Η ώρα των “βατράχων”: Τα ΟΥΚ δηλώνουν έτοιμα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα

Η απόκτηση των ταχύπλοων Αμερικανικών σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων MARK V, υπερσύγχρονου καταδυτικού εξοπλισμού και οπλισμού αλλά και η υπόσχεση της ηγεσίας για περαιτέρω ενίσχυση της Δ.Υ.Κ με υψηλής τεχνολογίας συσκευές επικοινωνίας αναμφίβολα εκτινάσσουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες των σκληροτράχηλων ΟΥΚάδων.

Επιπλέον η ανανέωση και ενίσχυση των ομάδων βατραχανθρώπων με νέο ”αίμα” μέσω των προσλήψεων στελεχών ΟΒΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί δίνει πνοή και προοπτική σε μια από τις κορυφαίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο αθόρυβος αλλά εξαιρετικά ουσιαστικός ρόλος των Ελλήνων βατραχανθρώπων έως και τον τελευταίο βράχο του Αιγαίου αναβαθμίζεται με την υλικοτεχνική ενίσχυση της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ούτως ή άλλως οι αμφίβιοι SOF σπεσιαλίστες στις Ειδικές Επιχειρήσεις θα κληθούν να αναλάβουν καίριες αποστολές σε ενδεχόμενο ”θερμό” επεισόδιο με τους γείτονες. Με τα νέα όμως σκάφη ΜΑRK V τα οποία ήδη παρέλαβε ο Στόλος αποκτούν επιπλέον δυνατότητες. Επιτρέπουν σε μεγάλο αριθμό βατραχανθρώπων να βρίσκονται ταχύτατα σε κρίσιμες περιοχές, να χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες και να επιχειρούν άμεσα.

Η Δ.Υ.Κ. άλλωστε ανήκει στην Δύναμη Δέλτα του ΓΕΕΘΑ, τη δύναμη κρούσης δηλαδή η οποία αποτελείται από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων μαζί με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ,μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Με τα MARK V οι Έλληνες βατραχάνθρωποι είτε θα μπορούν να φτάνουν σε χρόνο ρεκόρ σε κάθε γωνιά του Αιγαίου κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες είτε να βρίσκονται ήδη εκεί ”κρυμμένοι” δίπλα σε κάποιο βράχο σε κατάσταση ετοιμότητας.

Όπως δηλαδή τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται σε κατάσταση Readiness στα αεροδρόμια επιφυλακής έτσι και οι ”βάτραχοι” του Πολεμικού Ναυτικού πάνω στα MARK V θα έχουν τη δυνατότητα να ”ακροβολίζονται” σε ”προωθημένες” θέσεις έτοιμοι για αποστολές ακόμα και στις ”πλάτες” των εχθρικών δυνάμεων. Είτε πρόκειται για άμεσες επιθετικές ενέργειες(Direct Action) είτε για αποστολές Ειδικής Επιτήρησης-Αναγνώρισης (Special Reconnaissance).


Με ταχύτητα που αγγίζει τους 65 κόμβους, αυτονομία που ξεπερνά τα 500 μίλια και δυνατότητα πλεύσης ακόμα και με υψηλό κυματισμό τα Αμερικανικά ταχύπλοα Ειδικών Επιχειρήσεων θα μεταφέρουν ‘’στοιχεία’’ βατραχανθρώπων χωρίς να γίνονται αντιληπτά λόγω σχήματος και τεχνολογίας ακόμα και από σύγχρονα ραντάρ.

Αντί δηλαδή για ελικόπτερα τα οποία δεν μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα ή από πλοία του Στόλου τα οποία εντοπίζονται εύκολα και κινούνται με πολύ μικρότερες ταχύτητες τα MARK V θα αποτελούν το ”κρυφό” όπλο των Ελλήνων βατραχανθρώπων.null


Το τελευταίο διάστημα οι ΟΥΚαδες έχουν μάλιστα προμηθευτεί νέο καταδυτικό εξοπλισμό ο οποίος τους επιτρέπει να κινούνται σε μεγάλα βάθη για περισσότερο χρόνο. Ήδη εκπαιδεύονται εντατικά σε ρεαλιστικές συνθήκες και σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε νέα στελέχη τα οποία έχει ανάγκη η Δ.Υ.Κ.

Οι 400 ΟΒΑ οι οποίοι θα προσληφθούν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να αποτελέσουν τη ”δεξαμενή” μέσα από την οποία θα ”αντληθούν” νέοι βατραχάνθρωποι για να επανδρώσουν την Δ.Υ.Κ.null


Με την απόκτηση των τεσσάρων MARK V για το Πολεμικό Ναυτικό ξεκινά ένας αγώνας δρόμου ώστε να ελεγχθούν και να εξοπλιστούν τα Αμερικανικά ταχύπλοα. Οπλισμός αλλά κυρίως ηλεκτρονικά βοηθήματα κοστίζουν ακριβά ωστόσο πρόθεση του ΓΕΝ είναι τα MARK να πλησιάσουν όσο το δυνατό σε δυνατότητες τα σκάφη των US SEALS.

Στόχος είναι τους επόμενους μήνες τα νέα ταχύπλοα της Δ.Υ.Κ. να έχουν παραδοθεί στους βατραχανθρώπους ώστε να αρχίσει εντατικά η εκπαίδευσή τους με τα κορυφαία σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων . Ταχύπλοα τα οποία δεν διαθέτουν οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλά σύντομα θα τα βλέπουν να περιπολούν στα ακριτικά Ελληνικά νησιά.

του Κώστα Σαρικά/newpost.gr