Εγκαινιάστηκε η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος που λειτουργεί ήδη στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, εξασφαλίζοντας την καλύτερη τροφή για τα βρέφη χάρη στη δωρεά μητέρων με περίσσευμα γάλακτος, εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 8 Μαΐου.

Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, στη Β΄ Νεογνολογική Κλινική του ΑΠΘ, την πρώτη που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δημιουργήθηκε σε κατάλληλους χώρους και υποδομές, με την στήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου, και εξοπλίστηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η δημιουργία της ήταν απολύτως απαραίτητη, καθώς έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, δεδομένου ότι η μοναδική Τράπεζα Γάλακτος για δότριες μητέρες λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στην Αθήνα και δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλης της χώρας.

Η πολύτιμη αξία του μητρικού γάλακτος
«Χωρίς την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Νοσοκομείο μας. Έχουμε τη χαρά να φροντίζουμε 1.500-1.600 φυσιολογικά νεογέννητα ανά έτος, που γεννιούνται στο Νοσοκομείο μας, αλλά και το επίπονο έργο να νοσηλεύουμε 600-700 νεογνά ανά έτος με σοβαρά καρδιοαναπνευστικά, νευρολογικά κλπ προβλήματα, συχνά απειλητικά για τη ζωή τους. Τα 60-70 έχουν πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (<1.500 γραμμάρια) και τα περισσότερα (85%) επιβιώνουν μετά από παρατεταμένη και ακριβή νοσηλεία. Με δεδομένο ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή, το Νοσοκομείο είχε βάλει στόχο να εξασφαλίσει την διάθεση μητρικού γάλακτος μέσα από την δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος.

Η ανανέωση του εξοπλισμού που επετεύχθη χάρη στην δωρεά, ανέδειξε περαιτέρω τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, και δεδομένης της άριστης κτιριακής υποδομής, προσφέρει υψηλού επιπέδου πρόληψη και νοσηλεία στον ευαίσθητο πληθυσμό των νεογνών. Η ενίσχυση με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας συνέβαλε στην καλύτερη διαχείριση των δύσκολων προβλημάτων που παρουσιάζουν τα πολύ χαμηλού βάρους και εξαιρετικά πρόωρα νεογνά αλλά και τα τελειόμηνα νεογνά υψηλού κινδύνου με αποτέλεσμα ελάττωση της νοσηρότητας και του χρόνου παραμονής στην Κλινική», τόνισε η κ. Βασιλική Σούμπαση – Γρίβα, Καθηγήτρια ΑΠΘ και Διευθύντρια της Νεογνολογικής Κλινικής.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος;
Η κα Σούμπαση – Γρίβα πρόσθεσε ότι «στις τράπεζες μητρικού γάλακτος, που επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην παροχή γάλακτος σε νεογνά υψηλού κινδύνου που νοσηλεύονται σε νεογνικές μονάδες, το γάλα δωρίζεται. Δότες είναι μητέρες οι οποίες θηλάζουν κι έχουν περίσσευμα γάλακτος και κατ’ επέκταση περίσσευμα αγάπης. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βιολογικούς παράγοντες, μοναδικούς για τη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, που αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι σε επιπλοκές κατά τη νοσηλεία των προώρων. Με το μητρικό γάλα έχουν λιγότερες λοιμώξεις, λιγότερα προβλήματα σίτισης, λιγότερα επεισόδια νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και καλύτερη νευροαναπτυξιακή και εξέλιξη».

ΠΗΓΗ