«Στρατολογούσαν» τοξικομανείς και τους έκαναν «μουλάρια χρήματος»

Απατεώνες με «ναργιλέδες» και 2 εκατ. ευρώ

Αίσθηση προκαλούν τα αποκαλυπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Αστυνομίας για το «ξήλωμα» κυκλώματος «επαγγελματιών απατεώνων», οι οποίοι άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμός επιχειρηματιών, υποκλέπτοντας τους κωδικούς ασφαλείας.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν φτάσει στο σημείο να «στρατολογούν» τοξικομανείς, οι οποίοι για λίγα ευρώ δέχονταν να γίνουν «μουλάρια χρήματος» ή αλλιώς «money mules».

Τι είναι όμως οι «money mules» και ποιος είναι ο ρόλος τους; Ονομάζονται έτσι διότι αναλαμβάνουν, με εντολή του «αφεντικού» τους, να «κουβαλήσουν» το «φορτίο» (εν προκειμένω χρήματα).

Καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν πως δρούσε η εγκληματική οργάνωση: «Τα περισσότερα θύματά τους ήταν ξενοδόχοι και γιατροί. Προσποιούνταν τους πελάτες, τους έπαιρναν τηλέφωνο και έλεγαν ότι θέλουν να προπληρώσουν για ένα δωμάτιο, μία ιατρική επίσκεψη ή κάποια άλλη υπηρεσία. Στη συνέχεια, έλεγαν ότι η επιβεβαίωση της ηλεκτρονικής πληρωμής τους θα γίνει με sms. Το μήνυμα, ωστόσο, οδηγούσε σε λινκ που το πατούσε το θύμα, μεταφερόταν σε ιστοσελίδα που είχε δημιουργηθεί από τους απατεώνες και πληκτρολογούσε τους κωδικούς του. Οι απατεώνες με τον τρόπο αυτό έπαιρναν τους κωδικούς και άδειαζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς».

Τα «μουλάρια χρήματος», εν προκειμένω οι «στρατολογημένοι» τοξικομανείς, αναλάμβαναν δράση στο δεύτερο επίπεδο της απάτης. Δηλαδή, στο στάδιο της «εκταμίευσης» των κλεμμένων καταθέσεων (χρημάτων). Αστυνομικές πηγές εξηγούν το ρόλο τους: «Το κύκλωμα έπρεπε να βρει έναν τρόπο για να πάρει τις καταθέσεις στα χέρια του, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις Αρχές. Τι έκαναν λοιπόν αφού δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τα χρήματα στους δικούς τους λογαριασμούς; Στρατολογούσαν τοξικομανείς, οι οποίοι άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς και εξέδιδαν κάρτες ανάληψης. Μόλις λοιπόν τα μέλη του κυκλώματος έκλεβαν τους κωδικούς των θυμάτων και αποκτούσαν πρόσβαση στο e-banking τους, μετέφεραν ηλεκτρονικά τα χρήματα στους λογαριασμούς των ‘μουλαριών’, δηλαδή στους λογαριασμούς που είχαν ανοίξει οι τοξικομανείς ακριβώς για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια, πήγαιναν σε ΑΤΜ και έκαναν αναλήψεις μετρητών, προκειμένου να αποφύγουν να εμφανιστούν στα τραπεζικά υποκαταστήματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., το κύκλωμα είχε «στρατολογήσει» περίπου 25 τοξικομανείς. Την ίδια ώρα, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι απατεώνες μιλούσαν μεταξύ τους με κωδικές ονομασίες. Τα λεφτά ήταν οι «ναργιλέδες», οι τραπεζικές κάρτες ήταν τα «σίδερα», η «κίτρινη», η «έψιλον» και η «μπύρα».

