Ημερολόγιο 2021 Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

Ευχόμαστε το έτος 2021 πρωτίστως να είναι μια χρονιά εντός της οποίας θα ξεπεραστεί η πανδημία του κορονοϊού που ταλανίζει την υφήλιο και δευτερευόντως να εκλείψουν προβλήματα για τους συναδέλφους μας οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, θέτοντας καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο, προκειμένου να διαφυλάξουν τη ζωή, την τιμή και την περιουσία των πολιτών.

Για το έτος 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αποφάσισε το ημερολόγιο της χρονιάς να αποτελέσει ένα αφιέρωμα στα δύο τέως Σώματα, ήτοι α) την Ελληνική Χωροφυλακή και β) την Αστυνομία Πόλεων, πριν την τελική ενοποίησή τους σε Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1984.

Η ΕΛ.ΑΣ. προήλθε από την ενοποίηση των Σωμάτων της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων με βαθιές ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές καταβολές, αφού και τα δύο Σώματα λειτούργησαν σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους της χώρας μας.

  • Η Ελληνική Χωροφυλακή ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Σώμα Ασφαλείας της Ελλάδας για 150 χρόνια.
  • Η Αστυνομία Πόλεων ήταν ένα Σώμα που εκτελούσε τα αστυνομικά καθήκοντα σε ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Η ΕΛ.ΑΣ δεν αποτέλεσε, όπως πολλοί νομίζουν, ένα νέο Αστυνομικό Σώμα όταν ιδρύθηκε το 1984, αλλά τη συνέχεια της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων που ενώθηκαν σε ένα Σώμα. Η ενότητα που επήλθε από την τότε ενοποίηση των δύο Σωμάτων πρέπει να είναι οδηγός μας για μια Αστυνομία που μέσα από νέες και σύγχρονες δομές λειτουργίας σταδιακά θα κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή, εστιάζοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στο σεβασμό και στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και το Επιτελικό γραφείο του, καθώς και την Διεύθυνση Επικοινωνίας Α.Ε.Α. για την έγκριση χρησιμοποίησης εικόνων παλιότερων εξωφύλλων της Αστυνομικής Ανασκόπησης.

Ευχόμαστε η Νέα Χρονιά να είναι ευλογημένη, γεμάτη αγάπη, υγεία, αισιοδοξία και δημιουργία για τους Έλληνες αστυνομικούς, για τις οικογένειές μας, για την Ελλάδα μας και για ολόκληρο τον κόσμο!

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος