Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Αστακός» η Αθήνα για δύο ημέρες – Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Ο απρόσμενος παράγοντας που δυσκολεύει το επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου.

Επίδειξη δύναμης και συσπείρωσης προτίθενται να κάνουν σήμερα και αύριο οι διάφορες ομάδες αναρχικών, με αφορμή τη λήξη του τελεσίγραφου για την οικιοθελή εκκένωση των καταλήψεων και τη συμπλήρωση 11 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες για σχέδια καταλήψεων σε πρεσβείες, δημόσιες υπηρεσίες και πανεπιστήμια έχουν ήδη φτάσει στις αρμόδιες Αρχές. Χθες, μέλος του «Ρουβίκωνα» έγραψε στη σελίδα στο Facebook: «Έχουμε ετοιμάσει ένα φαραωνικό σχέδιο άμυνας και αντίδρασης σε περίπτωση εισβολής στο ΒΟΞ, όπου εμπλέκονται πολλά», δίνοντας τον τόνο του κλίματος που επικρατεί.

Κάποια 24ώρα νωρίτερα, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο στα Προπύλαια απηύθυναν η «Συνέλευση Καταλήψεων», η «Ανάρχική Ομοσπονδία», κ.α.

«Την Πέμπτη λήγει η περίφημη προθεσμία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς απομάκρυνση των καταληψιών από τους χώρους στέγασής τους. Την ημέρα αυτή καλούμε όλους και όλες ενάντια στην καταστολή. Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου καλούμε επίσης σε πορεία μνήμης της εξέγερσης του 2008 για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου», έγραψε σε κείμενό της η «Συνέλευση Καταλήψεων».

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και στη ΓΑΔΑ συνεχείς είναι τα τελευταία 24ώρα οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου αστυνόμευσης που δεν θα απέχει πολύ από εκείνο που εφαρμόστηκε στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στην ηγεσία του Σώματος υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση πως το πιο δυναμικό κομμάτι των αντιεξουσιαστών θα θελήσει να προκαλέσει επεισόδια ως απάντηση στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, στην αλλαγή του νόμου για το άσυλο κ.ο.κ.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φτάνουν πληροφορίες που θέλουν μερίδα του αναρχικού χώρου να προετοιμάζεται για τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, προχωρώντας σε μαζικές αγορές αντιασφυξιογόνων μασκών και καταρτίζοντας σχέδια αιφνιδιασμού.

Όπως συνέβη στην και την 17η Νοέμβρη, η αστυνομία θα κάνει προσπάθεια να μην αφήσει χώρο για επεισόδια στους κουκουλοφόρους, αναπτύσσοντας δυνάμεις ακόμη και μέσα στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται προκειμένου να μην αποθηκευτούν πολεμοφόδια στις ταράτσες γύρω κτιρίων όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ο απρόσμενος παράγοντας

Πάντως, τον συνετελεστή δυσκολίας αυξάνει η αναμέτρηση Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Και αυτό διότι θα υπάρξει διάσπαση των δυνάμεων, με σημαντικό αριθμό διμοιριών να εκτελεί υπηρεσία στο ΟΑΚΑ.