Αστυνομικός διοικητής σε εργασιακό μπούλινγκ

Αρχιφύλακας της Τροχαίας Λιβαδειάς κατέθεσε μήνυση εναντίον του προϊσταμένου του στην οποία καταγγέλλει σημεία και τέρατα

Σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος του διοικητή της Τροχαίας Λιβαδειάς διατυπώνει σε μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του αρχιφύλακας που υπηρετεί στην ίδια υπηρεσία, όπως αποκαλύπτει το Documento. Η μήνυση κατατέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λιβαδειάς μέσω του γνωστού δικηγόρου Αγη Τάτση και αφορά τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της συκοφαντικής δυσφήμησης κατ’ εξακολούθηση και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Οι καταγγελίες αφορούν μεταξύ άλλων «εργασιακό εκφοβισμό» από την πλευρά του διοικητή της Τροχαίας Λιβαδειάς με «εκδικητικά» χαρακτηριστικά, επειδή ο αρχιφύλακας είχε προσπαθήσει, όπως επισημαίνεται, να αναδείξει τον «εργασιακό εκφοβισμό» που υφίσταντο από τον διοικητή τους τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνάδελφοί του.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο διοικητής της Τροχαίας έφτασε στο σημείο να διατάξει τη μεταγωγή του αρχιφύλακα στα ιατρεία της αστυνομίας προκειμένου να εξεταστεί από ψυχίατρο με περιπολικό και συνοδεία αστυνομικών, λες και επρόκειτο για εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου. Μάλιστα, σε έγγραφο που απέστειλε στα ιατρεία της αστυνομίας, με το οποίο ζητούσε την εξέταση του αρχιφύλακα, ο διοικητής επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του επισήμαινε μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε παντρευτεί με… σύμφωνο συμβίωσης, εκτιμώντας προφανώς ότι τέτοια επιλογή, που όπως φαίνεται δεν συμβαδίζει με τον «αξιακό» του κώδικα, είναι ένδειξη… ψυχοπαθολογίας. Τελικά ο ψυχίατρος που εξέτασε τον αρχιφύλακα έκρινε ότι δεν βλέπει «τίποτα το αξιόλογο ως προς κάποια πάθηση», με αποτέλεσμα ο τελευταίος να στραφεί στη Δικαιοσύνη.

«Προσβλητική και μειωτική»

Η μήνυση του αρχιφύλακα κατά του διοικητή της Τροχαίας Λιβαδειάς Νικόλαου Μαλέρδου κατατέθηκε τον περασμένο Αύγουστο ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λιβαδειάς. Σε αυτήν ο αρχιφύλακας και πατέρας δύο μικρών παιδιών καταγγέλλει σε βάρος του διοικητή του απίστευτα πράγματα, που σίγουρα θα πρέπει να διερευνηθεί και πειθαρχικά από την ΕΛΑΣ εάν έχουν διαπραχθεί. Ολα έγιναν τον Μάιο του 2022. Ο αρχιφύλακας ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι έπρεπε να μεταβεί στην Τροχαία Λιβαδειάς προκειμένου να του «αφαιρεθεί το υπηρεσιακό του όπλο» καθώς ο διοικητής Ν. Μαλέρδος είχε διατάξει να εξεταστεί από υπηρεσιακό ψυχίατρο. Πράγματι ο αρχιφύλακας με 21 χρόνια υπηρεσίας παρέδωσε το όπλο του. Τότε ενημερώθηκε ότι ο διοικητής του είχε διατάξει και κάτι ακόμη: τη μεταφορά του με υπηρεσιακό περιπολικό στα κεντρικά ιατρεία της αστυνομίας προκειμένου να εξεταστεί από ψυχίατρο. Μια διαδικασία την οποία ο αρχιφύλακας χαρακτηρίζει στη μήνυσή του «προσβλητική και μειωτική».

