Παραλήρημα του τουρκικού ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να αναγνωρίσει τους μουφτήδες της Θράκης

Τον έντονο εκνευρισμό της Άγκυρας προκάλεσε η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εγκαλεί την Αθήνα.

Ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς «δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα».

«Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις λάθος πρακτικές της, η Ελλάδα κλιμακώνει τις παραβιάσεις» τονίζει ο ίδιος, κατηγορώντας παράλληλα τη χώρα μας ότι θέτει υπό τον έλεγχό μιας νέας κυβερνητικής υπηρεσίας τον μουφτή και το έργο τους.

«Το εν λόγω διάταγμα, το οποίο προβλέπει κανόνες για το διοικητικό καθεστώς, τη δομή και τις αρμοδιότητες των μουφτήδων είναι μια παραβίαση τους Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η οποία εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να καθορίζει και να διαχειρίζεται τα θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα» ανέφερε ο Χαμί Ακσόι.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει πως το διάταγμα στοχεύει στην ισοπέδωση της αυτονομίας των μουφτήδων, μετατρέποντάς τους σε μια «κανονική κυβερνητικής υπηρεσία». «Αυτό δεν είναι αποδεκτό από την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, κατηγορεί τη χώρα μας ότι δεν συζήτησε με τους εκπροσώπους της μειονότητας ούτε έλαβε υπόψη τις θέσεις των ανθρώπων αυτών.

«Αντ’ αυτού, εμπιστεύτηκε ορισμένους κύκλους, υπεύθυνους για θρησκευτικά θέματα μέσα στην κυβέρνηση, να προετοιμάσουν το διάταγμα αυτό» είπε ο Ακσόι, ισχυριζόμενος πως οι άνθρωποι αυτοί είναι γνωστή πηγή προβλημάτων και πρακτικών καταπίεσης.

«Αυτό αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι η ελληνική νοοτροπία απέναντι στη μειονότητα απέχει πολύ από τις καλές προθέσεις» ανέφερε, και συμπλήρωσε:

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες και να αποτρέψει το λάθος της παρανόμως διορισθέντων μουφτήδων».

Κάλεσε, μάλιστα, την Ελλάδα να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες απαγορεύτηκαν από τις ελληνικές αρχές επειδή περιείχαν τη λέξη «Τούρκος» στα ονόματά τους.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δίκαια αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει πως οποιαδήποτε βελτίωση των δικαιωμάτων της μειονότητας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις» κατέληξε.


Πηγή