To “PoliceNews” μπήκε στα… άδυτα του μουσείου της Αστυνομίας Κύπρου – Μια ξεχωριστή εμπειρία με ιστορίες εγκλήματος ενός αιώνα (φωτός)

Τα μουσεία της Αστυνομίας με εγκληματολογικό υλικό, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους λάτρεις των εγκλημάτων, των ανεξιχνίαστων υποθέσεων και της μοναδικότητας που περιέχει το κάθε μουσείο ξεχωριστά, αφού οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όπλα και φονικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την διάπραξη αδικημάτων, αλλά και τις φωτογραφίες διαβόητων εγκληματιών που συγκλόνισαν την κάθε χώρα αλλά και την υφήλιο σε κάποιες περιπτώσεις. Το “PoliceNews” βρέθηκε στο μουσείο Αστυνομίας Κύπρου και έζησε από κοντά την ξεχωριστή εμπειρία αλλά και το μυστήριο που κρύβει το Μουσείο, το οποίο στεγάζεται από τον Δεκέμβριο του 2004 σε κλειστό διώροφο οίκημα μέσα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στη Λευκωσία.

policenews

Η ιστορία του μουσείου

Το μουσείο της Αστυνομίας Κύπρου, ιδρύθηκε το 1933 με την ονομασία “Criminal Museum” από τον Βρετανό τότε Αρχηγό της Αστυνομίας W.C.C. King. Αρχικά, το μουσείο στεγάστηκε στο ΤΑΕ του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας. Το 1951 μεταστεγάστηκε στην τότε Αστυνομική Σχολή Στροβόλου, ενώ στη συνέχεια το 1975 μεταφέρθηκε στον χώρο όπου σήμερα λειτουργεί η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου. Από την ίδρυσή του έως το 2003, το μουσείο μπορούσαν να το επισκεφθούν μόνο σπουδαστές της Αστυνομικής Σχολής και Ακαδημίας. Τον Δεκέμβριο του 2004, μετά από πρωτοβουλία του τότε Αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου κου Τάσου Παναγιώτου, το μουσείο μεταστεγάστηκε σε οίκημα το οποίο ανεγέρθηκε επί Αγγλοκρατίας και χρησιμοποιήθηκε για αρκετές δεκαετίες ως αστυνομική κατοικία. Το μουσείο επισκέπτονται πλέον τα σχολεία της Κύπρου αλλά και πολίτες ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

policenews1

Σε έναν ιδιαίτερα προσεγμένο διώροφο χώρο, μας υποδέχθηκε ο Αστυφύλακας και υπεύθυνος του μουσείου, κος Ματθαίος Σιαμπτάνης, ο  οποίος με πραγματική υπομονή και ακούραστα μας εξηγούσε ένα ένα τα εκθέματα του μουσείου για τουλάχιστον 3 ώρες.

policenews5

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 12 το μεσημέρι μιας από τις πιο θερμές ημέρες στην Λευκωσία, αφού το θερμόμετρο έξω έδειχνε 42 βαθμούς Κελσίου. Ο χώρος του μουσείου όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι έχει κλιματισμό και στους δυο ορόφους και αν εξαιρέσουμε το σημείο όπου εκτίθενται δυο οχήματα της Αστυνομίας (ένα Land Rover και ένα όχημα κίνησης σε χιόνι με ερπύστριες) όλος ο υπόλοιπος χώρος δεν προκαλούσε καμία απολύτως δυσφορία, ενώ το κλίμα ήταν πραγματικά ευχάριστο και φωτεινό.

policenews6

Ιστορία, όπλα, άδικες δολοφονίες Αστυνομικών

Μπαίνοντας στο μουσείο, πρέπει να γράψεις την παρουσία σου στο βιβλίο των επισκεπτών, μαζί με την περιοχή που μένεις, αλλά και την ημερομηνία επίσκεψης. Δεξιά, στο πρώτο δωμάτιο, έχουν συλλεχθεί όλα όσα χρειάστηκε η Κυπριακή Αστυνομία κυρίως από την περίοδο της Αγγλοκρατίας έως τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλος αριθμός εκθεμάτων από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Κράνη μοτοσικλετιστών, φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν σε σκηνές εγκλημάτων, βαλιτσάκια της Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών με τεράστιους φακούς που τα χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή για να “φωτογραφίζουν” εμπόρους και ντίλερ και το “τιμημένο” ρόπαλο του πρωτεύοντα Αστυνομικού που ήταν ότι πιο τιμητικό για κάθε ένστολο από την δεκαετία του 50′ και μετά. Το ρόπαλο, έφερε στο μέσον του το σήμα της Κυπριακής Αστυνομίας κατά την Αγγλοκρατία.

