Φωτιά τώρα: Αγγίζει τον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς το μέτωπο στον Έβρο

Φωτιά τώρα: Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να μη φτάσουν οι φλόγες στην «καρδιά» του πευκοδάσους της Δαδιάς

Στον Έβρο δίνεται πλέον η μεγάλη μάχη της πυροσβεστικής το πρωί της Παρασκευής (22/07) καθώς η φωτιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (21/7) στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου μαίνεται.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Με το πρώτο φως της ημέρας, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής προκειμένου να γίνουν προσπάθειες για να περιορίσουν τις φλόγες.

Η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με χθες, ενώ το γεγονός ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν φυσούσε στην περιοχή, φαίνεται πως βοήθησε τις επίγειες δυνάμεις να αρχίσουν να έχουν αποτελέσματα στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 29 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Eπίσης, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τίθεται σε άμεση επιφυλακή ο στρατός προκειμένου να συνδράμει άμεσα.

Το μέτωπο, παραμένει κοντά τα 2 χιλιόμετρα.

Ο αντιδήμαρχος Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στο μέτωπο της φωτιάς.

«Δυστυχώς η φωτιά μπήκε στο δάσος της Δαδιάς, ξεκίνησε από το φράγμα της Λύρας, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και δυστυχώς το βράδυ μπήκε μέσα στον πυρήνα, σε τμήμα του, καθώς ε4ίναι πολύ μεγάλος ο πυρήνας. Βρίσκομαι στη Λύρα όπου ξεκίνησε η φωτιά, η υγρασία όλη τη νύχτα περιόρισε λίγο τα μέτωπα», ανέφερε αρχικά.

«Όσον αφορά στο πρωί, πετούν τα εναέρια μέσα, βέβαια ο καπνός είναι πάρα πολύ χαμηλά λόγω της υγρασίας, η περιοχή έχει κατακλυστεί από καπνό. Η ευρύτερη περιοχή έχει «πνιγεί» από τον καπνό. Η κατάσταση σίγουρα είναι δύσκολη, γιατί τα σημεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμα μέσα στον πυρήνα, πιστεύω με τα εναέρια μέσα να μπορέσει να σβηστεί σήμερα η φωτιά, είναι κρίμα να καίγεται το δάσος. Δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή πόσα μέσα επιχειρούν, ευτυχώς εδώ υπάρχουν και λιμνούλες που τα μέσα μπορούν να πάρουν γρήγορα νερό και να σβήσει φωτιά. Βλέπω 2 ελικόπτερα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι γη δύσκολη κατάσταση καθώς είναι χαμηλά ο καπνός λόγω της υγρασία», πρόσθεσε ο κ. Δαρούσης.

Για το πώς δημιουργήθηκε η φωτιά ο αντιδήμαρχος είπε πως, «Υπήρξαν κάποιες φλόγες δίπλα στο φράγμα της Λύρας. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι, θα γίνει η έρευνα. Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας περίεργος άνεμος και κατευθείαν επεκτάθηκε η φωτιά», κατέληξε.

Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία

Εντωμεταξύ στην Ηλεία οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Τραγανό και στην Βάρδα της Ηλείας, ενώ δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Τα δύο μέτωπα της φωτιάς στην Ηλεία, Άγναντα και Τραγανό όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος σύμφωνα με ενημέρωσή του από την Πυροσβεστική, παρουσίαζαν από νωρίς το βράδυ, καλύτερη εικόνα.

Όσον αφορά στο τρίτο πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Βάρδας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι εκεί επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, ώστε μέχρι την δύση του ήλιου να έχει περιοριστεί η φωτιά, αφού μόλις νυχτώσει θα μπορούν να επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις.

(function(window, document, undefined)
var script_tag = document.createElement(‘script’);
script_tag.src = ‘https://ad.mox.tv/mox/mwayss_invocation.min.js?pzoneid=7855&height=405&width=720&tld=tromaktiko.gr&ctype=div’;
var container = document.querySelectorAll(‘[data-id=_mwayss-d6dc6e51879161a1b47ac963402fe07a]’)[0];
container.setAttribute(‘id’, (container.getAttribute(‘data-id’)+(new Date()).getTime()));
container.removeAttribute(‘data-id’);
container.parentNode.insertBefore(script_tag, container);
)(window, document);