Χρήσιμο άρθρο: Πόσο επικίνδυνοι είναι οι πυροβολισμοί στον αέρα και σε τι απόσταση μπορεί να φτάσει μια σφαίρα;

Τι ποινές προβλέπει το Άρθρο 12 του Νόμου 2168/1993 για τους άσκοπους πυροβολισμούς

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Κρήτη με αδέσποτες σφαίρες να τραυματίζουν ανυποψίαστους πολίτες (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), αλλά και η περίπτωση του 10χρονου Μάριου στο Μενίδι (δείτε ΕΔΩ) τον Ιούνιο του 2017, φέρνουν στην επιφάνεια την επικινδυνότητα χρήσης πυροβόλων όπλων από άτομα που δε γνωρίζουν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, η σφαίρα που σκότωσε τον άτυχο 10χρονο, ήταν διαμετρήματος 9mm. Αν και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι του συγκεκριμένου διαμετρήματος, ο συνηθέστερος είναι ο 9X19mm, αλλιώς γνωστός και ως «Parabellum» ή «Luger». Αυτός ο τύπος, είναι ο δημοφιλέστερος παγκοσμίως και χρησιμοποιείται κατά κόρον από πολλούς στρατούς και αστυνομίες, αλλά και πολλούς εγκληματίες. Αν και ο ακριβής τύπος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, το 9X19mm, είναι ο πιθανότερος «ένοχος».

Βαλλιστική

Για να δούμε κάποια βαλλιστικά στοιχεία για το διαμέτρημα 9X19, πρέπει να διευκρινίσουμε κάποιες ορολογίες.

Δραστικό βεληνεκές

Πρόκειται για την απόσταση που διανύει η βολίδα, πριν αρχίσει να χάνει την αρχική της κινητική ενέργεια. Στη περίπτωσή μας, εάν μια σφαίρα 9mm ριφθεί από πιστόλι, με γωνία 0 μοιρών (δλδ σε ευθεία), το δραστικό βεληνεκές, δε ξεπερνά τα 30 έως 50 μέτρα. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το πιστόλι Beretta των 9mm.

Μέγιστο βεληνεκές

Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απόσταση που μπορεί να διανύσει μια σφαίρα, ανεξαρτήτως διαμετρήματος, η βέλτιστη γωνία βολής, είναι οι 45 μοίρες.

Σε αυτή τη περίπτωση, το βεληνεκές φτάνει τα 2.400 μέτρα. Προφανώς σε αυτές τις αποστάσεις, η αρχική κινητική ενέργεια έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο είναι ολοφάνερο πως διατηρεί σημαντική ταχύτητα, δηλαδή 330 πόδια/δευτ. (περίπου 100 μέτρα/δευτ.).

Η αρχική ταχύτητα μιας σφαίρας 9mm, κυμαίνεται μεταξύ 950-1,400 πόδια/δευτ (290 – 430 μέτρα/δευτ.). Αν και η τελική ταχύτητα που προαναφέραμε είναι εμφανώς χαμηλότερη (100 μέτρα/δευτ.), η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου είναι δυνατή, ανάλογα με το τελικό σημείο πρόσκρουσης στο ανθρώπινο σώμα. Μια σφαίρα, φτάνει να έχει ταχύτητα μεταξύ 200 και 330 ποδιών/δευτ. (60 – 100 μέτρα/δευτ.) για να διατρήσει το ανθρώπινο δέρμα και να προκαλέσει σοβαρό εσωτερικό τραυματισμό. (Περισσότερα εδώ και εδώ)

Εν ολίγοις, μια σφαίρα των 9mm, μπορεί υπό προϋποθέσεις*, να είναι θανατηφόρα ακόμη και σε απόσταση άνω των δύο χιλιομέτρων.

*Σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό βεληνεκών, τελικής ταχύτητας, κινητικής ενέργειας κτλ, παίζουν πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως ο τύπος του όπλου, η γωνία βολής, η αντίσταση του αέρα κτλ.

Παράδειγμα μεταβολής βεληνεκών, αναλόγως γωνίας βολής:

Κάθετη βολή (90 μοίρες)

Πολλοί χρήστες όπλων, αγνοούν πως μια σφαίρα που θα ριφθεί στον αέρα, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στη Γη, με ταχύτητα ικανή να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο. Μια σφαίρα με γωνία βολής 90 μοιρών, θα ανέβει σε μεγάλο υψόμετρο (εξαρτάται από το είδος όπλου – σφαίρας), πριν εξαντλήσει τη κινητική της ενέργεια και υπερνικηθεί από τη βαρύτητα. Κατόπιν, η βαρύτητα θα την τραβήξει προς το έδαφος, αλλά η αντίσταση του αέρα θα μειώσει σημαντικά τη τελική ταχύτητα. Ανάλογα με τους ανέμους που επικρατούν, η βολίδα μπορεί να προσγειωθεί εκατοντάδες μέτρα μακριά. Και εδώ υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου, αλλά σαφώς μικρότερος απ’ ότι σε περιπτώσεις βολής υπό γωνία μικρότερη των 90 μοιρών. Αν και σε διάφορα δημοσιεύματα διαβάσαμε πως σε ανάλογες περιπτώσεις, η σφαίρα πέφτει προς το έδαφος με τριπλάσια ταχύτητα από αυτή που έχει τη στιγμή που αφήνει τη κάννη, προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Πρακτικά όμως, όσοι πυροβολούν στον αέρα, σπανίως ή ποτέ δεν πετυχαίνουν γωνίες 90 μοιρών, διότι δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι βαλλιστικές δυνατότητες μιας σφαίρας, ακόμη και μικρού διαμετρήματος, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Στη περίπτωση του 10χρονου όμως, το γεγονός (σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ), ότι η σφαίρα τον έπληξε στη κορυφή του κρανίου, υποδηλώνει πως ρίχθηκε με μεγάλη γωνία βολής που προσέγγιζε τις 90 μοίρες. Για να υπάρξει χτύπημα στη κορυφή του κεφαλιού, ο δράστης θα πρέπει να πυροβόλησε υπό γωνία τουλάχιστον 70 μοιρών. Αυτά το στοιχεία, εφόσον οι αναφορές είναι σωστές, μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές να υπολογίσουν με αρκετή ακρίβεια την απόσταση απ όπου ρίχτηκε ο μοιραίος πυροβολισμός και να εντοπίσουν το δράστη.

Τι λέει το Άρθρο 12 του Νόμου 2168/1993 για τους Άσκοπους πυροβολισμούς και την παράνομη χρήση εκρηκτικών υλών και ποια είναι η ποινή φυλάκισης;

1. α. Απαγορεύονται οι άσκοποι πυροβολισμοί

β. Απαγορεύεται η άσκοπη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών ή εκρηκτικών υλών ή η χρησιμοποίηση αυτών για σκοπούς διαφόρους εκείνων, για τους οποίους χορηγήθηκε η άδεια αγοράς και κατανάλωσης

2. Εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη, τιμωρούνται:

α. Οι παραβάτες της παρ. 1, περίπτ. α’, με φυλάκιση από τρεις (3) μήνες έως (5) έτη

β. Οι παραβάτες της παρ. 1, περίπτ. β’, με φυλάκιση τουλάχιστον, έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή