Συλλήψεις αλλοδαπών για πώληση taser μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνήθηκε υπόθεση παράνομης πώλησης taser (συσκευών ηλεκτρικής εκκένωσης) μέσω διαδικτύου και σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 2 αλλοδαπών για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες σχετικά με προώθηση και πώληση μέσω διαδικτύου, παράνομων συσκευών ηλεκτρικής εκκένωσης (taser). Ακολούθησε διαδικτυακή έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκε ιστοσελίδα – ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης προϊόντων που διέθετε προς πώληση τα επίμαχα αντικείμενα.

Συγκεκριμένα μέσω της ιστοσελίδας πωλούνταν (3) διαφορετικού τύπου συσκευές taser που περιγράφονται ως «φακοί ηλεκτροσόκ», με επιπρόσθετη λειτουργία «laserpointer» για τη μία από αυτές. Η διάθεση των αντικειμένων γίνονταν με απευθείας παραγγελία στη διαδικτυακή πλατφόρμα της ιστοσελίδας.

 

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι παραπάνω συσκευές μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως όπλα, ενώ απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά συσκευών με λειτουργία δείκτη λέιζερ (laserpointer), λόγω της επικινδυνότητας τους για πρόκληση σωματικών βλαβών.

Στο πλαίσιο ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής και ψηφιακής – διαδικτυακής έρευνας, αξιοποιώντας τα ψηφιακά στοιχεία και δεδομένα, καθώς και κατόπιν αλληλογραφίας με αρμόδιους φορείς – εταιρείες, ταυτοποιήθηκαν δύο (2) αλλοδαποί, κάτοικοι χώρας των Βαλκανίων, ως διαχειριστές της ανωτέρω ιστοσελίδας.

 

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές της χώρας, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, για τις ενέργειές τους, ενώ επιπρόσθετα ενημερώθηκε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Νόμος περί παράνομης οπλοφορίας, οπλοκατοχής και παράνομης πώλησης

 

Ο νόμος περί όπλων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ποια είναι όπλα και διευρύνει την έννοια του τι αποτελεί όπλο, συμπεριλαμβάνοντας αντικείμενα που δεν ανήκουν στη τυπική έννοια το όπλου, δηλαδή ενός αντικειμένου που μέσω διαδικασιών πυροδότησης εκτοξεύει σφαίρες με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας τον θάνατο.

Στην έννοια λοιπόν του όπλου κατά τον νόμο ανήκουν, πέρα από τα κλασικά είδη όπως (περίστροφα, πιστόλια, ημι-αυτόματα και αυτόματα όπλα, καραμπίνες, κυνηγετικά και αεροβόλα), όλα τα αντικείμενα που είναι κατάλληλα για επίθεση ή άμυνα. Όπλο λοιπόν κατά το νόμο αποτελεί, οτιδήποτε είναι ικανό να βλάψει το ανθρώπινο σώμα και να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο. Ενδεικτικά αναφέρονται ως όπλα τα μαχαίρια κάθε είδους, τα ξίφη, οι λόγχες, τα όπλα με ηλεκτρισμό τύπου taser, τα τόξα, τα σπαθιά, τα ρόπαλα, οι πτυσσόμενοι σουγιάδες, τα γκλομπ, τα ψαροντούφεκα, τα σπρέι πιπεριού κ.α. Τα μαχαίρια που η κατοχή τους δικαιολογείται για εκπαιδευτική χρήση, ψάρεμα, κυνήγι ή οικιακή χρήση δε θεωρούνται όπλα.

 

Στην απαγόρευση της οπλοκατοχής συμπεριλαμβάνονται, όχι μόνο τα όπλα αλλά και τα αναγκαία εξαρτήματα για τη χρήση αυτών, καθώς και οι εκρηκτικές ύλες και μηχανισμοί όπως είναι αυτονόητο. Απαγορεύονται οι σιγαστήρες, οι ρέπλικες που μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά όπλα με βλητική ικανότητα, οι διόπτρες σκόπευσης, οι χειροβομβίδες, τα φυσίγγια όπλων και οποιοδήποτε ουσιώδες μέρος όπλου ή ανταλλακτικό αυτού.

