Σοκ από τα στοιχεία: Τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους 294 παιδιά έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά

Σοκάρουν οι αριθμοί για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, 294 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, ο πραγματικός αριθμός παραμένει άγνωστος καθώς τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται. Ενώ μόνο ένα από τα πέντε παιδιά που κακοποιούνται θα μιλήσει.

Από στοιχεία της αστυνομίας, προκύπτει ότι τα τελευταία δύο  χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση σε τέτοιου είδους κακουργηματικές πράξεις, πάντα με θύματα μικρά παιδιά. Πιο αναλυτικά, το 2018 καταγράφονται 247 υποθέσεις με 278 ανήλικα θύματα.

Το 2019, 252 υποθέσεις με 294 θύματα και το 2020, 244 υποθέσεις με 342 θύματα. Αντίστοιχα, το 2021, 326 υποθέσεις με 387 θύματα, και στο πρώτο οκτάμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί 257 υποθέσεις με 294 ανήλικα θύματα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, θύτες είναι άτομα του στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος του θύματος-παιδιού. Σύμφωνα με έρευνες, το προφίλ των θυτών παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρόκειται για άτομα «υπεράνω υποψίας», συνήθως παρορμητικά και χωρίς αναστολές.

Έχουν μία φαινομενικά «φυσιολογική» ζωή, προσωπικά και επαγγελματικά.

Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι ανασφαλείς και δεν ανέχονται την απόρριψη ή το «όχι» ως απάντηση.