Συνάδελφοι, προσοχή στις παράνομες κλήσεις σε πολίτες λόγω lockdown

Μέσα σε ελάχιστες ημέρες έχω γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων, αλλά και παράκλησης για βοήθεια από άτομα τα οποία έχουν λάβει πρόστιμα από συναδέλφους.

Σήμερα πληροφορήθηκα ότι κοπέλα που πήγαινε να βοηθήσει άτομο που χρήζει ανάγκης, έλαβε το (εξοντωτικό και επαχθές για την ίδια) πρόστιμο των 300, για το λόγο ότι δεν έφερε μαζί της διαβατήριο.

Στην αρχή δυσκολεύτηκα να το πιστέψω καθώς δεν την εγνώριζα και λόγω του ότι οι παραβάτες δε λένε πάντοτε την πλήρη αλήθεια, ζήτησα να λάβω μια φωτογραφία της παραβάσεως (την οποία τροποποίησα για να προστατευθούν τα αμφοτέρων προσωπικά δεδομένα).

Στις διαδικτυακές viber-ικές ομάδες της αστυνομίας, κυκλοφορεί ένα έγγραφο .PDF στο οποίο υπάρχουν εν συντομία οι παραβάσεις και οδηγίες προς το αστυνομικό όργανο για τη βεβαίωσή τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΙΝΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΠΕΣ.

Για παράδειγμα, αναγράφει:

Όμως στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει ρητά τις περιπτώσεις α & ιβ:

Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις:

Επίσης, στην εγγραφή της παραβάσεως, πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρεται η ηλεκτρονική διεύθυνση της υπηρεσίας. Θεωρώ πως έλλειψη αυτής δύναται να αποτελέσει λόγο ακυρότητας βάση της αρχής της Χρηστής Διοίκησης (Διοικητικό Δίκαιο).

Κ.Υ.Α. της 6-11-2020 άρθρο 9.3

 

Από την ίδια Κ.Υ.Α.

Διοικητικό Δίκαιο (Χριστίνα Ακριβοπούλου – Διδάκτωρ Συνταγματικού δικαίου):

 

Εφιστώ λοιπόν την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους και προτρέπω άπαντες να αναζητούν τις διατάξεις για την εφαρμογή του νόμου (ή των ΚΥΑ), όπως αυτός αναγράφεται στις πρωτογενείς πηγές του και όχι στις φιλότιμες, αλλά μη ορθές συντμήσεις αυτού.

Το ύψιστο καθήκον μας είναι η προστασία του πολίτη! Ας το κάνουμε πράξη!

Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να πλήξω την υπηρεσία της Αμέσου Δράσεως, στην οποία θεωρώ ότι οι υπηρετούντες αποτελούν υπόδειγμα καλού αστυνομικού, και με τους οποίους συναδέλφους έχουμε συνεργαστεί και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε σε πνεύμα βαθιάς συναδελφικότητας.

Τηλέμαχος Μπόσσιος (Βραχνής Γεώργιος)
Συγγραφέας – Αστυνομικός