ΤΩΡΑ: Ένταση και χημικά έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αγρότες (φωτός)

Αγρότες από όλη την Ελλάδα φτάνουν στην Αθήνα για το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Περισσότεροι από 2.000 αγρότες από την Κρήτη έφθασαν τα ξημερώματα στον Πειραιά με τρία πλοία. Ειδικότερα, από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία «Κύδων» και «Κνωσός Παλλάς» και από τη Σούδα έφτασε στις 05.40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Galaxy».

Αυτήν την ώρα, οι αγρότες της Κρήτης πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επί της οδού Αχαρνών.

Λίγο μετά τις 10.30 σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και συμπλοκές με αστυνομικούς, όταν οι αγρότες ζήτησαν να εισέλθουν στο κτήριο. Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών επιτέθηκαν με διάφορα αντικείμενα και αγροτικά προϊόντα, σπάζοντας τζαμαρίες κ.ά., ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με τη χρήση χημικών.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους αγρότες και παρατάχθηκαν κάθετα επί της οδού Αχαρνών αποκλείοντας την πρόσβαση προς το υπουργείο. Κατά τα επεισόδια οι Αρχές προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές. Εικόνες από τα επεισόδια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

Νωρίτερα, γύρω στις 09.45, επικράτησε μικροένταση, όταν ομάδα των διαδηλωτών θέλησε να μεταφέρει ένα βαν με φρούτα έξω από το υπουργείο, ωστόσο βρήκε «μπλόκο» από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οι αγρότες στράφηκαν κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, άρχισαν να τις κυνηγούν, πετώντας αντικείμενα και φωνάζοντας συνθήματα, ζητώντας παράλληλα τη διέλευση του βαν. Η ένταση εκτονώθηκε λίγα λεπτά αργότερα και οι παραγωγοί άρχισαν να μεταφέρουν με τα χέρια τους τα τελάρα με τα φρούτα προς το υπουργείο.

Οι αγρότες της Κρήτης θα κατευθυνθούν το απόγευμα στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Παράλληλα, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για Αθήνα οι αγρότες από τη Θεσσαλονίκη, από τα μπλόκα της Νίκαιας, της Λαμίας, του Κάστρου, των Θηβών και από άλλες περιοχές της χώρας.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10.30 άνοιξε και η Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Οι αγρότες έδιωξαν τους αστυνομικούς στη Νέα Πέραμο

Στα διόδια Καλαμακίου έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αγρότες της Πελοποννήσου που σκοπεύουν να μεταβούν στην Αθήνα, ωστόσο προς το παρόν έχει απαγορευτεί η διέλευση από τον Ισθμό της Κορίνθου.

Ειδικότερα, στον Ισθμό έχουν φτάσει οι αγρότες με τα τρακτέρ φορτωμένα σε συρόμενες νταλίκες από τη Λακωνία και αναμένονται κάποιες ακόμα νταλίκες από τη Ναύπακτο και τον Πύργο Ηλείας, που έχουν καθυστερήσει λόγω των μπλόκων της αστυνομίας στους δρόμους.

Διακριτική είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα διόδια Καλαμακίου.

Στο σημείο επικράτησε ένταση λίγο μετά τις 10.30, με αρκετά τρακτέρ να φεύγουν από παρακαμπτήριες οδούς, ενώ τελικώς η πορεία των αγροτών ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 για την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες συγκρούστηκαν με τις Αρχές στο μπλόκο που είχε στηθεί επί της εθνικής οδού στο ύψος της Νέας Περάμου, με αποτέλεσμα οι  αστυνομικές δυνάμεις να υποχωρήσουν και να ανοίξουν το μπλόκο.

Στην πλατεία Συντάγματος αναμένεται να συγκεντρωθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας επιμένει στη συμβολική παρουσία περίπου 100 τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τονίζει ότι θα τηρηθεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον οποίο εντός της πόλης απαγορεύεται η κυκλοφορία τρακτέρ. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται για αυτόν τον σκοπό στα διόδια των Αφιδνών, της Ελευσίνας, στον Άλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου και στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, όπως και στο λιμάνι του Πειραιά.

Κλειστές είναι αυτήν την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς, Αγίου Κωνσταντίνου, Δεληγιάννη και Αχιλλέως. Μετ’ εμποδίων θα διεξάγεται σήμερα η κίνηση, καθώς σε λίγη ώρα αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Επίσης, όσοι αγρότες έρθουν στην Αττική με λεωφορεία, η εντολή που έχει δοθεί είναι αυτά να σταθμεύσουν στη Λ. Αθηνών και στο Τάε Κβον Ντο. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει λεωφορεία για να μεταφέρουν τους αγρότες στο κέντρο της πόλης.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Εργασίας και στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σήμερα και αύριο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία. Το Σάββατο εκτός από τους αγρότες, που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.


Εικόνες από τη διαμαρτυρία των αγροτών έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: