Σε εγρήγορση η ΕΛ.ΑΣ. για επιθέσεις σε Πανεπιστήμια – Προετοιμάζεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Τα όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ την Τετάρτη προκαλούν συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. για τα πανεπιστήμια

Σε εγρήγορση βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. υπό το φόβο «συνέχειας» των ταραχών στα πανεπιστήμια, ύστερα από την καταδρομική επίθεση με στόχο καθηγητή και την προσπάθεια «ανοίγματος» στεκιού με εργαλεία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Στελέχη της Αστυνομίας εκφράζουν φόβους ότι ομάδες κουκουλοφόρων μπορεί να θελήσουν να «απαντήσουν» στις διαδοχικές επιχειρήσεις των αστυνομικών δυνάμεων για την εκκένωση καταλήψεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί κατευθυντήριες εντολές για αυξημένη εγρήγορση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου οι Αρχές να μην πιαστούν στον… ύπνο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η αντίδραση της Αστυνομίας το μεσημέρι της Τετάρτης στην ΑΣΟΕΕ κρίθηκε ως επιτυχής από την ηγεσία του Σώματος, καθώς οι νεαροί συνελήφθησαν πριν προλάβουν να καταφέρουν το σκοπό τους, δηλαδή να σπάσουν τον τοίχο του Πανεπιστημίου.

Φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Πρόκειται για έξι άτομα, τρία εκ των οποίων έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές.

Η πρώτη εικόνα που έχει η ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι στόχος τους ήταν να ανοίξουν ξανά στέκι που είχε εκκενωθεί από τους αστυνομικούς πριν από περίπου δύο χρόνια. Τότε, η Αστυνομία είχε εκκενώσει το χώρο και η πρυτανεία αποφάσισε να τον χτίσει.

Χθες Τετάρτη φαίνεται πως ομάδα νεαρών επιχείρησε να σπάσει τον τοίχο για να ανοίξει ξανά το χώρο και να λειτουργήσει ως στέκι. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι συλληφθέντες ήθελαν με τον τρόπο αυτό να «απαντήσουν» στις πρόσφατες επιχειρήσεις της Αστυνομίας για την εκκένωση καταλήψεων.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί επενέβησαν μετά από πληροφορία ότι ομάδα νεαρών πραγματοποιούσε με τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων και σφυριών φθορές στην τοιχοποιία του Πανεπιστημίου.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Την ίδια ώρα, ξεκινά η εκπαίδευση για τους πρώτους 400 αστυνομικούς που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Η τετράμηνη εκπαίδευση των 400 αστυνομικών ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 17 Γενάρη στις Σχολές της Αστυνομίας στην Κομοτηνή.

Οι περισσότεροι από τους 400 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, ενώ στο σύνολό τους θα φορούν πράσινη στολή και δεν θα φέρουν οπλισμό.

Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, διαλέξεις και πρακτική άσκηση.

Τα θεωρητικά μαθήματα περιλαμβάνουν ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία, σύνταξη δικογραφιών, θέματα ακαδημαϊκών ελευθεριών, πανεπιστημιακού ασύλου, ψυχολογίας και προσέγγισης νέων, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η πρακτική εκπαίδευσή τους αφορά πραγματικές ασκήσεις επί χάρτου σε σενάρια προσομοίωσης περιστατικών μέσα σε πανεπιστήμια, διαχείριση περιστατικών, όπως πρόκληση φθορών, επεισόδια, και περιστατικά παραβατικότητας μέσα σε πανεπιστήμια και αποτίμηση πραγματικών περιστατικών που έλαβαν χώρα σε πανεπιστημιακούς χώρους.