Βασίλης Παπαθεοδώρου: Γιατί ζητά να αφεθεί ελεύθερος – Όλη η απολογία

Στο απολογητικό του υπόμνημα προς τον ανακριτή, ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου που συνελήφθη λόγω κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας σημειώνει πως τα βίντεο αυτά του προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό, τονίζοντας ότι ουδέποτε υπήρξε παιδόφιλος. «Έψαχνα ερέθισμα για το βιβλίο μου», αναφέρει ο βραβευμένος συγγραφέας

Με το γεγονός ότι διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο και ουδέποτε απασχόλησε τις Αρχές, αστυνομικές ή δικαστικές, ξεκινά το απολογητικό του υπόμνημα ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, που συνελήφθη την Τετάρτη (2/11) για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. «Εκ προοιμίου θέλω να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια και ευπρέπεια ότι ΔΕΝ είμαι και ΔΕΝ έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου παιδόφιλος. Δεν αισθανόμουν καμία ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από το κατασχεθέν υλικό. Απεναντίας, αισθανόμουν απέχθεια, αηδία, αποτροπιασμό και βαθύτατη λύπη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο βραβευμένος συγγραφέας στη συνέχεια παραθέτει το ιστορικό της προσωπικής του ζωής και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Μάλιστα, δίνει έμφαση στο γεγονός ότι θεωρείται ο κορυφαίος συγγραφέας Εφηβικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα αλλά και στα θέματα που πραγματεύονται τα βιβλία. «Πάντοτε οι ιστορίες που αφηγούμαι σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας. Η θεματολογία μου προσεγγίζει τα προβλήματα κομβικής κοινωνικής σημασίας και απαξίας. Πολλές φορές μάλιστα έχω θεωρηθεί ως «προφητικός» συγγραφέας αφού τα θέματα που περιγράφω στο βιβλίο μου έχουν στη συνέχεια συγκλονίσει την κοινή γνώμη (πχ υπόθεση Χρυσής Αυγής, υπόθεση Τοπαλούδη, υπόθεση Γιακουμάκη)», τονίζει.

«Ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή υπόνοια σε βάρος μου»

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου στο Β’ μέρος του υπομνήματος απαριθμεί τα στοιχεία εκείνα, που σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν ότι δεν είχε ουδέποτε ενδιαφέρον για αυτές τις ηλικίες που αφορά το κατασχεθέν υλικό. Αναλυτικά αναγράφει στο απολογητικό υπόμνημα:

«Στο πλαίσιο μίας από τις επισκέψεις μου σε σχολείο, οι μαθητές Γυμνασίου έκαναν εργασία σχετικά με τα βιβλία μου: «Σχολική Παράσταση», «Μήνυμα» και «9 Καίσαρες», οι οποίες προσκομίζονται προκειμένου να διαφανούν τα κοινωνικά μηνύματα που έλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Γυμνασίου από την ανάγνωση των βιβλίων μου (ενδεικτικά αναφέρεται τμήμα εργασίας μαθητών Γ’ Γυμνασίου σχετικά με το βιβλίο μου «9 Καίσαρες» για τους κινδύνους του Διαδικτύου και ποια τα μηνύματα που εξέλαβαν από την ανάγνωσή του: «Στην εποχή μας η βία έχει ομολογουμένως αποκτήσει μία νέα ποιότητα. Διατηρώντας στην ουσία της τα ίδια αρχέγονα χαρακτηριστικά της, παρουσιάζεται με περισσότερες αποχρώσεις, πιο πολύπλοκη και συγκαλυμμένη… Η χρήση των σύγχρονων τεχνικών μέσων, η αξιοποίηση για το σκοπό των επιστημονικών πορισμάτων πειθαναγκασμού, η αναγωγή της σε ιδεολογία συγκαλύπτουν τη σύγχρονη βία και όταν τα μέσα αυτά αποδεικνύονται ανεπαρκή ξεσπά απροκάλυπτη και αποτρόπαιη… Όλη αυτή η ιδεολογία αποτυπώνεται πλήρως και στην υπόθεση των «Εννέα Καισάρων»… Το κακό όμως γεννιέται από την επιρροή που ασκεί το διαδίκτυο προβάλλοντας εικόνες ωμής βίας, οργανωμένου εγκλήματος, ήρωες που ενσαρκώνουν τα σύγχρονα πρότυπα του αδίστακτου ανθρώπου, εθίζοντάς τον στην πλήρη αποδοχή αυτών σαν φυσιολογικά στη ζωή του, προκαλώντας παράλληλα τα πάθη και τα ένστικτά του… Το διαδίκτυο λοιπόν προάγει την επικοινωνία και την πολυδιάστατη επαφή και προσέγγιση. Πολλές φορές όμως η άκριτη και αλόγιστη χρήση του οδηγεί τον άνθρωπο στην απομόνωση, τη μοναξιά και την καλλιέργεια εγωιστικών και αλαζονικών συμπεριφορών που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία στην ευρύτερη πορεία του σε μια οργανωμένη κοινωνία».

