Πορείες: Νέος νόμος για μην «νεκρώνει» η Αθήνα. Όλες οι λεπτομέρειες

Όλες οι λεπτομέρειες του νέου νόμου που στόχο θα έχει να μπει μια… τάξη στις πορείες. Θα υπάρχει οργανωτής κάθε πορείας που θα έχει και την όλη ευθύνη. Προβλέπονται ακόμα και περιορισμοί της πορείας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τυχόν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Αλλάζει ολοκληρωτικά το τοπίο όσον αφορά στις διαδηλώσεις και πορείες (κυρίως τις μικρές) νεκρώνουν στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο με 18 άρθρα και στο νέο αυτό πλαίσιο μπαίνουν περιορισμοί και προϋποθέσεις.

Στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για το πώς θα πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις περιλαμβάνονται τρεις λέξεις «κλειδιά»: ο «αστυνομικός διαμεσολαβητής»ο «οργανωτής» και ο «θάλαμος επιχειρήσεων». Επιπλέον για την αστυνομία δεν προβλέπεται μόνο αυξημένος ρόλος αλλά και αυστηρή υποχρέωση να προχωρά σε «ειδική αιτιολόγηση», γραπτώς και δημοσίως, των αποφάσεων της.

Η πρόταση νόμου (των πέντε κεφαλαίων) αναμένεται στη δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και αρμόδιες πηγές μιλούν συνολικά για επιχείρηση να συμφιλιωθεί το δικαίωμα στη διαδήλωση με τα δικαιώματα όσων ζουν, εργάζονται και μετακινούνται στο κέντρο. Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για «απόλυτο σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης» βάζοντας ωστόσο τους αστερίσκους «για τον όγκο και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων».Έγκαιρη γνωστοποίηση για τις επερχόμενες πορείες

Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στον «οργανωτή» της δημόσιας συνάθροισης, ο οποίος θα πρέπει να αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίηση της σε διαρκή αρμονική συνεργασία με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα με το άρθρο 3 θεσπίζεται η υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης της πορείας – συγκέντρωσης στην αρμόδια αστυνομική αρχή. Με το επόμενο άρθρο προβλέπονται επιπλέον υποχρεώσεις του οργανωτή, όπως το να μεριμνά ο ίδιος για την ομαλή διεξαγωγή της συνάθροισης και να ενημερώνουν τους συμμετέχοντες για την υποχρέωσή τους «να μη φέρουν όπλα ή άλλα αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας».

Click4more: Η ΕΕ τα αλλάζει όλα στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας! Αστρονομικές τιμές στην Ελλάδα

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η νέα ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέπει για πρώτη φορά στους πολίτες να έχουν σε πραγματικό χρόνο και μέσα από τον υπολογιστή τους εικόνα από τους δρόμους της πόλης. Η ειδική πλατφόρμα θεσμοθετείται με απόφαση του υπουργού προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) του επιτελείου της διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Οποιοσδήποτε πολίτης θα παρακολουθεί τις εν εξελίξει πορείες – εκδηλώσεις αλλά και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο μόνος αρμόδιος για την αναλογική κατάληψη οδοστρώματος δηλαδή για το αν οι διαδηλωτές θα περιορίζονται στο πεζοδρόμιο, στην πλατεία, στη μία λωρίδα κυκλοφορίας ή σε ολόκληρο το δρόμο θα έχει ο κατά τόπο αρμόδιος γενικός αστυνομικός διευθυντής ή ο αστυνομικός διευθυντής των διευθύνσεων αστυνομίας, με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων. Η ΕΛΑΣ δηλαδή θα αποτυπώνει αριθμητικά την πορεία, θα επιβάλει περιορισμούς ακόμη και εν εξελίξει διαμαρτυρίες ή θα αποφασίσει τη διάλυση τους. Ολες οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες, ενώ αν δοθεί η προφορική διαταγή, συντάσσεται αμελλητί πρακτικό, και πάλι με ειδική αιτιολογία. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης θα υπάρχει συγκεκριμένος αξιωματικός ως ο «αστυνομικός διαμεσολαβητής», αλλιώς ο σύνδεσμος της αστυνομικής αρχής με τον οργανωτή. πορείεςπορείεςΜε μαγιά νόμου από το 2012 οι αλλαγές για τις πορείες

Για την σύνταξη του νομοσχεδίου το κυβερνητικό επιτελείο είχε τη νομοθετική μαγιά από αντίστοιχη πρόταση που είχε συνταχθεί του 2012 από ομάδα συνταγματολόγων-νομικών ( Νίκος Αλιβιζάτος, Μιχάλης Βροντάκης, Αντώνης Μανιτάκης). Δύο συντάξεις καρμπόν αφορούν την επιβολή περιορισμών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών σε σχέση με επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει τις ανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λόγω ιδίως της συχνής διεξαγωγή συναθροίσεων σε αυτή.

Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών σε σχέση με δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν η διεξαγωγή της προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη της κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων, των μέσων που αυτοί μετέρχονται για την προβολή των απόψεών τους και λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα με την οποία διεξάγονται συναθροίσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.