Ένωση Αθηνών: “Η ιστορική Ομάδα Ζ στον… «πάγκο»”

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η ιστορική ομάδα Ζ.

Συγκεκριμένα, σας γνωρίζουμε ότι από τους 100 περίπου αστυνομικούς που σήμερα υπηρετούν στην συγκεκριμένη Ομάδα, οι μισοί σχεδόν εκτελούν υπηρεσία σε φύλαξη ακινήτων στόχων, καθώς έχει γίνει πλέον συνήθειο ότι κάθε είδους πάρεργο θα το αναλάβει η Ομάδα Ζ. Βέβαια, κάποιοι λησμονούν  ότι η φύλαξη στόχων στους οποίους οι αστυνομικοί διατίθενται ακίνητοι με ή χωρίς όχημα, είναι παράνομη και γίνεται κατά παράβαση του Π.Δ. 141/91 που προβλέπει την επιτήρηση στόχων.

Επιπρόσθετα, όπως μας καταγγέλλουν συνάδελφοι – μέλη μας, σε αρκετές περιπτώσεις αστυνομικοί της Ζ διατάσσονται να εκτελούν υπηρεσία κατά μόνας και όχι σε ζευγάρια!!! Τούτο παραβιάζει καταφανώς τους κανόνες ασφαλείας για το προσωπικό που εκτελεί εποχούμενες υπηρεσίες, αφού ουδείς εξ αυτών μπορεί να προβεί σε ελέγχους υπόπτων οχημάτων και ατόμων κατά μόνας.

Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε ούτε Διοικητές Υπηρεσιών, ούτε θελήσαμε ποτέ να συνδιοικήσουμε όπως ενδεχομένως κάποιοι άλλοι επιχειρούν, μένοντας πιστοί στο θεσμικό μας ρόλο που είναι η εκπροσώπηση των συναδέλφων μας, η προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων τους και η θεσμική – νομική θωράκισή τους, αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτό το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η ιστορική αυτή Υπηρεσία.

Οι σταθερές φυλάξεις και η κατά μόνας κίνηση αποτελούν άμεση έκθεση των αστυνομικών σε κινδύνους, πέραν του προβλεπομένων και κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης.

Πέραν όμως του εργασιακού, υπάρχει και το θέμα της αξιοπρέπειας των υπηρετούντων σε μια από τις πιο ιστορικές και μάχιμες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Είναι απαράδεκτο κατά την γνώμη μας την ίδια ώρα που η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης ενισχύεται, στην ομάδα Ζ σπάνια να τοποθετείται προσωπικό από τη Διοίκηση, ενώ την ίδια ώρα να την επιφορτίζει με κάθε λογής πάρεργο. Αυτή την στιγμή η ομάδα Ζ δεν έχει την δυνατότητα να διαθέσει ούτε ένα ζευγάρι αστυνομικών να εργαστεί στον οποιονδήποτε τομέα της Αττικής, κάτι που προφανώς αντίκειται στον ρόλο της και την αποστολή της, που είναι η αστυνόμευση και η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες.

Όποιοι θεωρούν ότι μια Ομάδα με 41 χρόνια ιστορίας, με πεσόντες και τραυματίες στο καθήκον, με εκατοντάδες επιτυχίες και η οποία επί δεκαετίες υπήρξε η προμετωπίδα στην αστυνόμευση και στην υπηρεσία του πολίτη δεν έχει λόγο και ρόλο ύπαρξης στην μάχη κατά της εγκληματικότητας, τότε να εισηγηθούν την κατάργησή της αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το όποιο κόστος απορρέει από την απόφασή τους αυτή.

Δώστε στην ομάδα Ζ πίσω τη χαμένη αίγλη της και

θα επιτελέσει στο ακέραιο όποια αποστολή της ανατεθεί.

Εμείς ως το μεγαλύτερο Πρωτοβάθμιο Σωματείο αστυνομικών της χώρας θα είμαστε ασπίδα προστασίας για τα μέλη μας, προστατεύοντάς τα από κάθε είδους αυθαιρεσίας, συνεχίζοντας αδιάκοπα τον αγώνα μας, ώστε όλες οι Υπηρεσίες που ανήκουν στα γεωγραφικά όρια της Ένωσής μας να επανέλθουν στην πραγματική τους αποστολή και θα αναδεικνύουμε όλα τα κατά τη γνώμη μας, κακώς κείμενα της Διοίκησης.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος