Ελεύθερος υπό όρους ο 35χρονος για τη δολοφονία του 52χρονου Ρομά – Διατάχθηκε η άμεση απομάκρυνσή του από την Κόρινθο

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους αφήνεται ο 35χρονος που κατηγορείται για το φόνο του 52χρονου Ρομά στο Σολωμό Κορινθίας

Σύμφωνα με το korinthostv.gr, οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν είναι αυτοί της άμεσης απομάκρυνσης από την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ πρέπει να δίνει το παρών σε αστυνομικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι από το πρωί η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την απολογία του 35χρονου, λόγω του κινδύνου να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια και η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Εξάλλου, την Τρίτη, ένταση επικράτησε στα δικαστήρια Κορίνθου, όπου έφτασε κλούβα της αστυνομίας με τον κατηγορούμενο. Ρομά που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να επιτεθούν στον άντρα. Τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν και τον έβαλαν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στο μεταξύ, σε δήλωσή της, η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Γιάντσιου Κατερίνα, ανέφερε για τα γεγονότα: «Η προσφυγή στην αυτοδικία, η επιδοκιμασία της αυτοδικίας, η διασπορά ρατσιστικών αντιλήψεων και η ρητορική μίσους όχι μόνο δεν λύνουν το σημαντικό πρόβλημα παραβατικότητας που υπάρχει σε καταυλισμούς αλλά αντιθέτως λειτουργούν ενάντια στις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικοδόμησης ενός περιβάλλοντος ασφάλειας.

Μόνος βιώσιμος τρόπος για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι η εξάλειψη των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Η διαιώνιση του αποκλεισμού δεν αποτελεί λύση και οι συνέπειές του πλήττουν το σύνολο των πολιτών. Η πολιτική της κοινωνικής ένταξης αποτελεί τη μόνη βιώσιμη, ανθρωπιστική προσέγγιση για να αποφευχθούν περιστατικά αυτοδικίας, αντιποίνων και βιαιοπραγιών.

Καλούμε εκ νέου Δήμους της χώρας με καταυλισμούς να ανταποκριθούν και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξαλειφθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μερίδας συμπολιτών μας Ρομά προς όφελος ολόκληρων των τοπικών κοινωνιών».