Ένωση Ρεθύμνου: Ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων ή δημιουργία μίας νέας κατηγορίας αστυνομικών;

Με την ψήφιση του Ν. 2226/94, ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, επήλθαν ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο εισαγωγής ιδιωτών στις Σχολές όσο και στον τρόπο εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και χωρίζεται σε τρία (3) εκπαιδευτικά έτη. Τα δύο πρώτα διαιρούνται σε δύο αυτοτελή εξάμηνα το καθένα και το τρίτο εκπαιδευτικό έτος περιλαμβάνει το τελευταίο εξάμηνο εκπαίδευσης.

Η Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και παρέχει ισότιμη εκπαίδευση και χορηγεί ισότιμα πτυχία, προς εκείνα που χορηγούνται από τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα (Άρθ. 38 Ν. 4249/2014).

Με το άρθρο 36 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων φοίτησης στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας», προωθείται διάταξη με την οποία η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων θα διαρκεί πλέον έξι εξάμηνα ενώ δημιουργεί σαφή διαχωρισμό των νέων από τους παλιούς αστυφύλακες διότι ζητείται η παρακολούθηση ακαδημαϊκών σεμιναρίων των προηγούμενων απόφοιτων της Σχολής προκειμένου εξομοιωθούν με τους νέους.

Εφόσον η αύξηση του χρόνου σπουδών του Έλληνα Αστυνομικού γίνεται για λόγους εκπαίδευσης προφανώς και επικροτείται από όλους.

Δημιουργείται όμως μία κατάφορη αδικία για δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, απόφοιτους της σχολής αστυφυλάκων, διότι 24 χρόνια μετά από την πρώτη σειρά πανελληνίων και χωρίς να αλλάξει απολύτως τίποτα σχετικά με το τρόπο εισαγωγής στη σχολή, κατατάσσει αυτούς σε αστυνομικούς δεύτερης κατηγορίας, το οποίο πιθανότατα θα μεταφραστεί στο μέλλον σε λιγότερα προνόμια και πιθανόν λιγότερες αποδοχές.

Το σημαντικό στην παραπάνω διαδικασία και πρέπει άμεσα να ζητηθεί από την Ομοσπονδία είναι η αναγνώριση του πτυχίου του αστυφύλακα ως ισότιμου με εκείνα που χορηγούν τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα και πρέπει να υπάρξει σαφή αναφορά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.-

Στέλιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ Ρεθύμνου