Προσοχή – Αυτό το email είναι απάτη – Δεν είναι από τα ΕΛΤΑ

Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα που μας στέλνετε κάθε εβδομάδα, για email που προσπαθούν να “ψαρέψουν” στοιχεία καρτών και τραπεζικών λογαριασμών

Ένα ακόμα αληθοφαθές email, έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες σε εκατοντάδες ανυποψίαστους παραλήπτες. Το email που υποτίθεται προέρχεται από τα Ελληνικά Ταχυδρομία (ΕΛ.ΤΑ.) περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο που κατευθύνει σε σελίδα όπου δεκάδες ανυποψίαστοι πολίτες έχουν βάλει τα στοιχεία της κάρτας τους, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν χιλιάδες ευρώ.

Δείτε το επίμαχο email:

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες σε περίπτωση που λάβουν μήνυμα με εμφανιζόμενο ως αποστολέα τα ΕΛΤΑ στα οποία τους ζητούνται χρήματα.

Συγκεκριμένα, διακινούνται κακόβουλα sms και email, με τα οποία ζητούνται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών.

Πρόκειται για απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος, όπου επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τους.

Το μήνυμα αναφέρει πως προέρχεται από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, προειδοποιεί το υποψήφιο θύμα πως η αποστολή του θα επιστραφεί αν δεν πληρώσει τα ταχυδρομικά τέλη, και το καλεί να επισκεφθεί έναν ιστότοπο προκειμένου να προχωρήσει στην εν λόγω πληρωμή.

Μια ημεδαπή, κάτοικος της Ρόδου, έπεσε θύμα απατεώνων που της απέστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα με την επωνυμία των ΕΛΤΑ που την προειδοποιούσε πως εαν δεν πληρώσει ταχυδρομικά τέλη, δέμα που της απεστάλη θα επιστραφεί.

Σημειώνεται μάλιστα ότι με αφορμή τη διακίνηση κακόβουλων sms σε αδιευκρίνιστο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ενημερώνουν ότι δεν αποστέλλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms) στους πελάτες τους, μέσω των οποίων ζητούν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος.

Τα ΕΛΤΑ επισημαίνουν ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και, σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κακόβουλα μηνύματα,

• να μην απαντήσουν σε αυτά,
• να μην ακολουθήσουν τυχόν συνδέσμους ((Links)
• να μη δώσουν τους προσωπικούς κωδικούς (Username και Password) των τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών τους καρτών.

Η χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων ΕΛΤΑ από τους αποστολείς τέτοιων κακόβουλων μηνυμάτων είναι παράνομη.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν ενημερώσει, από την πρώτη στιγμή, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους.