ΥΠΕΞ για τους μουφτήδες: Δεν δεχόμαστε μαθήματα για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Στη Συνθήκη της Λωζάνης παραπέμπει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας στην τουρκική παρέμβαση για τους μουφτήδες, ενώ ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα και παρεμβάσεις. 

«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία» τονίζει ο Αλέξανδρος Γεννηματάς θα θυμίζει πως «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, «στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής».

Καλεί την Τουρκία «να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας».

Η δήλωση του Αλέξανδρου Γεννηματά ήρθε να απαντήσει σε αιχμές του Χαμί Ακσόι, του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς «δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα». Αφορμή στάθηκε η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις λάθος πρακτικές της, η Ελλάδα κλιμακώνει τις παραβιάσεις» τονίζει ο ίδιος, κατηγορώντας παράλληλα τη χώρα μας ότι θέτει υπό τον έλεγχό μιας νέας κυβερνητικής υπηρεσίας τον μουφτή και το έργο τους.

«Το εν λόγω διάταγμα, το οποίο προβλέπει κανόνες για το διοικητικό καθεστώς, τη δομή και τις αρμοδιότητες των μουφτήδων είναι μια παραβίαση τους Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η οποία εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να καθορίζει και να διαχειρίζεται τα θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα» ανέφερε ο Χαμί Ακσόι.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει πως το διάταγμα στοχεύει στην ισοπέδωση της αυτονομίας των μουφτήδων, μετατρέποντάς τους σε μια «κανονική κυβερνητικής υπηρεσία». «Αυτό δεν είναι αποδεκτό από την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, κατηγορεί τη χώρα μας ότι δεν συζήτησε με τους εκπροσώπους της μειονότητας ούτε έλαβε υπόψη τις θέσεις των ανθρώπων αυτών.

«Αντ’ αυτού, εμπιστεύτηκε ορισμένους κύκλους, υπεύθυνους για θρησκευτικά θέματα μέσα στην κυβέρνηση, να προετοιμάσουν το διάταγμα αυτό» είπε ο Ακσόι, ισχυριζόμενος πως οι άνθρωποι αυτοί είναι γνωστή πηγή προβλημάτων και πρακτικών καταπίεσης.

«Αυτό αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι η ελληνική νοοτροπία απέναντι στη μειονότητα απέχει πολύ από τις καλές προθέσεις» ανέφερε, και συμπλήρωσε:

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες και να αποτρέψει το λάθος της παρανόμως διορισθέντων μουφτήδων».

Κάλεσε, μάλιστα, την Ελλάδα να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες απαγορεύτηκαν από τις ελληνικές αρχές επειδή περιείχαν τη λέξη «Τούρκος» στα ονόματά τους.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δίκαια αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει πως οποιαδήποτε βελτίωση των δικαιωμάτων της μειονότητας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις» κατέληξε.


Πηγή