Πράγματι ο αρχιφύλακας μεταφέρθηκε στα ιατρεία και εξετάστηκε από υπηρεσιακό ψυχίατρο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση, ο ψυχίατρος φέρεται να είπε στον αρχιφύλακα μετά το πέρας της συνέντευξης προφορικά ότι «δεν βλέπει τίποτε το αξιόλογο ως προς κάποια πάθηση και ότι θα συνέχιζε κανονικά τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του, κρίνοντάς τον ικανό να φέρει όπλο», ενώ ενημέρωσε και εγγράφως ότι ο αρχιφύλακας δεν έχει κάποιο θέμα ψυχοπαθολογίας.

Σε… ψυχίατρο για «καθαρά εκδικητικούς λόγους»

Οπως καταγγέλλει στη μήνυσή του ο αρχιφύλακας, η παραπομπή του με εντολή του διοικητή του σε ψυχίατρο έγινε για «καθαρά εκδικητικούς λόγους», επειδή είχε προσπαθήσει να αναδείξει τον «υπηρεσιακό εκφοβισμό» που ο Ν. Μαλέρδος ασκούσε τόσο στον ίδιο όσο και στους συναδέλφους του. Σε ό,τι αφορά την εξέταση από ψυχίατρο, ο διοικητής της Τροχαίας Λιβαδειάς φέρεται να είχε αποστείλει στις 9 Μαΐου 2022 σχετικό έγγραφο προς τα κεντρικά ιατρεία της αστυνομίας. Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε δύο μέρες μετά, με αποτέλεσμα να στείλει άμεσα ακόμη ένα που έγινε δεκτό. Σε αυτό ανέφερε ότι ο αρχιφύλακας είναι μεταξύ άλλων «απόμακρος», «επιθετικός», «εμφανίζει αίσθημα θλίψης, άγχος αλλά και μειωμένη απόδοση». Ισχυρισμοί που ο αρχιφύλακας στη μήνυσή του υποστηρίζει ότι είναι «ψευδείς και συκοφαντικοί», επικαλούμενος και μαρτυρίες συναδέλφων του.

«Πού βρήκατε το τηλέφωνο;»

Το Documento επικοινώνησε με τον Ν. Μαλέρδο και του έθεσε το ερώτημα σχετικά με τη μήνυση του αρχιφύλακα. Ο διοικητής της Τροχαίας Λιβαδειάς εμφανώς ενοχλημένος ρώτησε «πού βρήκατε το τηλέφωνο;» και αρνούμενος να τοποθετηθεί για την ουσία της υπόθεσης είπε μόνο «κακώς με πήρατε, δεν έχω να πω τίποτα» και τερμάτισε την κλήση.

Το… σύμφωνο συμβίωσης και οι επτά μεταθέσεις

Εντυπωσιακά είναι και όσα καταγγέλλονται σχετικά με την αναφορά του διοικητή Μαλέρδου προς τα ιατρεία της ΕΛΑΣ, στην οποία ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο αρχιφύλακας έχει παντρευτεί με σύμφωνο συμβίωσης, λες και πρόκειται για επιβαρυντικό στοιχείο. Είναι απίστευτο πως εν έτει 2022 σε επίσημα υπηρεσιακά έγγραφα της ΕΛΑΣ γίνονται τέτοιες αναφορές, οι οποίες όμως δείχνουν και τις αντιλήψεις που διαπνέουν σε ορισμένους αξιωματικούς της ακόμη και σήμερα. Μάλιστα στη μήνυση του αρχιφύλακα επισημαίνεται και κάτι ακόμη: τον περασμένο Ιούνιο έγιναν συνολικά επτά αιτήσεις (έξι αστυνομικών και ενός πολιτικού υπαλλήλου) για μετάθεση από το τμήμα Τροχαίας Λιβαδειάς εξαιτίας της συμπεριφοράς του Μαλέρδου. «Εχω καταρρακωθεί ψυχολογικά και εγώ και οι συνάδελφοί μου, οι πολίτες της μικρής μας πόλης που έμαθαν αλλά και γνωρίζουν. Φοβάμαι καθώς δεν ξέρω πόσο θα συνεχιστεί αυτή η εκδικητικότητα» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στη μήνυση.

Πηγη: documentonews.gr