Έτοιμο, 140 χρόνια μετά, το ισλαμικό τέμενος των Αθηνών

Η αρχή είχε γίνει την 1η Ιουνίου 1880, όταν με νόμο η τότε ελληνική κυβέρνηση διέθεσε οικόπεδο στον Πειραιά. Τότε ψηφίστηκε νόμος «περί παραχωρήσεως δωρεάν εθνικού οικοπέδου προς ανέγερσιν τουρκικού τεμένους εν Πειραιεί». Εναν αιώνα μετά, το 1979 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπόσχεται στον βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας την ανέγερση τεμένους. Πέρασαν 27 χρόνια και το 2006 η ελληνική Βουλή ψηφίζει τον νόμο για το ισλαμικό τέμενος Αθηνών και αποφασίζεται η κατασκευή του σε οικόπεδο του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό.

Οι κομβικές ημερομηνίες στο… αιωνόβιο χρονολόγιο της κατασκευής του ισλαμικού τεμένους υπονοούν σε όσους γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες πτυχές του θέματος, τις δυσκολίες στην κατασκευή του. Την Παρασκευή, τελικά, το ισλαμικό τέμενος Αθηνών στην Ιερά Οδό 144 άνοιξε τις πύλες του, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση στη μουσουλμανική κοινότητα και στα ΜΜΕ. Βεβαίως, καθώς το τέμενος δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμη, αφού δεν έχει στελεχωθεί με προσωπικό, η κυβέρνηση επικρίνεται, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για μικροκομματική εκμετάλλευση του γεγονότος. Από την άλλη, οι τόνοι στην εκδήλωση κρατήθηκαν χαμηλά. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για τη μάχη κατά του ρατσισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια το τέμενος να λειτουργήσει έως τον Σεπτέμβριο και στο Ραμαζάνι του Αυγούστου, αν και θεωρείται δύσκολο.

Συμφωνία

Το τέμενος, όπως διευκρίνισε μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, είναι χωρητικότητας 300 ατόμων, ενώ για τη διευθέτηση των εσωτερικών χώρων του υπάρχει συμφωνία των μουσουλμανικών δογμάτων.

Πρώτος ιμάμης του τεμένους Αθηνών επελέγη ο Μαροκινός Σίντι Μοχάμεντ Ζάκι. Είναι ηλικίας 50 ετών, μετανάστευσε στην Ελλάδα προ 25 ετών για οικονομικούς λόγους και έχει ελληνική υπηκοότητα. Γνωρίζει –εκτός των αραβικών– ελληνικά και γαλλικά, έχει θεολογικές σπουδές ενώ έχει σπουδάσει και μαθηματικά. Είναι φυσικά μεταξύ των νόμιμων ιμάμηδων της Αθήνας και φέρεται άνθρωπος χαμηλών τόνων. Στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «που μας δέχθηκε σαν Ελληνες πολίτες και μουσουλμάνους και το κράτος που μας βοήθησε για να υπάρχει αυτός ο χώρος» όπως είπε, και κάνοντας χρήση αποσπάσματος του Κορανίου τόνισε: «Ο καλύτερος για τον Αλλάχ είναι εκείνος που προσφέρει στην ανθρωπότητα».

Ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα για την ασφάλεια του χώρου του τεμένους, καθώς θα είναι ανοικτός και εύκολα προσβάσιμος από τυχόν άτομα που αντιδρούν στη λειτουργία του – και το έχουν εκδηλώσει εμπράκτως. Ηδη, το προηγούμενο διάστημα άγνωστοι έγραψαν σε εξωτερικούς χώρους του κτίσματος συνθήματα κατά του τεμένους και του ισλάμ.

Από την άλλη, εκκρεμεί η δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παραχωρήσει 10 στρέμματα για τον σκοπό αυτό στο Σχιστό, ωστόσο δικαστικές διαμάχες καθυστερούν την έναρξη του εγχειρήματος.

ΠΗΓΗ