Δωρεά δύο φουσκωτών σκαφών προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή από την εταιρεία “Harbor Shipping and Trading S.A.”

Τελετή παράδοσης δύο (02) καινούριων φουσκωτών σκαφών τύπου “ZODIAC MILPRO FC470ROLLUP” στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή από την εταιρεία “Harbor Shipping andTrading S.A.”, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον αίθριο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε αναγνώριση του ανθρωπιστικού έργου που προσφέρει το Σώμα ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Διονύσιος Τεμπονέρας, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “Harbor Shipping andTrading S.A.” κ. Λουκάς Κτιστάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης, οι δύο Υπαρχηγοί του Σώματος, Αντιναύαρχοι Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης και Αθανάσιος Ντούνης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και στελέχη της εταιρείας “Harbor Shipping and Trading S.A.”.

Η προμήθεια των σκαφών, τα οποία θα διατεθούν στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ λόγω των ιδιαίτερων τεχνικών χαρακτηριστικών τους θα αυξήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Μονάδας. Το ολικό μήκος τους είναι 4,70 μέτρα, το ολικό πλάτος 1,90 μέτρα, ενώ έχουν μεταφορική ικανότητα οκτώ (08) ατόμων. Το χαρακτηριστικό που θα αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΜΥΑ/Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. είναι η δυνατότητα της συσκευασίας και μεταφοράς τους με τα πλωτά και εναέρια μέσα του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω του υλικού κατασκευής τους (φουσκωτά), καθώς και του μικρού βάρους που έχουν. Ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητα βύθισης σε καθορισμένο σημείο και απόκρυψής τους ώστε να υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού από τα στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Τεμπονέρας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην εταιρία λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σκοπός πάντα είναι η πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας στη θάλασσα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η αναβάθμιση της ικανότητας αντίδρασης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι πιέσεις που δέχεται η χώρα σε ότι αφορά στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της που είναι και ευρωπαϊκά. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας του Λιμενικού Σώματος, στο μέτρο που αυτές αποτελούν την εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος στη θάλασσα αλλά και της ναυσιπλοΐας γενικότερα».

Ο κ. Τεμπονέρας ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί σύμβαση για την προμήθεια και δύο (02) παράκτιων περιπολικών πλοίων άνω των 30μ, με δικαίωμα προαίρεσης ακόμα δύο τέτοιων πλοίων. Σημείωσε επίσης ότι παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την προμήθεια:

  • δεκατριών (13) ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16-19,5 μέτρων με δικαίωμα προαίρεσης για προμήθεια μέχρι και πέντε (05) επιπλέον,
  • δέκα (10) περιπολικών σκαφών πνευστού τύπου μήκους 11-12 μέτρων,
  • τεσσάρων (04) ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16-19,5 μέτρων,
  • δύο (02) παράκτιων περιπολικών πλοίων άνω των 30μ,
  • εικοσιπέντε (25) ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 11-12 μέτρων με μπαλόνι πολυουρεθάνης,
  • οκτώ (08) ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16-19,5 μέτρων και
  • τριών (03) σκαφών κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό.

«Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επιτελούν το καθήκον τους με άριστο τρόπο, με υψηλή αφοσίωση στο καθήκον και με συστηματικές προσπάθειες έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλές εγκληματικές δραστηριότητες στη θάλασσα», δήλωσε ο κ. Τεμπονέρας.

Ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης ευχαρίστησε την εταιρία λέγοντας:

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καπετάν Λουκά Κτιστάκη Πρόεδρε της εταιρείας Harbor Shipping and Trading, αγαπητά στελέχη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα, με αυτήν τη μικρή τελετή το Λιμενικό Σώμα θέλει να ευχαριστήσει τον καπετάν Λουκά Κτιστάκη, των χαμηλών τόνων άνθρωπο που ξεχωρίζει με την ευγένεια, την καλοσύνη και την κοινωνική ευαισθησία που τον διακρίνει.

Πάντα κοντά στο Λιμενικό Σώμα ο καπετάν Λουκάς προσφέρει χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να επιζητά την επιβράβευση, αθόρυβα και ταπεινά γιατί έτσι το αισθάνεται. Μέσα από τη σημερινή ευγενική του πρωτοβουλία της δωρεάς στο Λιμενικό Σώμα δύο καινούριων φουσκωτών σκαφών τύπου ZODIAC διακρίνεται η ειλικρινής πρόθεσή του να προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία και να σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του προσφυγικού.

Καπετάν Λουκά, μας τιμάει η προσφορά σας αλλά περισσότερο τιμητικό για εμάς είναι ότι με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζετε το κοινωνικό έργο που τελεί το Λιμενικό Σώμα και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες. Ένα Σώμα, που τα στελέχη του αφοσιωμένα στην εθνική και κοινωνική αποστολή τους, έχουν κατακτήσει την αποδοχή της κοινωνίας.

Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών στην οποία πρόκειται να διατεθούν τα δύο σκάφη που προσφέρατε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι διακρίνεται στο πεδίο των ειδικών επιχειρήσεωνέχοντας πρωτοστατήσει επιτυχώς στην διαχείριση μείζονων κρίσεων και ξεχωρίζει από τον επαγγελματισμό των στελεχών της, τις επιτυχίες της στον τομέα της καταπολέμησης των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητος, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τη συμβολή της στην εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας.

Τα σκάφη που δωρίσατε θα ενισχύσουν την υπηρεσιακή ετοιμότητα και θα πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες της μονάδας, αφού μέσα στα ιδιαίτερα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά τους, είναι και η δυνατότητα συσκευασίας και μεταφοράς τους, τόσο με τα εναέρια, όσο και με τα πλωτά μέσα που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, για αυτή την προσφορά σας, που ενισχύει τα επιχειρησιακά μέσα μας, αιχμή του δόρατος για το Λιμενικό Σώμα. Καπετάν Λουκά, σας διαβεβαιώνω ότι η δωρεά σας θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο μέγιστο βαθμό, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων της πατρίδος μας και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Σας ευχαριστώ και πάλι».