Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στη σύλληψη του 27χρονου τζιχαντιστή: Ποια ήταν τα επόμενα βήματά του

Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, που φιλοξενείτο μαζί με την οικογένειά του στη δομή του Ελαιώνα, συνελήφθη την Πέμπτη (19/11) από την Αντιτρομοκρατική

Πρόκειται για 27χρονο υπήκοο Συρίας, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου του 2018 μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους.

Προσήχθη την Τετάρτη από τη δομή φιλοξενίας μεταναστών και χθες το πρωί, μετά από πολύωρη ανάκρισή του από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής συνελήφθη για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και για άμεση συνδρομή σε ανθρωποκτονία.

Οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας ο οποίος με τη σειρά του τον παρέπεμψε στον ανακριτή. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ο 27χρονος «αποδέχθηκε τις εις βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες».

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο 27χρονος δεν ήταν άγνωστος στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με θέματα διεθνούς τρομοκρατίας. Ωστόσο, αφορμή για την προσαγωγή υπήρξε όχι το «βαρύ» παρελθόν του, αλλά η συμμετοχή του σε συμπλοκή με αλλοδαπούς εντός της δομής φιλοξενίας, που φέρεται να έλαβε χώρα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψή του ο 27χρονος είχε απευθύνει μέσω του προσωπικού λογαρισμού του στο Facebook κάλεσμα, προτρέποντας τους ομοεθνείς του να προχωρήσουν στον εμπρησμό της δομής του Ελαιώνα. Η επίμαχη ανάρτηση δεν διέλαθε της προσοχής των αρμοδίων.

«Μπήκα στον ISIS για να εκδικηθώ…»

«Μπήκα στον ISIS/DAESH λόγω αντεκδίκησης. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είχε σκοτώσει μπροστά στα μάτια μου συγγενείς μου. Ήθελα να τους εκδικηθώ».

Αυτή είναι μία από τις φράσεις του 27χρονου τζιχαντιστή, ο οποίος ήταν σε περίοπτη θέση στη λίστα υπόπτων διεθνών υπηρεσιών ασφαλείας, προς τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που τον ανέκριναν, εξηγώντας τους λόγους στρατολόγησής του, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Ομολόγησε ότι συμμετείχε σε δολοφονικές φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να προσδιορίζει αριθμό ή τόπο, αλλά ότι συνέβησαν το 2014. Λίγο νωρίτερα είχε αναγνωρίσει τον εαυτό του σε βίντεο που του έδειξαν οι αστυνομικοί, την ίδια χρονιά, όπου ο 27χρονος μαζί με άλλα άτομα κακοποιεί βάναυσα και χλευάζει αιχμαλώτους του ISIS.

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που συνελήφθη

Βίντεο από τη δράση του μέλους του ISIS που συνελήφθη την Πέμπτη στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα βίντεο, το οποίo ανέβασαν τα ίδια τα μέλη του ISIS την ώρα που πάνοπλοι κρατούν αιχμαλώτους, και φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece και η αστυνομική συντάκτρια, Μίνα Καραμήτρου.

Mάλιστα το βίντεο αυτό τράβηξαν τον 27χρονο που συνελήφθη και αναγνώρισε τον εαυτό του μέσα στα μέλη του ISIS.

O 27χρονος Σύρος βρέθηκε στην Ελλάδα το 2018 παράνομα, ζήτησε άσυλο και μεταφέρθηκε σε κέντρο φιλοξενίας.

Ο Σύρος χθες ενεπλάκη σε σοβαρό επεισόδιο στο κέντρο φιλοξενίας και αμέσως μετά ακολούθησε η επέμβαση της αστυνομίας.

Όταν μεταφέρθηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, η οποία από καιρό είχε πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο άτομο βρίσκεται στην Ελλάδα, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για το άτομο το οποίο καταζητείται για δολοφονίες που έχει πράξει ο ISIS.

Αυτή την ώρα οδηγείται στον εισαγγελέα με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και την κατηγορία για ανθρωποκτονία.

Δείτε τον δράστη σε βίντεο: