Στην Ελλάδα 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER

Κλείδωσε η συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου με στόχο την παραχώρηση 40 BMP-1 στην Ουκρανία

Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Στο θέμα αναφέρεται σήμερα και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμα της οποίας σημειώνεται πως «μετά από συζητήσεις αρκετών εβδομάδων η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Το Βερολίνο αρχίζει να κινείται λίγο στο ζήτημα των όπλων». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε σχέδια για παράδοση 50 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Dingo στην Ουκρανία.

Επιπλέον το Κίεβο πρόκειται να λάβει δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου Mars για την ενίσχυση της αεράμυνας. Το Βερολίνο δεν παρεκκλίνει από την γνωστή γραμμή του να μην προμηθεύει την Ουκρανία με δυτικά άρματα μάχης παρά τα συνεχιζόμενα αιτήματα του Κιέβου για ένα ή δύο τανκ Leopard και τεθωρακισμένα Marder. Αντ’ αυτού η γερμανίδα υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση.

Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει ότι η Γερμανία θα δώσει στον ελληνικό στρατό 40 τεθωρακισμένα Marder και στη συνέχεια η Αθήνα θα στείλει στην Ουκρανία 40 παλιά σοβιετικά άρματα BMP. Ο ουκρανικός στρατός διαθέτει ήδη τεθωρακισμένα αυτού του τύπου, επομένως δεν απαιτείται αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη προκύπτει λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ οπότε και σχολίασε ερωτώμενος σχετικά πως η Ελλάδα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.