Πολίτης σε αστυνομικούς: “Ή με αφήνετε ή το τραβάμε μέχρι εκεί που δεν πάει” – Βίντεο ντοκουμέντο

Οι αστυνομικοί με ευγένεια αντιμετωπίζουν τον “θυμωμένο” πολίτη που έσπασε την καραντίνα και βγήκε χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα να κάνει αντάρτικο στην πόλη

Το βίντεο το ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα εκθειάζοντας τον εαυτό του για το κατόρθωμά του. Ο πολίτης κατέγραφε με το κινητό του τους αστυνομικούς ενώ δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως στο τέλος του βίντεο. “Ή με αφήνετε ή το τραβάμε μέχρι εκεί που δεν πάει”.

Τι προβλέπει ο Νόμος για παράνομη καταγραφή βίντεο;

Ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια προβλέπει ο νόμος σχετικά με την παράνομη καταγραφή συνομιλιών, σαν κι αυτήν που έκανε ο πολίτης σε αστυνομικούς. Πιο συγκεκριμένα, το κακούργημα είναι αυτεπάγγελτο.

Η μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση (παγίδευση) συνομιλίας ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή, αποτελεί κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η μαγνητοφώνηση ή η βιντεοσκόπηση όταν «ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα (σ.σ.: μαγνητόφωνο, κάμερα, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου». 

Η κρυφή βιντεοσκόπηση αστυνομικών από πολίτη και η ανάρτηση του βίντεο στο Youtube ή στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να δικαιολογείται μόνο για δημοσιογραφικούς σκοπούς και από επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Απειλή κατά αστυνομικών

Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή σύμφωνα με τον Νόμο 4619/2019/Άρθρο 333.

Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε οι αστυνομικοί να συλλάβουν τον πολίτη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και κατηγορίες: απειλής και παράνομης καταγραφής βίντεο χωρίς συναίνεση.

Για το συγκεκριμένο γεγονός έχει ενημερωθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι οποίες τις επόμενες ώρες θα προβούν σε ενέργειες.

Δείτε το επίμαχο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα:

Διαβάστε όλα τα τελευταία αστυνομικά νέα στο www.policenews.gr