Τα θύματα

Ένα από τα θύματά τους είναι ξενοδόχος στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου, ο οποίος είδε να κάνουν φτερά από τον τραπεζικό του λογαριασμού συνολικά 375.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ξενοδόχος δέχτηκε τον περασμένο Μάρτιο τηλέφωνο από πρόσωπο που ήθελε να κλείσει δωμάτιο για διακοπές. Στη συνέχεια, ο «πελάτης» είπε στον ξενοδόχο ότι θα του σταλεί με sms ένα μήνυμα για να κάνει επιβεβαίωση ότι έγινε η πληρωμή για το δωμάτιο. Το μήνυμα που έλαβε στο κινητό ο ξενοδόχος περιείχε ένα λινκ, στο οποίο έκανε κλικ. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε μία ιστοσελίδα που του ζητούσε το username και τον κωδικό ασφαλείας του e-banking του.

Ο ξενοδόχος συμπλήρωσε τα πεδία, οι απατεώνες υφάρπαξαν τους κωδικούς του (καθώς η σελίδα ήταν «παγίδα» και είχε δημιουργηθεί από αυτούς) και με τον τρόπο αυτό του άδειασαν τον τραπεζικό λογαριασμό.

Η περίπτωση απάτης στη Μύκονο είναι μία μόνο από τις δεκάδες που διέπραξε το κύκλωμα που «ξηλώθηκε» από την Ελληνική Αστυνομία και φέρεται να είχε «τζίρο» ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Σε μία άλλη περίπτωση οι απατεώνες άδειασαν τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, δηλαδή προσποιούμενοι τους πελάτες που θέλουν να κάνουν κράτηση δωματίων, απέσπασαν συνολικά 200.000 ευρώ.

Ως πελάτες εμφανίστηκαν και σε φυσικοθεραπευτή στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας στο τηλέφωνο ότι έχουν ανάγκη από θεραπεία και θέλουν να προπληρώσουν μέσω e-banking. Τελικά έκλεψαν με τον ίδιο τρόπο τους κωδικούς του φυσικοθεραπευτή και αφαίρεσαν 15.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε μία άλλη περίπτωση μέλος του κυκλώματος ανέφερε σε οδοντίατρο: «Θέλω συγγενής μου να φτιάξει τα δόντια του. Θα ήθελα να σας προκαταβάλλω τα χρήματα». Το sms-παγίδα με το λινκ εστάλη και έτσι κατάφεραν να αποσπάσουν 65.000 ευρώ.

Η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για το «ξήλωμα» της εγκληματικής οργάνωσης:

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν πέντε άτομα, μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων

Από την εγκληματική τους δράση, είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 2.050.000 ευρώ.

Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικά απάτες, με θύματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα (23.6.2022), ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Κορινθίας και της Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Βοιωτίας, όπου συνελήφθησαν -5 – ημεδαποί, ηλικίας από 22 έως και 32 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων .

Επιπλέον, αναζητούνται ακόμη δύο (2) άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, από το μήνα Οκτώβριο του 2021 έως και σήμερα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τεχνάσματα, κατάφερναν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους. Ηγετικό ρόλο είχε 28χρονος συλληφθείς, ο οποίος έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τον τρόπο δράσης τους, ενώ αυτά με τη σειρά τους στρατολογούσαν δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ( money mules ), προκειμένου να παραδώσουν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.

Ως κύριοι τρόποι δράσης τους ήταν:

α) η αναζήτηση και ο εντοπισμός, μέσω διαδικτύου, καταλυμάτων και δωματίων προς ενοικίαση,

β) η τηλεφωνική επικοινωνία με ιατρούς, προκειμένου να εξεταστούν έναντι υποτιθέμενης αμοιβής και

γ) η τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία με πωλητές, όπου συστήνονταν ως υποψήφιοι αγοραστές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους.

Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ).

Έχοντας, πλέον, αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς αυτών που είχαν στρατολογήσει (money mules).

Επίσης, σε πολλές από τις περιπτώσεις απατών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν απατηλούς υπερσυνδέσμους – αναδυόμενες σελίδες ( phishing mails , phishing sites , smising ), καταφέρνοντας και με αυτό τον τρόπο να αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών των παθόντων.

Τα μέλη προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons ).

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, είχαν διαπράξει συνολικά ογδόντα πέντε (85) περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -2.050.000- ευρώ.

Τέλος, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -3- οχήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim , πλήθος τραπεζικών καρτών καθώς και το χρηματικό ποσό των -5.165- ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.