policenews3

Στο ίδιο δωμάτιο κεντρίζει το ενδιαφέρον το βιβλίο επισκεπτών της Αστυνομική Σχολής της Αστυνομίας, όπου στις 24/09/1960 έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, αλλά και ο αργότερα δολοφονημένος υπουργός εσωτερικών και Άμυνας κατά την περίοδο 1960 έως 1968, Πολύκαρπος Γιωρκατζίης.

policenews2

Στο ίδιο δωμάτιο βλέπουμε μεταξύ χειροπεδών και άλλων υλικών που χρησιμοποιούσε η Κυπριακή Αστυνομία την τότε εποχή, κάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Επί Αγγλοκρατίας, ήταν διαδεδομένες οι ποδοπέδες σε “σκληρούς” παραβατικούς, μέθοδος που καταργήθηκε στις αρχές του 70′ μιας και θεωρούνταν ως σκληρή και ταπεινωτική μέθοδος για τους κρατουμένους.

policenews4

policenews10 policenews7 policenews8

Στο επόμενο δωμάτιο οι επισκέπτες θα συναντήσουν μουσικά όργανα που διασώθηκαν από το πραξικόπημα αλλά και την τουρκική εισβολή έχοντας σημάδια ακόμα και από σφαίρες επάνω τους, αλλά και όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την Κυπριακή Αστυνομία.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυπριακή Αστυνομία έχει στις αποθήκες εκατοντάδες ΑΚ 47 ή αλλιώς Καλάσνικοφ, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται σε “επιχειρήσεις”.

policenews12

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντύπωση προκαλούν δυο σημαίες/λάβαρα. Η μια προέρχεται από τους Ναζιστές, όπου σύμφωνα με τον άνθρωπο που την έδωσε στο μουσείο, την πήρε μετά από μάχη με Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Απέναντι από την Ναζιστική σημαία κεντρίζει το ενδιαφέρον μια Ιταλική σημαία που γράφει “Φασίστες Ιταλοί της Λάρνακας”. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο κος Σιαμπτάνης, τουλάχιστον 3 χιλ. Λατίνοι ζουν ακόμα και σήμερα στην Κύπρο. Οι Λατίνοι είναι ενταγμένοι στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα και η μόνη τους διαφορά από τους Κύπριους πολίτες, είναι ότι είναι καθολικοί. Η σημαία άνηκε σε μια οικογένεια Λατίνων που τότε υποστήριζαν τον Μουσολίνι. Τώρα πια ακόμα και οι απόγονοι της οικογένειας αυτής δεν είναι φασίστες ούτε υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

policenews13

Στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες θα δουν 3 βόμβες που ρίχθηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χωρίς να εκραγούν. Απέναντι από τις βόμβες βρίσκεται έλικας από αεροπλάνο που καταρρίφθηκε στην Κύπρο.

Στο ίδιο δωμάτιο συναντάμε τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν 1800 Εβραίοι για να αποδράσουν από στρατόπεδο της Αμμοχώστου το 1947. Σύμφωνα με την ιστορία, πολλοί Κύπριοι βοήθησαν τους Εβραίους στις αποδράσεις τους, δίνοντάς τους προσωρινό καταφύγιο αλλά και βοηθώντας τους να φτάσουν στην Παλαιστίνη, όπου ήταν και ο στόχος τους. Η απόδραση έχει γίνει ταινία με τεράστια επιτυχία.

policenews9 policenews11

Τα μηχανοκίνητα της Κυπριακής Αστυνομίας

Harley Davidson. Triumph, Land Rover, όχημα ειδικού τύπου με ερπύστριες και η “καταραμένη” Black Maria

Οι Harley Davidson με γκάζι και στα δυο χερούλια για να μπορεί ο αστυνομικός να πυροβολήσει εν κινήσει με όποιο χέρι θέλει χρησιμοποιήθηκαν κυρίως την δεκαετία του 60′ συνοδεύοντας τον Αρχιεπίσκοπο. Συνοδευτικές ήταν και οι μοτοσικλέτες Triumph.  To όχημα ειδικού τύπου με ερπύστριες, αντικαταστάθηκε πρόσφατα από νέου τύπου. Χρησιμοποιείται κυρίως τον χειμώνα σε αποκλεισμένα από το χιόνι σημεία για την μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων. Όλα τα οχήματα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, τόσο εξωτερικά όσο και μηχανικά. Μάλιστα, γίνονται σκέψεις για να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε παρελάσεις.

policenews14

Η “καταραμένη” Black Maria

Ένα όχημα, μια ιστορία. Ουσιαστικά πρόκειται για όχημα μεταφοράς κρατουμένων. Και όπως λέει η ιστορία, ήταν τόσες οι κατάρες που έχει αυτό το όχημα, που έχει ταλαιπωρηθεί και αναπαλαιωθεί τουλάχιστον 3 φορές. Το συγκεκριμένο όχημα αγοράστηκε τον Μάρτιο του 57′ από το τμήμα φυλακών για να χρησιμοποιηθεί έως το 1959 αποκλειστικά για τη μεταφορά κρατουμένων κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Μετά τη λήξη του αγώνα η κλούβα παρέμεινε στις κεντρικές φυλακές και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά υπόδικων και καταδίκων.

policenews15

Στον ίδιο χώρο υπάρχουν οι στολές για άντρες και γυναίκες, κυρίως από την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

policenews16

Σε δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο και σε σειρά χρονολογικά, υπάρχουν σε κάδρα οι φωτογραφίες όλων των Αρχηγών της Αστυνομίας Κύπρου κατά την Αγγλοκρατία, ενώ απέναντι άρθρα και αφίσες της εποχής, με δολοφονίες Αστυνομικών.

policenews17 policenews18

Εγκλήματα που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ, φονικά όπλα, κομμάτια κρανίων αλλά και η ιστορία των σκληρών κακοποιών της εποχής με φωτογραφίες

Ανεβαίνοντας τον 1ο όροφο του μουσείου, ένα δέος σε διαπερνά, όταν ξέρεις ότι στα δωμάτια του ορόφου θα αποκαλυφθούν στυγερά εγκλήματα, θα δεις αποδεικτικά σκληρών εγκλημάτων, τις φωτογραφίες και την ιστορία από τους παραβατικούς της εποχής αλλά και τρόπους διακίνησης όπλων και ναρκωτικών που έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας, αλλά και έμβρυο ηλικίας… 90 ετών!

Ένας όροφος γεμάτος εγκλήματα και παράξενους θανάτους

Ποιος σας είπε ότι πριν 90 χρόνια δεν γινόντουσαν βιασμοί και εκτρώσεις; Και όμως. Σε μια γωνιά του 1ου ορόφου υπάρχει ένα έμβρυο μέσα σε βαζάκι που χρονολογείται από το 1930. Δίπλα ακριβώς  τα οστά εμβρύου από έκτρωση. Και οι δυο νεαρές ανύπαντρες γυναίκες  που έφεραν τα μωρά, ήταν από την Λάρνακα και σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής, η μια εξ αυτών βιάστηκε από τον εργοδότη της.

policenews23

Ο 26χρονος Ιορδανός και οι… νταμιτζάνες κρασί που έκρυβαν “θυσαυρό” στον πάτο τους

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 85′, ένας 26χρονος Ιορδανός κίνησε τη περιέργεια των Αστυνομικών Αρχών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν στα χέρια του κρατούσε δυο νταμιτζάνες με κρασί. Όταν ξεκίνησαν τον έλεγχο, αποδείχθηκε ότι οι περίεργοι χοντροί πάτοι των μπουκαλιών, έκρυβαν έναν σιγαστήρα και σφαίρες. Σε έλεγχο που έγινε σε σπίτι που κατείχε στην Λεμεσό, βρέθηκαν μεταξύ άλλων όπλα και χειροβομβίδες. Ιορδανοί και Άραβες εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνοι για σωρεία δολοφονιών Ισραηλιτών.

policenews19

Ναρκωτικά ακόμα και σε συσκευασμένα πακέτα τσιγάρων

Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της εποχής, ήταν όταν αποκαλύφθηκαν κάπως ανορθόδοξα ναρκωτικά τύπου κάνναβης μέσα σε πακέτα τσιγάρων που ήταν κανονικά συσκευασμένα. Η ιστορία λέει, ότι παραλίγο μετά από γκάφα, να ακουστεί η Κυπριακή Αστυνομία σε όλο τον κόσμο. Τι ακριβώς συνέβη όμως;

Οι Αστυνομικές Αρχές συνέλαβαν αρχικά τους υπόπτους με λαθραία συσκευασμένα τσιγάρα. Αφού ακολούθησαν τις διαδικασίες και φυλάκισαν τους υπεύθυνους, τα κατασχεθέντα τσιγάρα εκείνη την εποχή τα έδιναν σε κρατούμενους φυλακών για να τα καπνίσουν. Έτσι λοιπόν, άρχισαν να μοιράζουν τα πακέτα στους φυλακισμένους, όταν δεσμοφύλακας σε έλεγχο που έκανε πριν μοιραστούν στους κρατούμενους, διαπίστωσε ότι τα πακέτα αντί για τσιγάρα είχαν μέσα χασίσι.

policenews20

Το… τρύπιο κουτάλι

Ένας στρατιώτης μετά από έντονους πόνους στα έντερα διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και νοσηλεύτηκε. Ο στρατιώτης λίγες μέρες βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Μετά από νεκροψία που έγινε, βρέθηκε στα έντερά του το κουτάλι της φωτογραφίας. Η τρύπα που βλέπετε προκλήθηκε από τα οξέα του στομαχιού. Το κουτάλι το είχε καταπιεί αρκετά μεγάλο διάστημα πριν.

policenews22

Κρέμασε την μάνα της

Στα τέλη Μαρτίου του 44′ η Κύπρος συγκλονίζεται από το πρωτοφανές έγκλημα στο χωριό Ριζοκάρπασο. Μια νεαρή κοπέλα κρέμασε και σκότωσε την μητέρα της με ένα σχοινί δυο μέτρων. Η νεαρή κοπέλα αφού συνελήφθη και ομολόγησε το έγκλημά της, καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο θάνατός της ήταν ακριβώς ο ίδιος.

Σκότωσε τον γιο του και τον πέταξε μέσα σε πηγάδι και έριξε πέτρες για να εξαφανίσει τα ίχνη του

Άλλο ένα έγκλημα που σόκαρε τη Κυπριακή κοινωνία ήταν η στυγερή δολοφονία του 16χρονου παιδιού από τον ίδιο του τον πατέρα με μεταλλικό αντικείμενο. Ο λόγος που τον σκότωσε με βιαιότητα, ήταν ακόμα πιο συγκλονιστικός. Λίγο καιρό πριν, η μητέρα του παιδιού και σύζυγος του δολοφόνου πατέρα πέθανε από παθολογικά αίτια. Η άτυχη γυναίκα είχε τεράστια ακίνητη περιουσία την οποία ήθελε να καρπωθεί ο δολοφόνος πατέρας βγάζοντας από την μέση το ίδιο του το παιδί.

Στον 1ο όροφο φυλάσσονται όπλα χωρίς ιδιοκτήτη αλλά και αυτοσχέδιες ρουλέτες και τυχερά παιχνίδια που είχαν την τιμητική τους από τα μέσα του περασμένου αιώνα μέχρι τα τέλη του.

Ευχαριστούμε το Αρχηγείο της Αστυνομίας Κύπρου και τον Αστυφύλακα κο Ματθαίο Σιαμπτάνη για την ξενάγηση στον χώρο του μουσείου.

reportaz

Στοιχεία επικοινωνίας με το μουσείο:

policenews_adress