Τελετή παράδοσης πέντε ταχυπλόων σκαφών αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λιμενικό Σώμα, δωρεά της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (φωτός)

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστου Λαμπρίδη, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργου Κασσάρα και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμάτιου Ράπτη πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης πέντε (05) υπερσύγχρονων ταχυπλόων σκαφών αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, δωρεά της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (εταιρεία της Philip Morris International).

Στην τελετή παρέστη επίσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, οι Υπαρχηγοί Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης και Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Αργυρίου, αντιπροσωπεία της ανωτέρω εταιρείας καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η εν λόγω δωρεά πραγματοποιήθηκε, σε αναγνώριση των επιτυχιών που σημειώνει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη δίωξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, μετά τη συμμετοχή του μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου στο παγκόσμιο πρόγραμμα PMIIMPACTτης Philip Morris International, που έχει σκοπό την υποστήριξη δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και συναφών εγκλημάτων.

Στον εν λόγω διαγωνισμό κατατέθηκαν περισσότερες από διακόσιες προτάσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς καθώς και από Ερευνητικά Ιδρύματα από όλο τον κόσμο, οι οποίες αξιολογήθηκαν από ένα ανεξάρτητο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.

Τα πέντε (05) ταχύπλοα σκάφη, αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάστηκαν από την εταιρεία “NORSAFE” και παρελήφθησαν από στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι τεχνικές προδιαγραφές των σκαφών τα καθιστούν από τα πλέον σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη του επιχειρησιακού στόλου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με υψηλές επιδόσεις σε ταχύτητα και αυτονομία.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης στο χαιρετισμό που απηύθυνε δήλωσε : «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ιδιαίτερα σημαντική προσφορά σας στο Λιμενικό Σώμα. Στο Λιμενικό Σώμα που όλα τα χρόνιa, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία, όχι μόνο ανταποκρίνεται με επιτυχία στην αποστολή του αλλά τα στελέχη του ακούραστα, με αυταπάρνηση και με κίνδυνο τη ζωή τους έχουν σημαντικά αποτελέσματα τόσο σε υποθέσεις που αφορούν στον έλεγχο και στη πάταξη κάθε είδους παράνομων ενεργειών, ιδιαίτερα στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών αλλά και στο προσφυγικό, για το οποίο νομίζω ότι η θετική συνεισφορά του ΛΣ όχι μόνο αναγνωρίζεται αλλά έχει γραφτεί στις καλύτερες στιγμές της νέας ελληνικής ιστορίας.

Το δεύτερο θέμα αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ξέρετε η χώρα μας βγαίνει από μια δύσκολη κρίση, τη δυσκολότερη μετά τη μεταπολίτευση με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Έχουμε θετικά σημάδια. Επιστρέψαμε στην ανάπτυξη .Μειώθηκε η ανεργία .Αυξήθηκε ο κατώτερος μισθός αλλά έχουμε ακόμα δυσκολίες. Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να παλεύει. Απαιτεί όμως δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να ανεχθεί τον παράνομο πλουτισμό, δεν μπορεί να ανεχθεί να δίνει άνισες μάχες με αυτούς που δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μπορεί να ανεχθεί την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών της. Εδώ επίσης η συνεισφορά του Λ.Σ. είναι τεράστια.

Θέλω, κλείνοντας, να ευχαριστήσω και πάλι την εταιρεία γι΄αυτή την σημαντική προσφορά .Μια προσφορά η οποία κατά τη γνώμη μου δεν εντάσσεται μόνο στο πλαίσιο της άσκησης μιας επιτυχημένης πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αλλά και σε μια ευρύτερη προσπάθεια να πάμε σαν χώρα σε μια επόμενη μέρα, με έλεγχο, δικαιοσύνη, ασφάλεια, τα οποία είναι στοιχεία δηλωτικά της ποιότητας της δημοκρατίας . Και είμαι βέβαιος ότι το ΛΣ θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη σημαντική προσφορά.»

Ο Αρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης στο χαιρετισμό του τόνισε τα εξής:

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας, στη σεμνή αυτή τελετή.

Στις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν υπεγράφη η Σύμβαση με την εταιρία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.» για την δωρεά των πέντε (05) ταχυπλόων σκαφών μεγάλης απόστασης στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ύψους 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, το συναίσθημα χαράς και ικανοποίησης που συνόδευε αυτή την υπογραφή ήταν απόλυτα δικαιολογημένο.

Αφενός μεν, γιατί προχωρούσαμε στην κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του Σώματος, με ταυτόχρονη ανανέωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των επιχειρησιακών μέσων, που θα μας επέτρεπαν να ανταπεξέλθουμε στην αποστολή μας ακόμα πιο αποτελεσματικά και, αφετέρου, γιατί επιβραβεύονταν το έργο και η προσπάθεια που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου.

Αυτή η προσπάθεια αναγνωρίστηκε έμπρακτα, απέδωσε καρπούς, και είχε ως αποτέλεσμα ο φορέας μας να ξεχωρίσει με τη δράση του, και να επιλεγεί εκ μέρους σας ως αποδέκτης της δωρεάς αυτής.

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου, εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή, στο πλαίσιο της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στη Λετονία το καλοκαίρι του 2016, η πρόθεση της Philip Morris International να διεξάγει διαγωνιστική διαδικασία, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, στοχεύοντας στην υποστήριξη και ανάδειξη καινοτόμων και αποτελεσματικών δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

Τον Φεβρουάριο του 2017 κατατέθηκε από την Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου μας η πρόταση με τίτλο “Contraband Sea Shield”, στο πρώτο διεθνές χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τίτλο Philip Morris International (PMIImpact.

Ήταν τιμή μας που η πρότασή μας αυτή, επιλέχθηκε μέσα από ένα σύνολο διακοσίων (200) άλλων υποψήφιων προτάσεων από όλον τον κόσμο, για να λάβει την σχετική χρηματοδότηση, αποτελώντας τον μοναδικό φορέα στην Ελλάδα του οποίου η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε για τον σκοπό αυτό.

Η σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που προκύπτουν από παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, αποδεικνύεται αποτελεσματική και ως εκ τούτου σημαντική.

Κατόπιν ανάλυσης και αξιολόγησης σχετικών περιστατικών και των συνηθέστερων διαδρομών διακίνησης παράνομων φορτίων, τα σκάφη της δωρεάς, επιχειρούν ήδη σε θαλάσσιες περιοχές ανά την Επικράτεια, όπου τείνουν να δραστηριοποιούνται τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Τα πέντε (05) αυτά υπερσύγχρονα σκάφη φέρουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και έχουν υψηλές επιδόσεις σε ταχύτητα, αυτονομία, ακτίνα δράσης και επιχειρησιακή ικανότητα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κύριε Πρόεδρε,

Η αξία της προσφοράς της εταιρείας σας, και της μητρικής της “PhilipMorrisInternational”, δεν εκτιμάται μόνο για το οικονομικό της μέγεθος, αλλά μέσα από αυτή την ευγενική σας πρωτοβουλία, είναι έκδηλη και ειλικρινής η διάθεσή σας να προσφέρετε στην κοινωνία.

Έχετε επιλέξει να σταθείτε αρωγοί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες και σύμμαχοι στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι αυτή του λαθρεμπορίου και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Η κοινωνική σας αυτή ευαισθησία, συνεισφέρει παράλληλα και στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος, ενός φορέα ο οποίος είναι ταγμένος στην σημαντική εθνική και κοινωνική αποστολή του, κατακτώντας με την αξιοπιστία που τον χαρακτηρίζει και τις επιτυχίες του στον τομέα της καταπολέμησης των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, υψηλή θέση στην συνείδηση του ελληνικού λαού.

Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την πολύτιμη αρωγή σας, προς το Λιμενικό Σώμα.

Σας διαβεβαιώνω, ότι θα αξιοποιήσουμε τα σκάφη αυτά, επιχειρησιακά στο μέγιστο βαθμό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να καταφέρουμε καίρια πλήγματα στο λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων και στο οργανωμένο έγκλημα, στην χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.

«Η εταιρική ευθύνη της Παπαστράτος επιβεβαιώνεται και σήμερα μέσα από μια δράση που φέρνει στο προσκήνιο την Ελλάδα, την κοινωνία και τους ανθρώπους της» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Ο κ. Χαρπαντίδης δήλωσε επίσης : «Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων συνεχίζει να “ανθεί” στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της KPMG, τα χαμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία ξεπέρασαν τα 500 εκ. ευρώ το 2017. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση κοινών προβλημάτων είναι ένας ιδιαίτερα γόνιμος δρόμος, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε κοινούς σκοπούς και να προσφέρουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία συνολικά. Η πρωτοβουλία αυτή, που εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς χρηματοδοτικού προγράμματος PMI IMPACT της Philip Morris International, εκτός από το ότι φέρνει πόρους στην Ελλάδα, προσφέρει και σημαντική αναγνώριση στο έργο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που με αυτοθυσία, υπευθυνότητα και συνέπεια, συμβάλλουν τα μέγιστα στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας. Σε κάθε περίσταση όπου αναδεικνύονται αυτά τα ζητήματα και γίνεται αγώνας για την καταπολέμησή τους, το όφελος είναι πολλαπλό. Είναι ηθικό απέναντι στην κοινωνία και υλικό απέναντι στην οικονομία μας. Και, σήμερα, αποδεικνύουμε ότι ο δρόμος της συνεργασίας μπορεί να λειτουργήσει για το καλό του συνόλου».