Ηράκλειο: Πήγαν να κάψουν το μαγαζί και κόντεψαν να καούν ζωντανές – Βίντεο ντοκουμέντο

Εμπρησμός για σεμινάριο από τα στελέχη του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Ηρακλείου

Θεία Δίκη; Θα μπορούσε και να ειπωθεί εφόσον τελικά η δικαιοσύνη, που διερευνά την συγκλονιστική αυτή υπόθεση, αποφανθεί περί της ενοχής των δύο γυναικών, οι οποίες σύμφωνα με το ανακριτικό γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, κόντεψαν να καούν κατά την εκτέλεση του «σατανικού» σχεδίου που φέρονται να κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας, με τον εμπρησμό καταστήματος στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και κίνητρο, όπως υποστηρίζεται, την αποζημίωση της ασφάλειας.

Είναι πραγματικά σοκαριστικό ότι την επομένη της φοβερής έκρηξης, από την οποία κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές καθώς και παρακείμενες επιχειρήσεις και διαμερίσματα, οι δυο γυναίκες που βρίσκονται στο επίκεντρο της προανακριτικής και δικαστικής πλέον διερεύνησης ως φυσικοί αυτουργοί του εμπρησμού, χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας.

Η μία, με εγκαύματα στα χέρια, στην κλινική πλαστικής χειρουργικής, και η φίλη της και συγκατηγορούμενη, στην ορθοπεδική κλινική καθώς τραυματίστηκε στο πόδι από σιδερένιο δοκό που εκσφενδονίστηκε λόγω της έκρηξης.

Η ταυτοποίηση των δύο προσώπων, το ένα εκ των οποίων συνδέεται με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, ήταν πολυσύνθετη διαδικασία. Χρειάστηκαν απίστευτες ώρες δουλειάς, αναζητήσεων και συνδυαστικών ενεργειών ώστε το ανακριτικό της Πυροσβεστικής και ο τότε ο επικεφαλής, εμπειρότατος αξιωματικός, να βρουν την άκρη και να δέσουν με στοιχεία τη δικογραφία. Με μεθοδικότητα και επιμονή.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, το υλικό από τις κάμερες παρακείμενων καταστημάτων, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, η κρίσιμη μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα που βρέθηκε εντελώς τυχαία στο σημείο την στιγμή του εμπρησμού, η διασταύρωση στοιχείων σε ξενοδοχεία, πλοία και νοσοκομεία, οδήγησαν τελικά τις έρευνες στις δύο φίλες.

Κατά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, οι δύο γυναίκες ταξίδεψαν από την Αθήνα στο Ηράκλειο με σκοπό να εκτελέσουν το σχέδιο του εμπρησμού και να επιστρέψουν.

Αναφέρεται ότι η μία, αυτή που σχετίζεται με τον ιδιοκτήτη, ταξίδεψε με το πλοίο της γραμμής με διαφορετικό επώνυμο, ενώ τα εισιτήρια τα είχε κλείσει και πληρώσει τοις μετρητοίς η φίλη της. Το ίδιο συνέβη και με την κράτηση του δίκλινου δωματίου σε ξενοδοχείο του κέντρου.

Ακόμα, σκοπίμως, όπως αναφέρεται, άφησε το δικό της κινητό τηλέφωνο στην Αθήνα και πήρε για τις επικοινωνίες της το επίμαχο χρονικό διάστημα, το κινητό τηλέφωνο της μητέρας της. Αντίθετα με εκείνη, η φίλη της ήταν πιο «χαλαρή».

Όταν σημειώθηκε ο εμπρησμός, στελέχη του ανακριτικού γραφείου της Πυροσβεστικής πληροφορήθηκαν κάτι που αμέσως τούς έκανε να υποψιαστούν το ενδεχόμενο της κακόβουλης ενέργειας. Το κατάστημα διέθετε σύστημα συναγερμού, σύστημα καμερών ασφαλείας που κάλυπτε τον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης, πυρανίχνευση, ανίχνευση κίνησης, διάρρηξης, πλην όμως ο ιδιοκτήτης, όπως υποστηρίζεται στη δικογραφία, είχε δώσει προφορική εντολή στη μοναδική υπάλληλο, να μην ενεργοποιήσει την τελευταία εβδομάδα το σύστημα συναγερμού ενώ στην συνέχεια δόθηκε εντολή να αποσυνδέσει και το καταγραφικό που κατέγραφε εικόνες εντός της επιχείρησης.

Τα βίντεο που συνέλεξαν από παρακείμενες επιχειρήσεις δείχνουν πολύ καλά τις φιγούρες και τις κινήσεις των δύο γυναικών, οι οποίες εισέρχονται στο κατάστημα με το κλειδί στο χέρι και παραμένουν στο χώρο για 17 με 18 λεπτά!

Ωστόσο δεν τα είχαν σχεδιάσει σωστά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και οι ίδιες από την έκρηξη. Η μία δείχνει να έχει τραυματιστεί στο πόδι και τρέχει προς τα ανατολικά και στην άλλη φαίνεται να έχουν «αρπάξει» τα ρούχα της.

Δείτε το σχετικό υλικό από τις κάμερες:

Η μία φέρεται να έχει αναγνωριστεί από Ηρακλειώτη, ο οποίος είχε σταθμεύσει τυχαία το αυτοκίνητο του στο σημείο.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι πέντε ημέρες μετά τον εμπρησμό, στο ανακριτικό έλαβαν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, στο οποίο κατονομάζονταν ο ηθικός αυτουργός. Βήμα-βήμα, όπως προαναφέρθηκε, έφθασαν αρχικώς στην ταυτότητα της γυναίκας που σχετίζονταν με τον φερόμενο ηθικό αυτουργό. Την κάλεσαν για κατάθεση και εμφανίστηκε με γάντια. Τής ζητήθηκε να τα βγάλει και εντόπισαν σημάδια από εγκαύματα. Τα απέδωσε σε τροχαίο με μηχανάκι. Κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε, όπως αναφέρεται, ότι εισήχθη στο ΚΑΤ με διαφορετικά στοιχεία.

Πλέον τον τελικό λόγο έχει η Δικαιοσύνη που αξιολογεί και συνεκτιμά όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχει θέσει στη διάθεση της το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Ηρακλείου.