Τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ: Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. – Φωτογραφίες και βίντεο από τη στιγμή της ισχυρής έκρηξης

Δύο οι δράστες, άφησαν τη βόμβα και έφυγαν με μηχανή, έχουν καταγραφεί από κάμερες

Είχαν παρακολουθήσει την περιοχή επί ημέρες, οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες. Τοποθέτησαν τον μηχανισμό με τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς τον ΣΚΑΙ. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 02:37 τα ξημερώματα και ήταν εξαιρετικά ισχυρή. Οι τρομοκράτες πέτυχαν την “τέλεια έκρηξη” δεν έμεινε το παραμικρό από τον μηχανισμό.
Ο τρόπος του “χτυπήματος” δείχνει την τρομοκρατική οργάνωση “ΟΛΑ”.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί για τη βόμβα στον ΣΚΑΙ δείχνουν ότι οι τρομοκράτες έκαναν ένα “μελετημένο χτύπημα” στο οποίο χρησιμοποίησαν μια μεγάλη βόμβα. Ο μηχανισμός και οι κινήσεις τους δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο την κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ: Χρησιμοποιήθηκαν 5 κιλά εκρηκτικής ύλης - Τα σενάρια που εξετάζονται

Η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε στις 02:37. Σχεδόν μια ώρα νωρίτερα στη μία και 50 άγνωστοι είχαν τηλεφωνήσει στην ιστοσελίδα Zougla και στη μία και 52 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, προειδοποιώντας για τη βόμβα, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για φάρσα.

Διαβάστε και αυτό: Η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ: «Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε δεν θα μας πτοήσει»

Έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ: Χρησιμοποιήθηκαν 5 κιλά εκρηκτικής ύλης - Τα σενάρια που εξετάζονται

Άμεσα υπήρξε ενημέρωση στην Αστυνομία και δυνάμεις έσπευσαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται το ραδιόφωνο του σταθμού, αλλά και η εφημερίδα Καθημερινή. Για λόγους ασφαλείας υπήρξε άμεση εκκένωση του κτηρίου, ενώ ταυτόχρονα αποκλείστηκε ο γύρω χώρος από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

Έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ: Χρησιμοποιήθηκαν 5 κιλά εκρηκτικής ύλης - Τα σενάρια που εξετάζονται

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν σύμφωνα μ τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών από 1 ως και 5 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι δεν πρόκειται για απλό εκρηκτικό, αλλά για ενισχυμένη εκρηκτική ύλη ίσως στρατιωτικού τύπου.


Σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που κατασκευάστηκε από άτομο με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς ο κατασκευαστής πέτυχε την “τέλεια έκρηξη”. Όπως μεταφέρουν έμπειροι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής ο μηχανισμός λειτούργησε με αποτέλεσμα να προκαλέσει εξαιρετικά εκτεταμένες ζημιές όχι μόνο στο κτήριο του ΣΚΑΙ, αλλά και στη γύρω περιοχή.

Έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ: Χρησιμοποιήθηκαν 5 κιλά εκρηκτικής ύλης - Τα σενάρια που εξετάζονται

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί δύο άτομα πλησίασαν λίγο μετά τη μία και μισή στο σημείο. Κινούνταν με μηχανή. Ο ένας εξ αυτών τοποθέτησε τη βόμβα κοντά στο πεζοδρόμιο, αλλά σε σημείο με “οπτική επαφή” με το κτήριο του ΣΚΑΙ.

Έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ: Χρησιμοποιήθηκαν 5 κιλά εκρηκτικής ύλης - Τα σενάρια που εξετάζονταιΠιθανότατα για να πλησιάσουν απαρατήρητοι χρησιμοποίησαν την κοντινή υπόγεια διάβαση όπου δεν υπάρχουν κάμερες. Για τη διαφυγή τους προς το παρόν είναι άγνωστη η διαδρομή που ακολούθησαν, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί από κάμερες κυκλοφορίας καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ: Χρησιμοποιήθηκαν 5 κιλά εκρηκτικής ύλης - Τα σενάρια που εξετάζονται

Από τις πρώτες ενδείξεις και με βάση το γεγονός ότι έχουν λυγίσει τα κάγκελα και λείπει ένα μέρος του τοιχίου φαίνεται ότι οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα σε σακίδιο το οποίο άφησαν στα κάγκελα ή στη βάση από τα κάγκελα πάνω στον τοίχο.

Πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ

Όλα τα παραπάνω στοιχεία. Ισχυρός μηχανισμός και λειτουργικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε σάκο από δύο άτομα που χρησιμοποίησαν μηχανή, αλλά και μελέτη του χώρου δείχνουν οργάνωση με εμπειρία. Οι αστυνομικοί προς το παρόν “βλέπουν” πίσω από το χτύπημα της Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών η οποία συνηθίζει να δρα με παρόμοιο τρόπο και είναι η μόνη που σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής είναι σε θέση σήμερα να πραγματοποιήσει ένα ανάλογο χτύπημα.

Κλιμάκιο του ΤΕΕΜ ερευνά το σημείο όπου εξερράγη η βόμβα στον ΣΚΑΪ

 

Η μεθοδικότητα των δραστών
Τόσο τα πρώτα ευρήματα του μηχανισμού όσο και οι κινήσεις των τρομοκρατών, δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο την κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Το κτίριο του ΣΚΑΪ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, οι δράστες ήταν δύο, άφησαν τη βόμβα σε σάκο, έφυγαν με μοτοσικλέτα, και έχουν καταγραφεί από κάμερες. Όλα δείχνουν ότι είχαν παρακολουθήσει την περιοχή επί ημέρες, οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες, και τοποθέτησαν μάλιστα τον εκρηκτικό μηχανισμό με τέτοιο τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς τον ΣΚΑΪ. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με πληροφορίες των Αρχών, χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 5 κιλά εκρηκτικής ύλης, η οποία ήταν πθανότατα στρατιωτικού τύπου.