«Εισβολή» Oruc Reis: Τι είδε ελληνικό F-16 που πέταξε πάνω από το τουρκικό ερευνητικό

Στο στόχαστρο του Πολεμικού Ναυτικού από την πρώτη στιγμή το τουρκικό σκάφος – Οι φωτογραφίες του ελληνικού μαχητικού – Γιατί είχε ρίξει καλώδια στη θάλασσα;

Σε πολύωρο θρίλερ εξελίχθηκε η… κατά λάθος είσοδος του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τα ξημερώματα της Παρασκευής (31/01).

Το τουρκικό ερευνητικό, το οποίο κινούνταν μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φέρεται, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, να παρασύρθηκε από τους ανέμους και να κατευθύνθηκε δυτικά. Αποτέλεσμα, να περάσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να παραμείνει εκεί για περισσότερες από 10 ώρες!

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να αποπλέει άμεσα από την Κάρπαθο ώστε να… συναντήσει το τουρκικό σκάφος.

Μέσα σε λίγες ώρες, το ελληνικό πολεμικό πλοίο είχε αποκτήσει οπτική επαφή με το Oruc Reis, το οποίο, παρά το γεγονός ότι ο καιρός είχε βελτιωθεί, παρέμενε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Τι έκανε εκεί; Γιατί δεν αποχωρούσε, αφού οι άνεμοι είχαν κοπάσει;

Την απάντηση στην ελληνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έδωσε ένα ελληνικό μαχητικό F-16, το οποίο πέταξε πάνω από το τουρκικό ερευνητικό.

Σύμφωνα με το STAR, τo ελληνικό F16 απογειώθηκε λίγο πριν τις 09:00 το πρωί από τη βάση της Αεροπορίας στον Άραξο, εφοδιασμένο με το ειδικό ατρακτίδιο φωτογράφισης και έφτασε λίγο πριν τις 9.10 π.μ. στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου φωτογράφισε από τον αέρα και από απόσταση το ερευνητικό σκάφος.

Με τον τρόπο αυτό το Πεντάγωνο και κατά επέκταση και η ελληνική κυβέρνηση είχαν πλήρη εικόνα από το πρωί για το γεγονός ότι από το Oruc Reis υπήρχαν απλωμένα καλώδια (τα οποία κατά μία εκδοχή δεν πρόλαβε να τα μαζέψει όταν αναχώρησε εσπευσμένα και λόγω κακοκαιρίας από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στην οποία πραγματοποιούσε έρευνες).

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το γεγονός ότι υπήρχαν απλωμένα καλώδια δεν συνεπάγεται ότι πραγματοποιούσε και υποθαλάσσιες έρευνες, κάτι το οποίο θα ήταν παράνομο και το οποίο παραμένει άγνωστο.

Το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο επισκέφθηκαν το Μαξίμου όπου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το όλο περιστατικό και για την πορεία εξόδου του τουρκικού σκάφους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χαρακτηριστικές της σημερινής έντασης ήταν και οι δύο σκληρές αερομαχίες που σημειώθηκαν ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F16 στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Πηγή