Δίκη ψευτογιατρού: «Ένοχος» για 6 ανθρωποκτονίες – Καταπέλτης η πρόταση του εισαγγελέα

Η αίθουσα έχει κατακλυστεί από δεκάδες συγγενείς θυμάτων

Έπειτα από 44 συνεδριάσεις και καταθέσεις 60 μαρτύρων ο εισαγγελέας Νικος Πασχάλης ζήτησε την ενοχή του «ψευτογιατρού», γνωστού ως Dr Kontos, για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο με έμμεση αυτουργία, ανάμεσα στις οποίες αυτές των δύο ανήλικων παιδιών, του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας. Ο εισαγγελέας εξακολουθεί να αγορεύει για τις υπόλοιπες υποθέσεις ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας, ενώ νωρίτερα τοποθετήθηκε για το αδίκημα της απάτης.

Η αίθουσα έχει κατακλυστεί από δεκάδες συγγενείς θυμάτων που ακούν συγκινημένοι τον εισαγγελικό λειτουργό να αγορεύει, κάνοντας λόγο για μια «δίκη πρόκληση» για όλους τους παράγοντες.

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε την αγόρευση του, η οποία συνεχίζεται ακόμη, αναφερόμενος στο σκέλος της απάτης σε βάρος των θυμάτων του «ψευτογιατρού». Υπενθυμίζεται, ότι ο κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης κατηγορείται για απάτη ύψους 547.000 ευρώ και απόπειρα απάτης ύψους 139.000, ποσά που αφορούν σε 21 περιπτώσεις. Ο εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος για 21 περιπτώσεις απάτης, ενώ εισηγήθηκε την απαλλαγή από τις κατηγορίες 11 συγκατηγορουμένων του, μεταξύ των οποίων γιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων κλινικών, μια μοναχή κι ένας ιδιοκτήτης καταστήματος βοτάνων.

«Η εγκληματική δράση του εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Επίσης εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα – Φεβρουάριο 2007 και συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και τη σύλληψη του- δηλαδή εκτείνεται σε ένα διάστημα άνω των 13 ετών. Η παραπλανητική συμπεριφορά του είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Η πλειοψηφία των παθόντων αναφέρθηκε στις ίδιες εκφράσεις. Παρουσιάζεται ως γιατρός με το όνομα Dr Nikolaos Kontos με βασικές ειδικότητες αυτές του νευρολόγου – νευροχειρουργού», είπε ο εισαγγελέας και συμπλήρωσε ότι «ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν συστηνόταν αλλά ότι δεν διέψευδε όσους τους σύστηναν ως γιατρό, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αναφέρει πως δεν είναι».

Κατά τον εισαγγελέα, η ταύτιση του με την περσόνα του Dr Kontos είναι τεράστια. Αποδείχθηκε πως όχι μόνο συστηνόταν ως γιατρός αλλά χρησιμοποιούσε πληθώρα τρόπων για να ενισχύσει την πεποίθηση αυτή στα θύματα του. «Για παράδειγμα έφερε ταυτότητα, είχε αναρτημένο βιογραφικό, ενώ φρόντιζε να δείχνει ότι έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, άφηνε να εννοηθεί ότι είχε γνωριμίες με σημαντικούς γιατρούς του εξωτερικού, αλλά και πως είχε επαφές με εξέχοντα πρόσωπα όπως τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Προέβαλε τον εαυτό του ως προβεβλημένο, διακεκριμένο και εξειδικευμένο επιστήμονα παγκόσμιου βεληνεκούς. Ισχυριζόταν ότι εφάρμοζε πρωτοποριακές θεραπείες για λίγους που μόνη εκείνος γνώριζε. Στις εύλογες απορίες γιατί δεν τις ξέρουν άλλοι απαντούσε με θεωρίες συνομωσίας πχ ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα έχαναν έσοδα και κυνηγούσαν να τον σκοτώσουν» σημείωσε ο εισαγγελέας.

Μάλιστα, από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, ότι «υπόσχονταν την πλήρη ίαση των ασθενών με τις προϋποθέσεις να μην ξεκινήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία που ήταν συνιστώμενη από την ιατρική επιστήμη κι να ακολουθήσουν τη δική του θεραπεία. Προκάλεσε πλάνη στους παθόντες οι οποίοι κατέβαλαν χρήματα χωρίς αποδείξεις καταβολής για να μην αποδειχθεί ποτέ».