Ποιος ήθελε νεκρό τον Τάσο Μπερδέση; Με μαφιόζικο τρόπο εκτέλεσαν τον γνωστό πυγμάχο

O 38χρονος πρωταθλητής πυγμαχίας με καταγωγή από την Πάτρα, ένας από τους καλύτερους αθλητές της κατηγορίας του σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο

Ο πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης είναι το θύμα της μαφιόζικης δολοφονίας που έγινε το πρωί της Δευτέρας στη Βάρη και συγκεκριμένα στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 22. O 38χρονος πρωταθλητής πυγμαχίας με καταγωγή από την Πάτρα, ένας από τους καλύτερους αθλητές της κατηγορίας του σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Τάσος Μπερδέσης είχε γίνει ευρέως γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι Survival, του οποίου, μάλιστα είχε αναδειχθεί και νικητής, ενώ στο παρελθόν είχε δεσμό και με την Star Ελλάς 2008, Διονυσία Κουκίου.

  • Ο γνωστός πυγμάχος και μέλος των εθνικών και ολυμπιακών ομάδων πυγμαχίας, κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα το 2002, ενώ το 2006 κέρδισε το Πανευρωπαϊκό. Τo 2007 κέρδισε το κύπελλο Ακρόπολις, έχει κερδίσει τα Χρυσά Γάντια της Ελλάδας ενώ είχε πάρει και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2008.
  • Το 2015 κέρδισε στο Best Fighter και έναν χρόνο μετά εντάχθηκε στο δυναμικό του Συνδέσμου Επαγγελματικής Πυγμαχίας.

Το θύμα της δολοφονικής ενέργειας στην Βάρη το πρωί της Δευτέρας, είχε απασχολεί τις Αρχές σε αρκετές περιπτώσεις

Ένα από τα περιστατικά το οποίο έχει ξεχωριστεί θέση, είναι ότι είχε τραυματίσει θανάσιμα τον Σεπτέμβριο του 2010 με απανωτά χτυπήματα στο κεφάλι τον 18χρονο πυγμάχο της εθνικής εφήβων, Θανάση Μηλιόρδο κατά τη διάρκεια αγώνα πρόκρισης.

Ο νεαρός μποξέρ είχε νοσηλευτεί για ημέρες στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου αλλά εξ αρχής θεωρούταν «κλινικά νεκρός».

Τα χτυπήματα στον αυχένα
Ο νεαρός αθλητής, ο οποίος αντιμετώπιζε τον Τάσο Μπερδέση, πυγμάχο του Α.Ο. Πατρών, σε αγώνα πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων που θα γινόταν στη Βουδαπέστη, είχε δεχθεί σφοδρά χτυπήματα στον αυχένα και ένα κάτω από το σαγόνι, τα οποία και τον άφησαν αναίσθητο στο ταπί.

Άμεσα, μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή έξι ημέρες αργότερα .

Ο Θανάσης Μηλιόρδος (Πάτρα 1982 – Πάτρα 15 Σεπτεμβρίου 2000) ήταν ένας πολλά υποσχόμενος διεθνής αθλητής της πυγμαχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Αναστάσιος Μπερδέσης είχε κριθεί αθώος από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών ο οποίος κατηγορείτο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά τον θάνατο του πυγμάχου Θανάση Μηλιόρδου κατά τη διάρκεια αγώνα.

Συγκεκριμένα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2000 οι Θανάσης Μηλιόρδος και Αναστάσιος Μπερδέσης αγωνίζονταν μεταξύ τους στο γήπεδο «Τόφαλος» της Πάτρας με διαιτητή του αγώνα τον Διονύσιο Παναγάκη. Στο 56ο δευτερόλεπτο του 4ου γύρου ο Μηλιόρδος δέχτηκε από τον Μπερδέση τρία κτυπήματα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ύστερα από λίγη ώρα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

O πυγμάχος Μπερδέσης και ο διαιτητής του αγώνα Δ. Παναγάκης κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρωτοδίκως τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών χρόνων. Αργότερα, το Εφετείο τούς έκρινε ομόφωνα αθώους, ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή και των δύο. Με την έκδοση της απόφασης οι γονείς του Μηλιόρδου αντέδρασαν έντονα και χρειάστηκε να φυγαδευτούν από τη δικαστική αίθουσα ο πυγμάχος και ο διαιτητής

Αθωώθηκε και για τον πυροβολισμό στο στόμα

Ο Τάσος Μπερδέσης, μεταξύ άλλων, είχε κατηγορηθεί πως πυροβόλησε στο στόμα συνομήλικό του στην Πάτρα με τον οποίο είχαν προσωπικές διαφορές.

Το θύμα τελικά γλύτωσε ενώ στο κακουργιοδικείο που έγινε στο Μεσολόγγι, ο πυγμάχος αθωώθηκε αφού ο «κατήγορός» του φέρεται να υποστήριξε πως την ώρα του πυροβολισμού βρισκόταν σε κατάσταση πανικού γι αυτό και από «λάθος» υπέδειξε αρχικά τον πυγμάχο ως δράστη.

Ποιος ήταν ο Θανάσης Μηλιόρδος

Ο Θανάσης Μηλιόρδος (1982 – 2000) ήταν διεθνής αθλητής και πέθανε στο «Τόφαλος» κατά την διάρκεια αγώνα πυγμαχίας με τον Τάσο Μπερδέση σε ηλικία 18 ετών. Ηταν μέλος της προολυμπιακής εθνικής ομάδας και της αντίστοιχης παίδων, ένας από τους πλέον ταλαντούχους αθλητές.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 σε αγώνα προετοιμασίας έπεσε κάτω αναίσθητος μετά από τρία κτυπήματα. Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου όπου μπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μετά από έξι ημέρες πέθανε και τάφηκε, τόσο πρόωρα στο χωριό της οικογένειάς του, στο Καστράκι Αιτωλοακαρνανίας.

«Το παιδί ήταν από τους πιο αγαπημένους μου φίλους. Είχε ένα ατύχημα με την μηχανή, από το οποίο όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, προκλήθηκε ένα ανεύρυσμα, που δυστυχώς έσπασε κατά την διάρκεια του αγώνα. Μου κόστισε πολύ. Επί ενάμιση χρόνο δεν έπαιζα σε αγώνες. Με πλήγωσε πολύ. Ήταν σαν αδελφός μου. Η μοίρα έπαιξε ανελέητα μαζί μου, όμως δεν λύγισα ποτέ» είχε πει ο Τάσος Μπερδέσης.