Έφοδος ΕΛ.ΑΣ. σε Κηφισιά, Αθήνα: 1.874 αρχεία παιδικής πορνογραφίας

Νέες έρευνες για άτομα που είχαν στην κατοχή τους πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με το ειδικό λογισμικό που «σαρώνει» το διαδίκτυο και εντοπίζει ηλεκτρονικά ίχνη παιδόφιλων

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, μέσω της οποίας είχε συλληφθεί ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν ακόμα τέσσερις άντρες που κατέβαζαν υλικό παιδικής πορνογραφίας με παιδιά κάτω των 12 ετών.

Οι δύο από τους τέσσερις άντρες, 35 και 38 ετών, συνελήφθησαν σε Κηφισιά και κέντρο Αθήνας, ενώ για τους άλλους δύο (κάτοικοι Πειραιά) σχηματίστηκε δικογραφία. Πρόκειται για δύο άνεργους και δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους. Στην κατοχή και των τεσσάρων υπήρχαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, 1874 αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.

Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων σε Κηφισιά και Αθήνα εντοπίστηκε παράνομο υλικό σε ψηφιακά μέσα, ενώ στα σπίτια των αντρών που είναι κατηγορούμενοι αλλά δεν συνελήφθησαν δεν εντοπίστηκε παράνομο υλικό γιατί -σύμφωνα με την Αστυνομία- είχαν προλάβει να το διαγράψουν. Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα επιχειρηθεί η ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι νέες συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, μέσω της οποίας είχε συλληφθεί ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Ωστόσο, ο συγγραφέας δεν συνδέεται με τους τέσσερις άντρες που ταυτοποιήθηκαν στη συνέχεια.

Η Αστυνομία σημειώνει ότι ο 35χρονος και ο 38χρονος συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας – κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας – κακουργηματικού χαρακτήρα – σε βάρος δύο ακόμα ατόμων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων και έπειτα από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα και ανάλυση ψηφιακών δεδομένων, εντοπίστηκαν διαδικτυακοί χρήστες, εντός της ελληνικής επικράτειας, που κατείχαν πρόσφορα για διαμοιρασμό συνολικά 1.874 αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Από την επακόλουθη αστυνομική προανάκριση και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, προέκυψαν τα στοιχεία των ατόμων, ενώ εξακριβώθηκαν και οι τόποι κατοικίας τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, το χρονικό διάστημα από 24 Οκτωβρίου έως και 7 Νοεμβρίου 2022, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 23 σκληροί δίσκοι και εξωτερικό μέσο αποθήκευσης ( usb).

Ειδικότερα, από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια των δύο πρώτων ατόμων βρέθηκε πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων και συνελήφθησαν. Με τις δικογραφίες, που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε τακτικό Ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Για τα άλλα δύο άτομα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στην παράνομη δραστηριότητα, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι σχηματισθείσες δικογραφίες υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.