Νύχτα αγωνίας σε Βούλα και Βάρη – Με το βλέμμα στα «καντηλάκια» οι πυροσβέστες

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι άνδρες της Πυροσβεστικής – Με το βλέμμα στις αναζωπυρώσεις και τα «καντηλάκια» – Το πρωί αναμένεται αύξηση των επίγειων δυνάμεων όσο και των εναέριων μέσων – «Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η πυρκαγιά» λέει ο δήμος Γλυφάδας

Βελτιωμένη είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Άνω Βούλα σε σχέση με το απόγευμα. Ωστόσο παραμένει σε εξέλιξη κυρίως στο μέτωπο προς τα νεκροταφεία.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε πολλές εστίες κυρίως σε δύσβατη περιοχή αλλά έχουν κοπάσει οι άνεμοι και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης ενώ αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως λένε τα στελέχη της Πυροσβεστικής θα δοθεί ολονύχτια μάχη με τις φλόγες μέχρι το πρώτο φως της ημέρας που θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Συνολικά επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τις πρωινές ώρες.

Επίσης το πρωί αναμένεται να γίνει νέα αναλυτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς.

Με περισσότερους από 150 αστυνομικούς και 48 οχήματα συνδράμει η ΕΛ.ΑΣ.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Η ΕΛΑΣ συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Γιατί πήρε τέτοια έκταση η πυρκαγιά – Η ανάλυση του Meteo

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2022 στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας. Από το πυκνό δίκτυο σταθμών που λειτουργεί η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή (Εικόνα 1).

Εικόνα 1. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης με βάση μετεωρολογικές παρατηρήσεις από το δίκτυο σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία, ήδη από εχθές αλλά και νωρίς σήμερα το μεσημέρι, έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης θα είναι μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Προγνωστικός χάρτης για την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η εκτίμηση της ευφλεκτότητας (με βάση πραγματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις) όσο και η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης αποτελούν υπηρεσίες που υλοποιεί επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, η μονάδα FLAME/METEO του ΕΑΑ. Στόχος των υπηρεσιών αυτών είναι η υποστήριξη της μετάβασης από την καταστολή στην πρόληψη, μέσα από την ενίσχυση της επίγνωσης και της ετοιμότητας τόσο του πληθυσμού όσο και των εμπλεκόμενων επιχειρησιακών φορέων.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από εδώ και πέρα, αναμένουμε βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε και οι άνεμοι θα εξασθένησουν και θα ανακάμψει η υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης. Ωστόσο, από νωρίς το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022 αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες όμως θα χαρακτηρίζονται κύρια από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με τη σημερινή ημέρα.

Τέλος, στην επόμενη φωτογραφία από τη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσιάζεται εποπτικά ο τρόπος με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το δικό της καιρό. Ειδικότερα, στη φωτογραφία αυτή εντοπίζονται:

  • Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα.
  • Καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, οδηγώντας έτσι σε ενάρξεις νέων εστιών.
  • Το νοητό όριο του οριακού στρώματος, πάνω από το οποίο δεν ευννοούνται οι ανοδικές κινήσεις του αέρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χαρακτηριστικό οριζόντιο “άπλωμα” του καπνού.