Έχω προβεί σε δεκάδες διαλέξεις, ομιλίες, συζητήσεις με γονείς, καθηγητές, σπουδαστές, μαθητές, συγγραφείς, αναγνώστες, δημοσιογράφους, κριτικούς και εκδότες.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΥΠΟΝΟΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ!!! ΟΥΤΕ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΥΠΟΠΤΟ Ή ΑΝΟΙΚΕΙΟ ΒΛΕΜΜΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ!!! Επιπλέον, ΔΕΝ επιδίωξα ΠΟΤΈ και δεν είχα ποτέ την παραμικρή προσωπική επικοινωνία ή επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο –πέραν του τυπικού «Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας» με απάντηση «Σας ευχαριστώ»!!!!»

«Έτσι βρέθηκε στο σπίτι μου το υλικό»

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το πώς βρέθηκε στο σπίτι του το υλικό της παιδικής πορνογραφίας. «Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο (υλικό που δεν έχει απομονωθεί-έχει ιδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του) αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου», αναφέρει ο γνωστός συγγραφέας και προσθέτει:

«Το κατασχεθέν υλικό – το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω τρία βασικά μυθοπλαστικά στοιχεία:

-το μοτίβο συμπεριφοράς των νεαρών εφήβων

-το πώς γίνεται η «πρόσκληση» προκειμένου οι νεαροί έφηβοι να ξεγελαστούν και στη συνέχεια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης

-ποιες οι αντιδράσεις των παιδιών, ήτοι αν αυτά προσποιούνταν ότι είναι χαρούμενα, ευχαριστημένα, δυστυχισμένα, αν αντιλαμβάνονται τις πράξεις τους, αν φαίνεται η καταπίεση, το άδειο βλέμμα τους κλπ.».

Πώς εξήγησε τον όγκο του υλικού που κατασχέθηκε

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στο πρόγραμμα που χρησιμοποίησε «υπάρχει η δυνατότητα μόνο να «κατέβουν» αρχεία πχ ταινίες κινηματογράφου, τραγούδια. Το πρόγραμμα δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δεις φωτογραφίες ή βίντεο. Παρά μόνο να κατεβάσεις τα αρχεία χωρίς να γνωρίζεις το ακριβές περιεχόμενο. Εγώ πατούσα στην αναζήτηση κάποιες λέξεις-κλειδιά όπως “girl”, “boy” και κατέβαζα μαζικά τα αρχεία, δηλαδή δε μπορούσα να κάνω επιλογή αρχείων. Η καταχώρηση ήταν μαζική και τυχαία. Τα περισσότερα βίντεο που κατασχέθηκαν δεν τα είχα δει ποτέ αλλά ούτε είχα και σκοπό να τα δω και πιθανότατα δεν θα είχαν καν κάποια μυθοπλαστική αξία».

«Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές –και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης-. Η διαδικτυακή μου επίσκεψη στην εφαρμογή για την λήψη τέτοιων αρχείων ΔΕΝ ήταν συχνή ούτε σταθερή ούτε συνεχής. Περνούσε χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμα και ετών από την τελευταία φορά που μπορεί να προέβαινα στη λήψη κάποιων αρχείων προκειμένου να προχωρήσω την έρευνά μου. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να κρατήσω το κατασχεθέν υλικό επ’ αόριστον αλλά θα προέβαινε στην ολοσχερή διαγραφή του αμέσως μετά τη συγγραφή του βιβλίου μου. Επιπλέον, από τα αρχεία που φέρεται να έχω κατεβάσει, έχω διαγράψει πολλά εξ αυτών.

