Έτσι θα είναι οι σύγχρονες μικρο – κάμερες που θα φορούν οι αστυνομικοί

Μεταξύ των προτάσεων-προαναγγελιών που ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας ήταν η χρήση καμερών, οι οποίες θα προσαρμόζονται στις στολές των αστυνομικών και θα καταγράφουν τις επιχειρήσεις.

«Η άποψή μου είναι ότι όλες οι δυνάμεις, ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση, ΜΑΤ, πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου, για να μη μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η προεργασία για να έρθει η στιγμή που οι αστυνομικοί θα φέρουν στη στολή τους σύγχρονες μικρο-κάμερες έχει ήδη γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και αυτό καθώς έχει επιλεγεί από αρμόδιες επιτροπές ο τύπος της κάμερας και οι προδιαγραφές που απαιτούνται για το σκοπό αυτό.

Οι υπηρεσίες που θα φέρουν κάμερες θα είναι οι λεγόμενες «πρώτης γραμμής» (ΟΠΚΕ, Δράση, ΜΑΤ, Άμεση Δράση).

Οι κάμερες αυτές θα είναι μικρού μεγέθους (λίγο μικρότερες από τον ασύρματο των αστυνομικών) και θα δίνουν live εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος είναι η επόπτευση των επιχειρησιακών ενεργειών, προκειμένου να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά (καταγγελίες για αστυνομική βία κλπ).

Η πρώτη υπηρεσία, όπως λένε αστυνομικές πηγές, που πήρε κάμερες ήταν τα ΜΑΤ (κάμερες που έχουν γίνει ήδη ορατές στις διαδηλώσεις και δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι κάμερες που θα προσαρμόζονται στη στολή). Τις κάμερες αυτές τις κρατάει ένας αστυνομικός από κάθε διμοιρία. Πρόκειται, ωστόσο, για άλλου τύπου κάμερες, που δεν προσαρμόζονται στη στολή και είναι διαφορετικές από αυτές που θα παραληφθούν το επόμενο διάστημα από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι «μικρο-κάμερες» που θα προσαρμόζονται στη στολή κοστίζουν περίπου 750 ευρώ η κάθε μία (χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζεται ο εξοπλισμός που χρειάζεται για τη ζωντανή μετάδοση εικόνας και ο λοιπός εξοπλισμός). Οι κάμερες αυτές έχουν υψηλές προδιαγραφές και υψηλή ευκρίνεια λήψης.