Πελοπόννησος: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες σε περιοχές της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Η αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας και η σύλληψη των μελών της, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένων και ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χθες 12.12.2018 στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, της Ομάδας Ασφαλείας του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 10 ημεδαποί, ηλικίας από 39 έως 61 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις των νομοθεσιών περί ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ 2 εξ αυτών κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Επιπλέον, συνελήφθησαν 3 ακόμη άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για την αποδόμηση του κυκλώματος, προηγήθηκε πολύμηνη και συστηματική αστυνομική έρευνα, αξιολόγηση των στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν από αυτή, καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων της έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές τρέχοντος έτους.

Αναλυτικότερα, εξακριβώθηκε ότι ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα είχε ένας 49χρονος, ο οποίος μαζί με έναν 53χρονο κι έναν 61χρονο καλλιεργούσαν φυτείες κάνναβης και συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, σαφή ιεραρχική δομή, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης κάνναβης σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

Στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν ανατεθεί διάφοροι ρόλοι που σχετίζονταν με την προμήθεια, τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Προκειμένου να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης, κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν ειδική συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν χθες 12.12.2018 σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -202,4- γραμμαρίων,
 • τσιγαριλίκι κάνναβης,
 • 14 δισκία που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά,
 • πιστόλι κρότου,
 •  24 φυσίγγια κρότου,
 • 3 κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατείχαν παράνομα,
 • το χρηματικό ποσό των -665- ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων,
 •  3 οχήματα,
 •  3 ζυγαριές ακριβείας,
 •  10 κινητά τηλέφωνα,
 •  2 ανιχνευτές μετάλλων,
 • 23 χάλκινα νομίσματα ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και νεότερης περιόδου,
 • τμήμα λίθινης πλάκας με εγχάρακτη επιγραφή νεότερης περιόδου,
 • ένας μεσαιωνικός χάρτης και
 • 2βιβλία σχετικά με την αρχαιοκαπηλία

Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, η οποία είχε συστηματικό χαρακτήρα, είχαν διακινήσει ποσότητες κάνναβης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις -150.000- ευρώ.