από όσους προτίμησαν να μείνουν στο πλοίο.

Την Τετάρτη θα φανεί το μέλλον των ανθρώπων αυτών, καθώς θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι πρόκειται να γίνει και που τελικά θα καταλήξουν. Ωστόσο, αναμένεται να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ.