Αγωγή αστυνομικού των ΜΑΤ κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ – Διεκδικεί τουλάχιστον 28.000 ευρώ

Αποζημίωση που ξεπερνά τις 28.000 ευρώ διεκδικεί μέσω αγωγής που κατέθεσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αστυνομικός των ΜΑΤ, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά από μολότοφ κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Τούμπα, πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΟΚ – Άρη, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στην αγωγή του, ο ένστολος στρέφεται κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, διεκδικώντας το ποσό των 28.342 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην απώλεια εισοδήματος, στα χρήματα που ξόδεψε σε ιατρικές και άλλες δαπάνες εξαιτίας των εγκαυμάτων που υπέστη στο θώρακα και το πόδι από τη ρίψη μολότοφ εναντίον του. Το θλιβερό περιστατικό συνέβη έξω από τις θύρες 7-8 του Σταδίου της Τούμπας, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια πριν την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη, που διεξαγόταν στο πλαίσιο του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019.

Στρέφεται εναντίον της ομάδας, γιατί αποδίδει ευθύνες στον υπεύθυνο Ασφαλείας και στην ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης του σταδίου (security), που υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση των αθλητικών αναμετρήσεων.

Το μένος των οπαδών

Ο ενάγων που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, την ημέρα του τραυματισμού του βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία της ΕΛΑΣ, εν όψει της προγραμματισμένης ποδοσφαιρικής αναμέτρησης μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην αγωγή του, την οποία δημοσίευσε το «GR Times», λόγω των εγκαυμάτων που του προκάλεσε η ρίψη της μολότοφ των οπαδών, επί μέρες ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή ενώ παρέμεινε εκτός υπηρεσίας για περίπου δύο μήνες.

Μάλιστα, ο αστυνομικός περιγράφει τις κρίσιμες στιγμές που αντιμετώπισε αυτός και οι συνάδερφοι του, που ήρθαν αντιμέτωποι με το μένος των οπαδών, οι οποίοι ξεσπούσαν εναντίον τους, εκτοξεύοντας τους από αυτοσχέδιες βόμβες μέχρι καθίσματα…

Πιο συγκεκριμένα, ο επίδικος τραυματισμός του συνέβη το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2018, στη συμβολή των οδών Μικράς Ασίας και Ματάλων, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ήταν παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ, συμμετέχοντας σε μέτρα ασφαλείας για την ομαλή προσέλευση των ομάδων και του φίλαθλου κοινού. Οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στις αστυνομικές δυνάμεις, εκσφενδονίζοντας κάθε λογής αντικείμενα (πέτρες, γυάλινα μπουκάλια, σιδερικά, σιδερολοστούς, κέρματα, κλειδιά, φωτοβολίδες, βεγγαλικά, καθίσματα, κ.α.), όπως αναφέρεται στην αγωγή.

Διαπέρασε την προστατευτική ασπίδα

«Εξαιτίας αυτής της σφοδρότατης επίθεσης και της βροχής αντικειμένων και φωτοβολίδων που δεχόμασταν, το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστώ πολύ σοβαρά στην περιοχή του θώρακος από μία μολότοφ η οποία διαπέρασε την προστατευτική ασπίδα και την αντιπυρική φόρμα που φορούσα.

Με αφόρητους πόνους μεταφέρθηκα από συναδέλφους μου μακριά από τον τόπο εξέλιξης των επεισοδίων και δέχθηκα τις πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία διακομίστηκα με υπηρεσιακό ασθενοφόρο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Εκεί, από τις υποβληθείσες ιατρικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι υπέστην έγκαυμα 1ου βαθμού στην περιοχή της γαστροκνήμιας και τραχηλικής χώρας», αναφέρει στην αγωγή του ο αστυνομικός.

Οι ευθύνες

«Δεν διενεργήθηκαν από τους ανωτέρω προληπτικοί έλεγχοι ασφαλείας στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και των χώρων που είχε πρόσβαση το φίλαθλο κοινό. Ούτε υπήρξε η δέουσα εποπτεία, ώστε οι επισκέπτες του γηπέδου να μην έχουν απαγορευμένα αντικείμενα στην κατοχή τους και δεν φρόντισαν για την απομάκρυνση αντικειμένων που απαγορεύονται στα γήπεδα (όπως γυάλινα μπουκάλια και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ).

Ούτε, βέβαια, προέβησαν σε κάποια σχετική ειδοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να λάβουμε όλα τα αναγκαία και έγκαιρα αποτρεπτικά μέτρα αντιμετώπισης των έκνομων ενεργειών των οπαδών της εναγόμενης», σημειώνει, αναφερόμενος στους λόγους που η αγωγή του στρέφεται κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Πηγή