Νεμέα Κορινθίας: Εκεί που ο Ηρακλής σκότωσε το λιοντάρι (vids)

Χτισμένη σε μια υψίπεδη κοιλάδα της Κορινθίας, σε μια περιοχή κατάφυτη από αμπέλια και ελαιόδεντρα, η Αρχαία Νεμέα έχει βαθιές ρίζες στο μύθο και την ιστορία.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ πραγματοποίησε ο Hρακλής τον πρώτο από τους άθλους του, φονεύοντας το λέοντα της Nεμέας, που έσπερνε το φόβο στην περιοχή.

Εδώ, επίσης, βρήκε τραγικό θάνατο ο μικρός Oφέλτης, γιος του Λυκούργου, βασιλιά της Nεμέας, και της Ευρυδίκης. Η σκλάβα Υψιπύλη, στην οποία είχε αναθέσει τη φροντίδα του γιου του ο Λυκούργος, άφησε το νήπιο πάνω σε ένα στρώμα από αγριοσέλινα, προκειμένου να προσφέρει νερό στους Επτά επί Θήβας. Ένα φίδι δάγκωσε τον Οφέλτη και του αφαίρεσε τη ζωή, γεγονός που επαλήθευσε προγενέστερη προφητεία της Πυθίας.

Με το θάνατο του Οφέλτη συνδέθηκε ο ιδρυτικός μύθος των Νεμέων Αγώνων, που τελούνταν, εξ όσων γνωρίζουμε από τις αρχαίες γραπτές πηγές, από το 573 π.Χ., εκ περιτροπής με τους επίσης ιερούς πανελλήνιους αγώνες της Ολυμπίας, των Δελφών και της Ισθμίας.

Tο πλέον σημαντικό οικοδόμημα του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας είναι ο ναός του Νεμείου Διός, του θεού των βοσκών και της κτηνοτροφίας.

Το στάδιο της Αρχαίας Νεμέας κατασκευάστηκε κατά την Πρώιμη Ελληνιστική Περίοδο, περί το 330 π.Χ. Το συνολικό μήκος του στίβου στη Νεμέα ήταν 178 μέτρα, σε αντιδιαστολή με το αντίστοιχο της Ολυμπίας, που ήταν 192 μέτρα.

Αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 1996, και κάθε τέσσερα χρόνια, οι Νέμεοι Αγώνες αναβιώνουν.


ΠΗΓΗ