Η ΕΕ τα αλλάζει όλα στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας. Αστρονομικές τιμές στην Ελλάδα

Ενιαίο σύστημα χρεώσεων στις χώρες μέλη της ΕΕ θα επιδιώξει να εφαρμόσει η Κομισιόν μέχρι το τέλος του 2020. Στην Ελλάδα πληρώνουμε χρυσάφι τις χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας. Η χώρας μας είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ πίσω από την Σλοβακία Στην Ελλάδα το 50% των καταγγελιών που υπήρξαν πέρσι για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αφορούσαν αμφισβητήσεις λογαριασμών.

Οι χρεώσεις στα συμβόλαια κινητής δεν είναι θέμα μόνο ελληνικό, αλλά αφορά και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό διακρίνεται από την απόφαση της Κομισιόν να προωθήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ένα ενιαίο και νέο μοντέλο παρουσίασης των συμβολαίων στις τηλεπικοινωνίες κατά το μήκος όλης της ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από την υπογραφή ενός συμβολαίου της τηλεπικοινωνίας ο πάροχος θα υποχρεούται να παραδίδει στον καταναλωτή μία περίληψη των βασικών όρων του συμβολαίου, όπως για παράδειγμα οι χρεώσεις, το είδος της υπηρεσίας που θα λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της (ταχύτητα) η διάρκεια ισχύος του συμβολαίου κ.α.

Το είδος και τον τρόπο εμφάνισης των πληροφοριών αυτών θα αποφασίσει η Κομισιόν και θα επιβάλει στις επιμέρους αγορές η εθνική ρυθμιστική αρχή εν προκειμένω ΕΕΤΤ για την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα συμβόλαια των τηλεπικοινωνιών. Καθώς προστίθενται όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά, η πολυπλοκότητα αυξάνεται και ταυτόχρονη προσπάθεια εξαπάτησης των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 50% των καταγγελιών που υπήρξαν πέρσι για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα αφορούσαν αμφισβητήσεις λογαριασμών.

Οι πάροχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με το νέο κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ε.ε. μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Το έργο σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν θα αναλάβουν κατά τόπους εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Στο μεταξύ στις 19 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσίασε τη νέα έκθεση της για τις χρεώσεις κινητής στην Ενωμένη Ευρώπη των 28.

Η έκθεση καταρτίσθηκε από τη γερμανική εταιρεία Empirica για λογαριασμό της Κομισιόν και παρουσιάζει την Ελλάδα ως τη δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ των 28 πίσω από τη Σλοβακία. Η χρέωση στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ανάλογα με το εξεταζόμενο πακέτο εμφανίζονται ως και πέντε φορές και υψηλές από ό,τι είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.Δεύτερη πιο ακριβή χώρα η Ελλάδα!

Πιο αναλυτικά η έκθεση Mobile Broadband Price In Europe 2019 φέρνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με βάση το κόστος σε χρεώσεων κινητής τηλεφωνίας. Πρώτη πιο ακριβή χώρα θεωρείται η Σλοβακία ενώ στην τρίτη θέση πίσω από την Ελλάδα κατατάσσεται η Τσεχία και ακολουθούν Κύπρος Πορτογαλία και Ουγγαρία. Οι 6 προαναφερόμενες χώρες είναι συνιστούν την ομάδα (Cluster) χωρών της ε.ε., τις πιο με τις υψηλότερες χρεώσεις κινητής

Η χώρα με τις χαμηλότερες χρεώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Εσθονία, ενώ πολύ χαμηλότερες χρεώσεις προσφέρονται στη Ρουμανία την Πολωνία την Ιταλία κ.α. Η χώρα μας εμφανίζεται πιο ακριβή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε 15 αξιολογήσεις πακέτων κινητής τηλεφωνίας. Πιο φθηνή εμφανίζεται μόνο σε δύο αξιολογήσεις πακέτων. Στα πακέτα που η χώρα μας θεωρείται πιο ακριβή οι χρεώσεις παρουσιάζουν αποκλίσεις έως και 5 φορές πιο υψηλές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5G συν απεριόριστο αριθμό κλήσεων). Αντίθετα η Ελλάδα εμφανίζεται πιο φθηνή κατά 26% από το μέσο όρο της Ευρώπης στο πακέτο συμβόλαιο χαμηλής χρήσης δεδομένων που προσφέρει 5005 MB δεδομένα και 100 κλήσεις.

Τα στοιχεία της έκθεσης αποτυπώνουν την κατάσταση των εφαρμοζόμενων χρεώσεων και τον Φεβρουάριο του 2019. Αφορούν σε ονομαστικές χρεώσεις και όχι πραγματικές που είναι χαμηλότερες, όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών. Επίσης οι χρεώσεις συμπεριλαμβάνουν τους φόρους (ΦΠΑ κτλ) οι οποίοι στη χώρα μας θεωρούνται οι υψηλότεροι στην ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση του 2019 χρέος ευρυζωνικού internet μέσω κινητού παρουσίασαν σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με το 2018. Σε 16 από τα 17 εξεταζόμενα πακέτα σημειώθηκε αποκλιμάκωση του μέσου κόστους, ενώ μόνο σε μία κατηγορία πακέτου (5G συν απεριόριστες κλήσεις) υπήρχε αύξηση της μέσης χρέωσης. Η αποκλιμάκωση του κόστους ήταν μεγαλύτερη στα πακέτα υψηλής χρήσης όπου η μέση χρέωση υποχώρησε έως και 55% . Η μείωση αυτή αφορά στο πακέτο κινητής υψηλής χρήσης που περιλαμβάνει 20GB δεδομένων και απεριόριστες κλήσεις. H μέση χρέωση του στην EE σύμφωνα με την Empirica από 100,18 ευρώ που ήταν το Φεβρουάριο του 2018 ένα χρόνο αργότερα μειώθηκε σε 44,51 ευρώ.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την Epririca εν παρουσιάστηκε η ίδια τάση μείωσης των χρεώσεων που σημειώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Οι χρεώσεις κινητού ευρυζωνικού διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δεν έδειξαν ξεκάθαρη τάση συγκρινόμενες με εκείνες του 2018) αναφέρει Empirica προσθέτοντας μάλιστα ότι στην κατηγορία των πακέτων 2GB δεδομένα 900 κλήσεις και 160 μηνύματα οι χρεώσεις αυξήθηκαν.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή