Οργή μετά την προκλητικά ελαφριά ποινή για τον θάνατο του 5χρονου από ροτβάιλερ στην Κοζάνη

Το δικαστήριο με μια ποινή – χάδι ουσιαστικά αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους για τον θάνατο του 5χρονου Στάθη από επίθεση ροτβάιλερ στην Κοζάνη

Οργή προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο έκρινε το δικαστήριο ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν οι ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ που επιτέθηκαν και προκάλεσαν τον θάνατο του 5χρονου Στάθη ανήμερα Κυριακή του Πάσχα το 2016 καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ οι κατηγορούμενοι «καθάρισαν» με 36.500 ευρώ για τον χαμό ενός μικρού παιδιού.

Σε μια απόφαση που ουσιαστικά γίνεται συνώνυμη της ατιμωρησίας για συμπεριφορές ιδιοκτητών σκύλων που με τη στάση τους μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους, τον ιδιοκτήτη των ροντβάιλερ και τη σύζυγό του, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 5 χρόνια στον καθένα, η οποία είναι εξαγοράσιμη, καθώς υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής προς 20€ την ημέρα έκαστος.

Παράλληλα στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε θυμίζοντας «χάδι» ποινή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση κάθε 1η και 16η του μήνα στην Αστυνομία, να μην αποκτήσουν νέο σκύλο οποιασδήποτε ράτσας και η καταβολή εγγυοδοσίας 10.000 για κάθε έναν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη, μάλιστα, ενώ η εισαγγελέας στην αγόρευση-καταπέλτη, μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων στην αγόρευσή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αντίθετα στη λογική και στα δεδομένα ήταν η επιχειρηματολογία των κατηγορουμένων. Δεν ήταν ικανά τα μέτρα ασφαλείας να τα κρατήσουν τα σκυλιά… Έπρεπε τα μέτρα να ήταν αντίστοιχα ενός κυνοκομείου και τα σκυλιά δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση. Είναι αυτονόητο ότι ως συνιδιοκτήτες της οικίας αυτόματα είστε συνιδιοκτήτες και των σκυλιών και φέρετε και δύο την ευθύνη. Δεν υπήρχε ιατρικό σφάλμα από την κατάθεση του κυρίου Δουλγεράκη, άρα ο θάνατος του μικρού αυτού παιδιού οφείλεται στα δαγκώματα των σκυλιών της ιδιοκτησίας σας άρα ευθύνεστε εσείς!».

Η σοκαριστική κατάθεση του γιατρού: Τα τραύματα του παιδιού θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας της Τετάρτης που οδήγησε στην ποινή-χάδι για τους κατηγορούμενους έγινε με την κατάθεση του χειρουργού του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης Μιχάλη Δουλγεράκη, ο οποίος αντιμετώπισε πρώτος το περιστατικό, με τον μάρτυρα να τονίζει πως «είναι γελοίος όποιος λέει ότι το παιδί θα μπορούσε να περπατήσει ή να κλάψει στην κατάσταση που ήταν».

«Το παιδί ήταν σε κωματώδη κατάσταση, σχεδόν ημιθανές, με δυσκολία στην αναπνοή, απροσδιόριστο καρδιακό σφυγμό… βρισκόταν σε βαρύτατο σοκ. Αμέσως ξεκίνησε η ανάνηψη με όλα τα πρωτόκολλα στη βασική υποστήριξη ζωής, δίνοντας προτεραιότητα στον αεραγωγό, δηλαδή στην αναπνοή» περιέγραψε ο κ. Δουλγεράκης.

Ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά λεπτομέρειες της όλης αντιμετώπισης, τονίζοντας πως «εξ αρχής θεωρήθηκε δύσκολη έως αδύνατη η διασωλήνωση, λόγω της βαρύτατης κάκωσης στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα και αποφασίστηκε η τραχειοτομία. Αυτό διήρκησε περίπου 15’… κατά τη διάρκεια και αφού είχε γίνει η τραχειοτομία υπέστη το παιδί καρδιακή ανακοπή. Στο τέλος έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά δυστυχώς το παιδί κατέληξε, μετά από τεταμένες κακώσεις στο στόμα και το κρανίο, με βλάβες ζωτικής σημασίας μη αναστρέψιμες.. Τα ζωτικά όργανα είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, η έσω και η έξω σφαγίτιδα είχαν υποστεί μερική ρήξη. Αν υπήρχε ένας γιατρός στο σημείο που δέχθηκε την επίθεση, θα μπορούσε να κλείσει τα τραύματα ώστε να σταματήσει την αιμορραγία…».