Όσα εξαρτήματα όπλων δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους δεν αποτελούν όπλα όπως για παράδειγμα ο αορτήρας μιας καραμπίνας. Μόνο για ειδικούς σκοπούς επιτρέπεται η εισαγωγή όπλων και για ειδικούς τύπους όπλων και μετά από άδεια από την αρμόδια αρχή.

 

Τέτοια όπλα που υπό αυστηρές προϋποθέσεις επιτρέπονται είναι για παράδειγμα το όπλο που χρησιμοποιεί ο αφέτης σε αγώνες για να δώσει το παράγγελμα της εκκίνησης στους αθλητές, το ξίφος του αθλητή ξιφομαχίας, τα ειδικά όπλα που διώχνουν τα πτηνά από τα αεροδρόμια για την ομαλή προσγείωση και απογείωση των αεροπλάνων, το περίστροφο που ρίχνει φωτοβολίδες για σήμα sos κ.α. Απαγορεύεται επίσης και η εξαγωγή των όπλων.

Η εμπορία πολεμικών όπλων απαγορεύεται αυστηρά, περίστροφα και πιστόλια πωλούνται κατόπιν ειδικής άδειας και σε πρόσωπα τα οποία είτε υπηρετούν σε θέσεις που επιτρέπεται η οπλοφορία π.χ αστυνομικοί ή διατρέχουν διαπιστωμένα σοβαρή απειλή, όπως για παράδειγμα ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων που έχουν δεχτεί επανειλημμένα ληστείες.

 

Οι άδειες οπλοφορίας αυτές δίνονται με φειδώ και μετά από πολύ αυστηρό έλεγχο αυτών των ατόμων. Απαραίτητη βέβαια για τη χορήγηση τους, είναι η γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα. Ελεύθερα πωλούνται τα αεροβόλα σε άτομα άνω των 18 ετών και τα κυνηγετικά όπλα σε όσους έχουν κυνηγετική άδεια. Παράνομη είναι κατά γενικό κανόνα η κατοχή των όπλων, εκτός αν ο κάτοχος κατέχει ειδική άδεια από την οικεία αστυνομική αρχή.

Το ελάχιστο ηλικιακό όριο απόκτησης ψαροντούφεκου είναι τα 16 και αεροβόλου τα 18 έτη. Το πρόσωπο που νόμιμα κατέχει ένα όπλο πρέπει να το φυλά σε ασφαλές και μη ευκόλως προσιτό μέρος, να έχει χωριστά τα πυρομαχικά από το όπλο, να το έχει πάντα άδειο, αποσυναρμολογημένο και να μη το παραχωρεί σε τρίτους. Επιπρόσθετα, όποιος βρει όπλο (taser, σπαθί κτλ), οφείλει να το παραδώσει άμεσα στη κοντινότερη αστυνομική αρχή. Ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου υποχρεούται να έχει σχετική άδεια από την αστυνομία και να έχει προβεί σε ιατρικό έλεγχο τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό.

Δεν επιτρέπονται οι άσκοποι πυροβολισμοί και αποτελούν αυτοτελές έγκλημα. Η παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και η οπλοχρησία είναι πλημμελήματα (που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης το ανώτερο μέχρι 5 έτη) αυτοτελή και ανεξάρτητα από το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε μέσω αυτών πχ απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία, ληστεία, βαριά σωματική βλάβη κ.α και τιμωρούνται παράλληλα με αυτό. Δηλαδή στο κατηγορητήριο μιας ληστείας, πέρα από το άρθρο 380 του Ποινικού Κώδικα περί ληστείας θα υπάρχει και η παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

 

Τέλος, υπάρχει και διακεκριμένη- κακουργηματική εκδοχή οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής που τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 20 έτη. Αυτή η έκφανση του εγκλήματος, έχει να κάνει κυρίως με οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας, εισαγωγής, κατοχής όπλων σε τρίτους με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή εξοπλίζει με αυτά ομάδες και οργανώσεις προσώπων. Με κάθειρξη επίσης και όχι απλά φυλάκιση τιμωρείται και όποιος δέχεται ή αποκρύπτει τα όπλα αυτά που συνήθως αποτελούν όπλα στρατιωτικού τύπου.