Κάθε φορά που επρόκειτο να συγγράψω ένα βιβλίο –ανεξαρτήτως του χρόνου της τελικής συγγραφής- συνέλεγα υλικό που αρχικά μπορεί να αφορούσε την κεντρική ιδέα αλλά -στην πορεία κατά την απόφασή μου για την πλοκή- το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα ήταν και άχρηστο σε μεγάλο βαθμό. Αυτό θα συνέβαινε και εν προκειμένω όταν τελικά έβλεπα το υλικό που είχα συλλέξει», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Γιατί ζητά να αφεθεί ελεύθερος

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ουδέποτε έχει προβεί σε διαμοιρασμό, αποστολή και διακίνηση των αρχείων. «Ο λόγος ύπαρξής τους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην δημιουργία ερεθισμάτων για την συγγραφή βιβλίου σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου», τονίζει χαρακτηριστικά απαριθμώντας στη συνέχεια και αυτούς τους κινδύνους.

Στη συνέχεια καταγράφει μια σειρά από νομικούς προβληματισμούς αλλά και τους λόγους για τους οποίους ζητά να μείνει ελεύθερος. Αυτοί είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξής:

  • Επειδή δεν έχω απασχολήσει ποτέ τις Αρχές και έχω λευκό ποινικό μητρώο.
  • Επειδή η προσωπική και επαγγελματική μου διαδρομή για διάστημα πλέον των 25 ετών αναδεικνύει το προφίλ ενός ανθρώπου που σκοπός του είναι μέσω των συγγραμμάτων του: να προειδοποιήσει για επικίνδυνες καταστάσεις, να αποτρέψει την υιοθέτηση κακών συμπεριφορών και να επαγρυπνήσει τους νεαρούς εφήβους.
  • Επειδή πάντοτε τα θέματα των βιβλίων μου αφορούν τα ευαίσθητα προβλήματα της κοινωνίας που προσεγγίζω με ρεαλισμό επιδιώκοντας να στηλιτεύσω κάθε μορφή βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας, κακοποίησης, περιθωριοποίησης, ταξικού διαχωρισμού, bulling-σχολικού εκφοβισμού.
  • Επειδή τα βιβλία μου εκπέμπουν μόνο θετικό πρόσημο για τους αναγνώστες, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολλαπλές βραβεύσεις τους και την αναγνωσιμότητά τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
  • Επειδή δεν προκύπτει εκ μέρους μου καμία πράξη περαιτέρω διαθέσεως ή διακινήσεως του εν λόγω υλικού.
  • Επειδή η λήψη των εν λόγω αρχείων έγινε μαζικά σε ακολουθία της λέξης αναζήτησης χωρίς καν να έχω τη δυνατότητα να κάνω προεπισκόπηση αυτών ή να επιλέξω αν πραγματικά θα με ενδιέφερε αποσπασματικά να τα δω.
  • Επειδή δεν βρίσκω σε καμία περίπτωση ευχαρίστηση ή ικανοποίηση από τη θέαση αυτών.
  • Επειδή με κάθε ειλικρίνεια Σας δηλώνω ότι μου προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό

Πώς το ειδικό λογισμικό εντόπισε τον Παπαθεοδώρου

H ΕΛ.ΑΣ. σε ενημερωτικό της σημείωμα εξήγησε πώς έφθασε στα ίχνη του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Περιγράφει πώς τον εντόπισε το σύστημα, καθώς ο συγγραφέας μπήκε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που φιλοξενούν τέτοιο υλικό, έχοντας στην κατοχή του υλικό πορνογραφίας με πρωταγωνιστές παιδιά κάτω των 12 ετών.

Εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από σάρωση που πραγματοποίησαν στο Διαδίκτυο με ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας, το οποίο ονομάζεται «Child Protection System».

Το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία που αυτά κατεβαίνουν από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους.

Η έρευνα των Αρχών διήρκησε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στον υπολογιστή του συγγραφέα τουλάχιστον 100 βίντεο κυρίως με αγόρια και κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 με 12 ετών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. φτάνει στα ίχνη 30-40 ατόμων που προβαίνουν σε ανάλογες πράξεις.

Στην ίδια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του συγγραφέα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρέθηκαν σε σκληρό δίσκο περισσότερα από 90 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας, σε ορισμένα από τα οποία πρωταγωνιστούν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Ο συλληφθείς δεν έδωσε προανακριτική απολογία.

Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους, προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα-αντικείμενο.

Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι και διέταξαν την προφυλάκισή του.