Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Ν. Μπλάνης: “Οι αυταπάτες των… Πρεσπών: Ερμηνείες και παρερμηνείες της Συνθήκης”

Προβληματισμό και αντεγκλήσεις προκάλεσε η μερική και αποσπασματική ανακοίνωση στη Βουλή της ρηματικής ανακοίνωσης της ΠΓΔΜ για την τροποποίηση του Συντάγματός της σε εκτέλεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ειδικότερα οι διευκρινίσεις στο συνοδευτικό κείμενο που εξηγούν με ποιο τρόπο χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδόνας πολίτης» και «Μακεδονική γλώσσα».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το υπουργείο επιπλέον σημειώνει ότι σύμφωνα με την επιστολή και το πνεύμα της Συμφωνίας γίνεται αντιληπτό ότι ο όρος «εθνικότητα» (nationality) της δεύτερης πλευράς που ορίζεται στο Άρθρο 1 (3) β της Συμφωνίας ως «Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρεται αποκλειστικά στην υπηκοότητα και δεν ορίζει ή προαποφασίζει εθνοτική καταγωγή/εθνότητα». Για τον τρόπο που χρησιμοποιείται ο όρος «μακεδονική γλώσσα» το συνοδευτικό κείμενο ξεκαθαρίζει ότι «αναφέρεται στην επίσημη γλώσσα της δεύτερης πλευράς πως αναγνωρίζεται από το Τρίτο Συνέδριο του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έγινε στην Αθήνα το 1977, η οποία βρίσκεται εντός της ομάδας των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Ταυτόχρονα όμως στα έγγραφα (και στο Σύνταγμά της) η γειτονική χώρα μιλά για «Μακεδονικό λαό» («Macedonian people»).

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;;; Αναγνωρίζεται «Μακεδονικό έθνος» και «Μακεδονική γλώσσα»;;; Προφανώς ναι!!!

Ως γνωστόν βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου, που συνδέεται άρρηκτα με το δικαίωμα μιας οντότητας να είναι «κράτος», είναι «η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών», η οποία ως νομικός κανόνας αναφέρεται για πρώτη φορά στο Χάρτη των Η.Ε. (άρθρο 1 παρ. 2). Παράλληλα, ρητή αναφορά στην αρχή γίνεται και στο άρθρο 55 αυτού. Ως νομικό δικαίωμα, η αυτοδιάθεση συναντάται και στη Διακήρυξη με αριθμό 1514 του 1960 για τη Χορήγηση Ανεξαρτησίας στις Αποικίες, αλλά και στα δύο Διεθνή Σύμφωνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο του 1966, και από τα οποία το πρώτο αφορά τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, και το δεύτερο τα Πολιτιστικά, Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Τέλος, κείμενο με μεγάλη αξία, που εστιάζει αποκλειστικά στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, είναι η Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1975, η οποία ωστόσο δεν είναι δεσμευτική.

Όμως τα αναφαίρετα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού των λαών, δεν ασκούνται χωρίς περιορισμούς, αλλά περιστέλλονται και περιορίζονται στο σημείο που επικαλύπτουν την ιστορική πραγματικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά ενός άλλου λαού. Η εν Ελλάδα εν προκειμένω φρόντισε και κατόρθωσε να προστατεύσει την ιστορική πραγματικότητα και πολιτιστική κληρονομιά μας;;; Μάλλον όχι!!!

Δυστυχώς ο τρόπος, που παρουσιάσθηκε η ρηματική ανακοίνωση, ήταν παραπλανητικός. Ενδεχομένως να πρόκειται για άλλη μια … αυταπάτη της Κυβέρνησης. Γιατί η ανακοίνωση και τα συνοδευτικά έγγραφα δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό, που η ελληνική πλευρά «κατάλαβε» ή «παρουσίασε». Δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά, ότι ο όρος «εθνικότητα» (nationality) αφορά μόνο τα ταξιδιωτικά έγγραφα, την υπηκοότητα (citizenship) και δεν ορίζει ή προαποφασίζει εθνοτική καταγωγή/εθνότητα. Γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιείται ο όρος citizenship;;; Καίτοι και οι δύο (νομικοί) όροι έχουν μάλλον ταυτόσημη έννοια σήμερα. Σε κάθε περίπτωση δεν απαγορεύεται (δεν γνωρίζουμε πως θα μπορούσε, αφού η εθνικότητα είναι μη νομικός δεσμός) στην άλλη πλευρά να χρησιμοποιεί τον όρο, για να προσδιορίσει εθνική καταγωγή/εθνότητα. Δεν δεσμεύει δηλαδή την άλλη πλευρά, η οποία, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, καλύπτεται από το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, όπως αναλύσαμε ανωτέρω. Για το λόγο αυτό μιλά ρητά στο Σύνταγμα για «Μακεδονικό λαό». Ότι δηλαδή η Δημοκρατία θα προστατεύει, εγγυάται και θα περιθάλπει τα χαρακτηριστικά και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του «Μακεδονικού λαού». Ότι θα προνοεί για τη διασπορά του «Μακεδονικού λαού» κ.λ.π. Κατά συνέπεια το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, με όλες τις γνωστές συνέπειες του αλυτρωτισμού κ.λ.π. Επίσης μιλά για «Μακεδονική γλώσσα». Η διευκρίνιση, ότι η τελευταία ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών μικρή αξία έχει και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Τέλος τονίζεται ότι, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα θα ισχύσουν (μόνο), όπως ορίζεται, μόλις επικυρωθεί το πρωτόκολλο Εισόδου στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα.

Το κείμενο εστάλη στο inbox του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών