Νύχτα επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη – Διακόπηκε η συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου

Εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κουκουλοφόρων σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πανικό έσπειρε μια ομάδα κουκουλοφόρων η οποία εισέβαλε στο ΑΠΘ και επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ κηρύσσοντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των επεισοδίων που κράτησαν όλη τη νύχτα και οδήγησαν σε σύλληψη. Στις 11.00 σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες για τα επεισόδια στο ΑΠΕ, στο δικαστικό μέγαρο της πόλης.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο χώρος γύρω από αυτό μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης σύμφωνα με το thestival. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Εγνατία όπου νεαροί έστησαν οδοφράγματα και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων. Η Αστυνομία απάντησε με πλήθος δακρυγόνων ενώ επιστρατεύτηκε το όχημα εκτόξευσης νερού για την απώθηση των ταραξιών.

Από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής άρχισε να συγκεντρώνεται στο ΑΠΘ αρκετός κόσμος για να παρακολουθήσει τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ που φρουρούσαν το κτίριο της Πρυτανείας και την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο Βιολογικό. Σύμφωνα με αναφορές των διοργανωτών ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής για τη συναυλία ξεπέρασε τις 5.000.

Στις 12:10 μία ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων βγήκε από τον χώρο της συναυλίας και κινήθηκε εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν μπροστά στη Σχολή Γεωπονίας. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και απωθήθηκαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ακολούθησε δεύτερη επίθεση με πέτρες από τα ίδια άτομα κατά της διμοιρίας. Η διμοιρία συνέχισε να απωθεί την ομάδα των κουκουλοφόρων. Κάποια από τα δακρυγόνα έπεσαν κοντά στον χώρο της συναυλίας με αποτέλεσμα να κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν δύο νεαρούς.

Η συναυλία διακόπηκε. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Αρκετοί καταφέρονταν με ύβρεις κατά των διμοιριών. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου άρχισε να τραγουδά και πάλι. Η σύρραξη μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων γενικεύθηκε. Ακολούθησε νέα επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τη διμοιρία που βρισκόταν στο κτίριο της Πρυτανείας. Ο κόσμος κινήθηκε προς την οδό Εγνατία, όμως και εκεί ανέπνεες με δυσκολία.

Συμμετέχοντες στην συναυλία, φοιτητές και αντιεξουσιαστές κινήθηκαν προς την Καμάρα. Διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της οδού Εγνατία και έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων. Διμοιρίες των ΜΑΤ βγήκαν από το ΑΠΘ και παρατάχθηκαν στην οδό Αγγελάκη. Τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα ξεκίνησαν πορεία προς το Πανεπιστήμιο. Ήταν περισσότερα από 2.000. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε μπροστά στην πύλη εμπορευμάτων της ΔΕΘ άρχισε νέος γύρος επεισοδίων. Στη νέα επίθεση των κουκουλοφόρων οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Επιστρατεύτηκε ο «Αίαντας», το όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. για να απομακρύνει τους κουκουλοφόρους. Καθώς οπισθοχωρούσαν οι ταραξίες πυρπολούσαν κάδους απορριμμάτων. Πετούσαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις πέτρες, γυάλινα μπουκάλια ενώ κάποιος πέταξε μία βόμβα μολότοφ. Σημειώθηκαν νέες προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια. Τα ΜΑΤ καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους μέχρι την πλατεία αρχαίας αγοράς. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα. Για την κατάσβεση της φωτιάς σε ορισμένους κάδους απορριμμάτων κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αμέσως μετά τη λήξη των επεισοδίων έπιασαν δουλειά τα συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χρειάστηκαν περίπου μία ώρα για να επαναφέρουν τους δρόμους στην πρότερη κατάσταση.