Μετά από ερώτηση του δικηγόρου της μητέρας Ζήση Βρίκου γιατί, ενώ η διαδικασία περίθαλψης του περιστατικού διήρκησε 15′ καταχωρείται ώρα θανάτου 45′ μετά την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο, ο Μ. Δουλγεράκης απάντησε πως «ως ώρα θανάτου σημειώνεται η ώρα που σταματά η διαδικασία ΚΑΡΠΑ, η οποία κατά περίπτωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μια ώρα λόγω πρωτοκόλλων».

Κλείνοντας τόνισε πως «τα τραύματα του παιδιού θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση, όλοι σοκαριστήκαμε αλλά δεν φοβηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό…όμως είμαστε άνθρωποι και γονείς και το όλο θέαμα ήταν συγκλονιστικό».

Προκλητικοί οι κατηγορούμενοι: Φταίνε οι γιατροί, όχι εμείς

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν αμετανόητοι για ό,τι οδήγησε στον θάνατο του 5χρονου Στάθη από τα ροτβάιλερ με τον απόστρατο αξιωματικό και ιδιοκτήτη των σκύλων να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «την ευθύνη για τον θάνατο του μικρού Στάθη έχουν οι γιατροί στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και όχι εκείνος».

«Η ευθύνη η δική μου είναι ότι δεν πρόβλεψα το απρόβλεπτο» είπε ο κατηγορούμενος, λέγοντας πως για να βγουν τα σκυλιά αυτό θα έπρεπε να γίνει μετά από ανθρώπινη παρέμβαση. «Αυτόν τον σωλήνα που ουσιαστικά έκλεινε τα σκυλιά μέσα θα μπορούσε και ο ίδιος ο Στάθης να τον βγάλει και να βγουν τα σκυλιά», είπε ενώ ανέφερε πολλές φορές πως μόνο η μάνα και το ίδιο το παιδί θα μπορούσε να βγάλει τον σωλήνα αντιστήριξης: «Το θεωρώ πιθανό να το έκανε κατά λάθος η μητέρα, καθώς περνούσε από εκεί για να πάει στην κουζίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο απόστρατος αξιωματικός συνέχισε λέγοντας πως «για ψυχολογικούς λόγους η γυναίκα μου λίγες μέρες μετά το συμβάν πήρε ένα ροτβάιλερ, αλλά δεν ανήκει σε μένα» και, όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος, «ήταν ταγμένο για να το έχει η γυναίκα μου…», με τον ίδιο να προσθέτει πως «τα σκυλιά τα εκπαιδεύω μόνος μου, έχω εγχειρίδια που διαβάζω και εφαρμόζω. Δεν τα έδενα τα σκυλιά ποτέ απλά τα έκλεινα όταν ερχόταν κάποιος καλεσμένος».

Κλείνοντας την απολογία του ανέφερε ότι δέχθηκε ένα «απίστευτο bullying από όλα τα ΜΜΕ, ύβρεις και προπηλακισμούς» και κατηγόρησε τον δικηγόρο της μητέρας διότι τον αποκάλεσε δολοφόνο, σε τηλεοπτική εμφάνισή του.

Από την πλευρά της η σύζυγός του και συγκατηγορούμενη ανέφερε πως «το παιδί όταν το πήρα στα χέρια μου είχε ένα πρόσωπο καθαρό, ένα δάγκωμα είχε στο λαιμό και η γνάθος ήταν άθικτη, καθώς και μια γρατζουνιά στο μάτι» και συνέχισε λέγοντας πως λυπάται πολύ που χάθηκε ένα παιδί αθώο, «που δεν είχε μια μάνα σωστή να το φροντίζει!».

Με πληροφορίες από kozanimedia και voria.gr