Έτσι περιμένουν τον Ερντογάν τα “βατράχια” μας – Βίντεο που κόβει την ανάσα

Ακόμα και τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση στο εσωτερικό κοιτάει να εκμεταλλευτεί το τουρκικό καθεστώς – Πανέτοιμα τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού, σαρώνουν όλο το FIR Αθηνών Έλληνες, Άραβες και Αμερικανοί

Είναι γνωστό πως η Τουρκία αναζητά πάντοτε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να προκαλέσει αναταραχή με την Ελλάδα. Είναι πολλά τα παραδείγματα στο παρελθόν που η γειτονική χώρα αποφάσισε να επιτεθεί στη χώρα μας βλέποντας πως στο εσωτερικό υπάρχει αστάθεια.

Το παράδειγμα των Ιμίων, με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να έχει αναλάβει μόλις την ηγεσία της χώρας και τους υπουργούς Πάγκαλο και Παπανδρέου να αποδεικνύονται ανέτοιμοι, είναι το πλέον ενδεικτικό.

Τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση στη χώρας μας δέχεται ισχυρές πιέσεις με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών και την υπόθεση Πάτση, με τους Τούρκους φυσικά να το γνωρίζουν αυτό και έμπειρους αναλυτές να επισημαίνουν τους κινδύνους ενδεχόμενης πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.

Το τρόπο όμως που σκέφτεται και δρα το τουρκικό καθεστώς τον γνωρίζει ευτυχώς πολύ καλά η στρατιωτική ηγεσία. Το ΓΕΕΘΑ και οι τρεις Κλάδοι διαμηνύουν πως όποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστες και να επικεντρώνονται σταθερά στην αποστολή τους. Για το λόγο αυτό, η στρατιωτική ηγεσία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αδράνεια και εφησυχασμό και για το λόγο αυτό φροντίζει να στέλνει καθημερινά ηχηρά μηνύματα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας σε όλη την ελληνική Επικράτεια.

Τόσο η Πολεμική Αεροπορία, που συνεκπαιδεύεται με τους Σαουδάραβες σε όλο το FIR Αθηνών με αφετηρία την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη, όσο και το Πολεμικό Ναυτικό που βρίσκεται σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, αλλά και ο Στρατός Ξηράς και οι κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιούν ασκήσεις υψηλότατης έντασης προσαρμοσμένες σε σενάρια σύγχρονων απειλών.

Οι εικόνες της συνεκπαίδευσης των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων με τους Αμερικανούς, στο πλαίσιο της άσκησης «Joint Combined Exchange Training» (JCET), αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της ετοιμότητας αυτών που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση κρίσης. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν μέσα και προσωπικό των χερσαίων, αεροπορικών και των ναυτικών δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, της μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Χερσαίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Επί ένα μήνα, από τις 10 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου, οι κομάντο Ελλάδας και ΗΠΑ εκπαιδεύτηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της συναντίληψης, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των δράσεων που προωθεί το ΓΕΕΘΑ για την διαρκή εμπλοκή της ΔΕΠ στα διεθνή δρώμενα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί έχουν στείλει στη Λάρισα και την 110 Πτέρυγα Μάχης 8 υπερσύγχρονα UAV’s MQ-9 REAPER της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους. Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της US European Command (EUCOM) την 1 Νοεμβρίου 2021.

Τέλος, άκρως εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που δημοσίευσε το Πολεμικό Ναυτικό από την άσκηση Aegean Seal, με τα «βατράχια» του Στόλου να ικανοποιούν απόλυτα την ηγεσία του ΓΕΝ με τον αποτελεσματικότητά τους σε κάθε αποστολή.

Η εν λόγω άσκηση διεξήχθη από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου και είχε ως κύριο αντικείμενο τις επιχειρήσεις Ναρκοθηρίας σε ρηχά ύδατα (VSW) και Εξουδετέρωσης Ναρκών – Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD/C-IED). Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν Ομάδες Εξουδετέρωσης Ναρκών από το Πολεμικό Ναυτικό και το Ναυτικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

H «AEGEAN SEAL» είναι άσκηση τύπου INVITEX που διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ περιλαμβάνει τα ανωτέρω ειδικά εκπαιδευτικά αντικείμενα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων (AUV) και σύγχρονων μέσων. Η διεξαχθείσα άσκηση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας του συμμετέχοντος προσωπικού.

Tην Παρασκευή 04 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, μετέβη στην Ναυτική Βάση Νοτίου Ευβοϊκού (ΝΒΝΕ) όπου και παρακολούθησε την εξέλιξη της άσκησης. Τέλος την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας μετέβη στην ΝΒΝΕ όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της άσκησης.