Λέρος: Διάσωση 49 μεταναστών και σύλληψη διακινητή – Έρευνα για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα

Έρευνα για το αν ο 18χρονος που συνελήφθη ως χειριστής της λέμβου και διακινητής μεταναστών έχει συμμετάσχει και σε άλλες παράνομες επιχειρήσεις διεξάγει το λιμενικό

Συναγερμός σήμανε στη Λέρο την Πέμπτη (22/09) καθώς υπήρξε πληροφορία για ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες. Σύμφωνα με αναφορές από υπηρεσίες διάσωσης, στο πλοίο επέβαιναν 55 άτομα όταν αυτό βυθίστηκε, με έξι ανθρώπους να θεωρούνται αγνοούμενοι και αναφορές ότι οι τρεις εξ αυτών ήταν παιδιά.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, ωστόσο, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά δεν υπάρχει κανένα ναυάγιο, ενώ από τους 49 αλλοδαπούς που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ακτή ο ένας συνελήφθη ως ο διακινητής.

Μάλιστα, αναφέρεται πως ο συγκεκριμένος είναι πλέον στο «μικροσκόπιο» για πιθανή συμμετοχή του σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

«Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που πραγματοποιήθηκε την 22.09.2022 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Λέρου, γνωρίζεται ότι κατόπιν προανάκρισης που διενεργήθηκε από στελέχη Γρ.Ασφαλείας Λ/Χ Λέρου συνελήφθη, ως διακινητής-χειριστής της λέμβου με την οποία μεταφέρθηκαν οι αλλοδαποί, ένας εκ των σαράντα εννέα αλλοδαπών, ηλικίας 18 ετών για παράβαση των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/14, του άρθρου 83 του Ν. 3386/05, καθώς και του άρθρου 306 του Π.Κ. και οδηγήθηκε την 24.09.2022 ενώπιον κ. Εισαγγελέα Κω.

Επιπρόσθετα, από το συλλεχθέν προανακριτικό υλικό δεν προκύπτει η ύπαρξη ναυαγίου καθώς η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι αλλοδαποί κατέπλευσε βόρεια της ν. Λέρου και όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτή, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην ακτή.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων η οποία συντόνισε την ανωτέρω υπόθεση σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Λέρου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή του ανωτέρω συλληφθέντα και σε άλλες υποθέσεις, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες».